NLdigital vindt het ‘ongelofelijk teleurstellend dat er weer wordt geprobeerd de regeling voor kennismigranten in te perken’. Aanleiding tot ongerustheid in de it-branche is de dreigende verdere versobering van de 30-procent-regeling voor kennismigranten.
Onlangs nam een (krappe) Kamermeerderheid een motie van GroenLinks/PvdA en SP aan om de geplande duurverkorting van de WW terug te draaien. In plaats daarvan willen zij een verdere versobering van de 30-procent-regeling, ook wel bekend als de expat-regeling.
Deze motie is in de ogen van adjunct-directeur René Corbijn van NLdigital kortzichtig; het beperkt het verdienvermogen en de concurrentiepositie van Nederland en vergroot op termijn het gat in de begroting in plaats dat deze wordt gedicht. Want met name ict en zakelijke dienstverlening zijn sterk afhankelijk van de circa 110.000 kennismigranten die ons land telt.
Opnieuw tornen
Het stoort de branchevereniging dat telkens aan de expat-regeling wordt getornd. Begin 2024 was de 30-procents-regeling versoberd, maar in het Belastingplan 2025 werd een aantal wijzigingen teruggedraaid. Vanaf 2027 wordt het percentage van 30 procent verlaagd naar 27 procent en gaat een hogere inkomensnorm gelden.
Dit belastingvoordeel voor hoogopgeleide werknemers uit het buitenland die in Nederland komen werken, is bedoeld om extra kosten te dekken, zoals verhuiskosten. Over maximaal 30 procent van hun inkomen hoeven kennismigranten geen belasting te betalen voor maximaal vijf jaar.
Kennismigrantenregeling
De branchevereniging voor de digitale sector vreest dat de voorgestelde verdere versobering komt bovenop de aanscherping van de kennismigrantenregeling die minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, tevens Asiel en Migratie) onlangs heeft aangekondigd. Door de minimum-salariseis op te hogen wordt het wat lastiger voor bedrijven om medewerkers uit India en andere landen van buiten de EU hier naar toe te halen.
NLdigital zal bij het ministerie van Financiën het belang van de 30-procent-regeling nog eens extra benadrukken. Een studie van SEO Economisch Onderzoek laat zien dat het effect van de regeling positief is. De regeling levert meer op dan dat hij kost en zorgt er bovendien voor dat Nederland in internationaal perspectief kan blijven concurreren om schaars it-talent.
Digitaliseringsstrategie
NLdigital is goed te spreken over de Nederlandse Digitaliseringsstrategie die het kabinet heeft gepresenteerd. Het stuk legt scherp de problemen van digitalisering bij de overheid bloot, van legacy tot het gebrek aan voortgang en het ontbreken van regie. De knelpunten zijn helder uiteengezet. Daardoor ontstaat er ook een helder kader voor een pragmatische aanpak om te komen tot verbetering, aldus de branchevereniging.
Adjunct-directeur René Corbijn: ‘Je ziet dat BZK probeert weer in control te komen. Door te kiezen van een beperkt aantal prioriteiten daar waar men ook daadwerkelijk in de positie is om aan de slag te gaan met de huidige belemmeringen.’ Voorgaande strategieën van BZK waren vaak een grote verzameling van actielijnen, met weinig echte focus en daardoor helaas ook vaak te weinig voortgang.
In de aanloop naar de publicatie van de NDS presenteerde NLdigital aan de toenmalige staatssecretaris van Digitalisering, Zsolt Szabó, een visie op de digitale overheid.
Belastingvoordeel voor hoogopgeleide werknemers uit het buitenland die in Nederland komen werken om kosten te dekken zoals verhuiskosten raakt het probleem van huisvesting. NLdigital vergeet de hoogopgeleide werknemers in eigen land die fiscaal moeten concurreren in een internationale arbeidsmarkt. SEO rapport wijst op een verdringing op de woningmarkt en mist nog het sociale kapitaal. De sociale dienstplicht in een verenigingsland is niet onbelangrijk als ik kijk naar een fiscale regeling zonder maatschappelijke waarde.
De lobbyclub is zelf nogal kortzichtig en schadelijk want de kennismigrant is nogal opportunistisch, schaars IT-talent is een keus als we kijken naar de goedkope migranten. De expatregeling kost al jaren meer dan dat deze oplevert want de werkelijke cijfers laten een ander beeld zien. Verdienvermogen en concurrentiepositie van Nederland zit namelijk in de eigen kracht, eigen talent eerst gaat om het behouden van kennis.