Process intelligence haalt het meeste uit de mogelijkheden van ai voor de supply chain. Succes valt of staat echter met mensenwerk, met een goede opzet en introductie in de organisatie. Welke stappen vergroten de kans op succes?
Problemen in supply chains ontstaan zelden door een enkele fout in het proces, maar juist door de wisselwerking tussen systemen, teams en beslissingen. ‘Om deze kloof te dichten, zetten steeds meer organisaties in op process intelligence,’ stelt procesoptimalisator Celonis.
Proces intelligence combineert procesgegevens en bedrijfscontext door een digitaal model van deze bedrijfsactiviteiten te creëren en daarmee ai te voorzien van de noodzakelijke proceskennis en zakelijke context. Het bedrijf herkent vijf stappen om zo met ai de supply chain slimmer te maken:
1. Breng het proceslandschap in beeld
Veel supply chains zijn meer versnipperd dan ze lijken. Zelfs goed gedocumenteerde processen verlopen in de praktijk vaak anders. Begin met een proces dat veel data bevat en relatief overzichtelijk is. Denk aan prioriteit bij leveringen, voorraad verplaatsingen of goedkeuring van inkooporders. Zo zie je snel waar het schuurt: handmatige omwegen, terugkerende vertragingen of onverwachte loops in het proces.
2. Creëer een klein impact team voor process intelligence
Technologie transformeert de supply chain niet, dat doen de mensen. Stel daarom een klein team samen van geïnteresseerde experts uit logistiek, inkoop of finance, it en data. Laat ze inzichten verkennen en verbeterpunten opsporen, zodat het aansluit op wat echt speelt in de organisatie.
3. Kies een duidelijk en meetbaar verbeterpunt
Ga aan de slag met een knelpunt waarbij de meerwaarde direct duidelijk is. Zoals order management: daar heeft inefficiëntie direct financiële impact. Denk dan aan vertragingen door verkeerde verzendprioriteit, meerdere kredietcontroles bij vaste klanten, of hoge kosten door overmatig snelle zendingen. Omdat dit ook raakvlakken heeft met andere processen, werkt de verbetering vaak door in de hele order-to-cash-keten. Daarna kun je eenvoudig uitbreiden naar bijvoorbeeld voorraadoptimalisatie of leverancierssamenwerking.
4. Bouw verder met een center of excellence
Formaliseer je aanpak na je eerste succes. Richt een center of excellence op voor process intelligence, waarin je prioriteiten bepaalt. Deel je ervaringen en zorg voor samenhang. Zo’n center helpt ai-initiatieven onderdeel te maken van je bedrijfsstrategie, anders blijven successen geïsoleerd.
5. Kijk verder dan je eigen organisatie
Je supply chain stopt niet bij de voordeur van je bedrijf, denk maar aan value added logistics. Door samen te werken op basis van gedeelde inzichten kun je beter plannen en voorspellen, verspilling en voorraadbuffers verminderen en afwijkingen proactief beheren.
Ik heb ooit eens een academische studie logistiek gedaan vanuit een operationele behoefte, ik weet alles van supply chains door een afhankelijkheid van verwachtingen en teleurstellende bevrediging in leveringen. Regelen, ritselen en roven is me daarom letterlijk met de paplepel ingegoten want de volgorde lijkt me verkeerd. Buig het proces naar behoefte want ik kan vele opinies schrijven over alles wat er misgaat in een top-down benadering met levendige voorbeelden. De onverwachte loops in het proces gaan om de wendbaarheid.
Inzichten verkennen en verbeterpunten opsporen klinkt als proces ombuigen naar de realiteit want de onmogelijkheden zitten in een theorie die weerbarstiger is dan de praktijk. Pragmatisme is me met de paplepel ingegoten vanuit het veld want regelen, ritselen en roven gaat vooral om oprekken van de mogelijkheden. Operationele optimalisatie gaat niet om voorraden maar leveren wat je kunt vanuit de behoefte, het stillen van de honger met bonen zonder te bidden gaat niet om de smaak.
De logistieke efficiëntie in de supply chain vraagt een realistische verwachting want een oorlog in Oekraïne leert dat je geen duizend-en-één systemen operationeel kunt houden. Van een center of excellence naar eenvoud van standaardisatie is simpel houden de sleutel tot succes. Voorspellen, verspilling en voorraadbuffers verminderen kunnen we €6 miljard besparen in de zorg door zoiets als een normalisatie in medicijnen. Samen werken op basis van gedeelde inzichten gaat vooral om de kosten.