Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Ict-arbeidsmarkt steeds internationaler

02 februari 2007 - 09:273 minuten leestijdActueelCarrière
Rian van Heur
Rian van Heur

Bedrijven zoeken kandidaten niet meer alleen in eigen land, maar ook internationaal. Het maakt niet uit waar de kandidaat vandaan komt, zolang het maar de allerbeste is.

Organisaties kiezen niet meer de allerbeste Nederlandse kandidaat, maar de allerbeste kandidaat wereldwijd. "Bedrijven zoeken gewoon een goede kandidaat. Het maakt niet uit waar deze vandaan komt", zegt Ramon de Meijer van het recruitmentbureau Michael Page. Volgens De Meijer komt de vraag naar internationale ict'ers niet alleen door de krapte op de arbeidsmarkt, maar ook omdat bedrijven steeds internationaler gaan denken. "Soms zit het hoofdkantoor in Nederland, maar heeft het bedrijf projecten over de hele wereld."

Vooral voor functies in het hoger management en de specialistische functies, zoals SAP'ers wordt niet meer naar de afkomst van de ict'er gekeken. "Bedrijven willen mensen met internationale ervaring. Cultuurverschillen zijn in projecten vaak de bottleneck", zegt De Meijer. In Nederland is het niet abnormaal de baas tijdens een vergadering af te vallen, terwijl dat in andere landen heel ongebruikelijk is. De Meijer: "Ict'ers moeten wat diplomatieker worden".

Vissen in dezelfde Nederlandse vijver
Eugene Reijgersberg, directeur van Xtensional, vond in Nederland geen SAP'ers. "Een ervaren SAP'er vinden in Nederland is lastig. Iedereen vist in dezelfde vijver. En ervaren SAP'er gaat vaak aan de slag als freelancer". Hij werft daarom momenteel 25 SAP-specialisten in Zuid-Afrika. "Het is makkelijk, want we leven in Nederland in dezelfde tijdzone. En bijna iedereen spreekt hier Engels en ik kan gewoon vragen stellen in het Nederlands", zegt Reijgersberg.

Reijgersberg heeft voor de werving van de Zuid-Afrikaanse ict'ers het bureau ITisPERFECT in de arm genomen. De Zuid-Afrikaanse ict'ers komen bij dit bureau in dienst en ITisPERFECT zorgt voor verblijf, een auto en vier keer per jaar een ticket voor bezoek van en aan familie. "Bedrijven zijn onder de indruk van de kwaliteit van de mensen hier", zegt Ton Essenstam, directeur van ITisPERFECT. Het bureau regelt ook werkvergunningen en de verblijfsvergunningen voor de werknemers. "Dat is een puzzeltje, maar omdat we de wegen kennen is het binnen drie weken na ondertekening van het contract geregeld", zegt Essenstam.

'30 procent-regeling'
Het Ministerie van Economische Zaken erkent het tekort van hoogopgeleide ict'ers. Werkgevers kunnen daarom gebruik maken van de '30 procent-regeling'. De regeling dankt haar naam aan het percentage van het bruto maandelijks loon waarover deelnemers aan de regeling geen belasting hoeven te betalen. Dit belastingvoordeel is bedoeld voor een speciale categorie buitenlandse werknemers: alleen werknemers met een aantoonbare specifieke deskundigheid waaraan de Nederlandse arbeidsmarkt een tekort heeft, komen ervoor in aanmerking.

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Meer lezen

    Saba, eiland, Caribisch
    ActueelCarrière

    Kort: Postcodes voor Caribisch Nederland, LAI uit Schiedam beste HPE-opleider, Gates fakkelt Musk af

    ActueelCarrière

    Groningers verkopen crypto-platform Deribit voor 2,9 miljard dollar

    OpinieCarrière

    Spoelstra Spreekt: Je baan verdwijnt

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    man kijkt naar het korte nieuwsoverzicht van Computable
    ActueelCarrière

    Kort: Aanvalsdetectie ai-agents, kenniskloof cio’s, overnames Wolters Kluwer, Esprit ICT en Main

    AchtergrondCarrière

    Ict-overnamemarkt trapt 2025 goed af, maar onzekerheid troef

    8 reacties op “Ict-arbeidsmarkt steeds internationaler”

    1. Patricio schreef:
      2 februari 2007 om 12:26

      De enige bedoeling achter dit alles is om gewoon goedkope krachten te krijgen. Dit zou verboden moeten worden, want dat zorgt ervoor dat nederlandse studenten niet meer in de IT willen omdat daar ook al geen geld meer te verdienen is.
      Ook de banen van de mensen die deze buitenlandse ITers inhuren kunnen wel vervangen worden door buitenlanders… En over een paar jaar hebben we in Nederland weer een erg hoog werkloosheidscijfer….

      Login om te reageren
    2. MvdA schreef:
      4 februari 2007 om 10:59

      Goedkope krachten betekenen goedkope producten… Goedkope krachten zijn goed voor bedrijven en goedkope producten zijn goed voor de consument. Dit allemaal is goed voor de economie. Waarom zou de Nederlandse economie enkel moer om de zelfingenome hebberige Nederlandse ICT’ers geven?… Welkom internatianale ICT’ers!

      Login om te reageren
    3. Jaap schreef:
      16 februari 2007 om 09:08

      Tweede post rept over de geneugten van goedkope IT salarissen voor producten en diensten en de de economie in het algemeen. Vast niet gepost door een IT-er. Dit mag dan weldadig zijn voor de economie, ikzelf denk al als dit gaat gebeuren aan een serieuze carriereswitch. Wijnboer of zo. Zelfingenomen en hebberig? Ik zie deze mentaliteit weinig terug bij Nederlandse IT-er, wel steeds meer realistische mannetjes en langzamerhand ook vrouwtjes die er achter komen dat de IT helemaal niet zo fantastisch verdiend. Pays the bills, that’s all.
      We willen allemaal goed verdienen, maar het nachtmerriescenario is die van de scheepsbouw begin jaren tachtig. Allemaal verdwenen inderdaad naar, exact ja, het verre oosten.
      Ik hoop dat de werkgevers en de staat niet morren als ze weer veel uitkeringen moeten gaan uitbetalen in de nabije toekomst.

      Login om te reageren
    4. CE schreef:
      18 februari 2007 om 22:19

      De tweede reactie is wat ‘over the top’, te enthousiast; maar ik denk ook niet dat Nederland de verdwenen banen van de scheepsbouwindustrie mist. Banen met weinig ‘value added’ moet verdwijnen. Zo blijft de Nederlandse economie sterk.

      Login om te reageren
    5. Peter Linn schreef:
      24 februari 2007 om 13:20

      Ict’ers uit Zuid-Afrika hebben een goede kans om succesvol te zijn op de Nederlandse markt. Ze verstaan Nederlands en hebben een westerse mentaliteit. Dit in tegenstelling tot de ict’ers uit India die slecht communiceren en tegen alles ja en amen zeggen. Dat is nu eenmaal een cultuurkwestie.

      De enige zorg die ik als zelfstandig ict’er heb is dat hierdoor de tarieven mogelijk lager kunnen gaan worden. Want als er meer aanbod is dan gaat daarmee vanzelf de prijs ook omlaag.

      Login om te reageren
    6. XTAS schreef:
      28 februari 2007 om 09:23

      @Peter
      Bij TAS had men toch ook geen problemen om voldoende jonge aanwas te recruteren? Datzelfde beeld heb ik van andere dienstverleners.
      Die Reijgersberg met z’n clubje wil alleen maar geld verdienen; kennis hebben ze niet en de goedkoopste arbeidskrachten haal je dan gewoon uit het buitenland! Iedereen blij (denk je?!)
      Uiteindelijk zullen de grote bedrijven toch de echte kennis binnen proberen te halen. Deze werkwijze zal op termijn waarschijnlijk een boost geven aan de tarieven van zelfstandigen en bedrijfjes als Xtensional afserveren.

      Login om te reageren
    7. marcel schreef:
      30 maart 2007 om 11:54

      @ XTAS,
      Slaat jouw opmerking over ‘kennis hebben ze niet’ op de Zuid-Afrikanen of op Xtensional. Met alle respect, maar in beide gevallen praat je zonder na te denken. De Zuid-Afrikanen hebben jaren ervaring en bij Xtensional werkt niemand met minder dan 5 jaar ervaring (recruiting policy). Zorg er dus voor dat je eerst weet waar je over praat voordat je je mond open doet.
      En ja, Reijgersberg en zijn clubje willen geld verdienen (ik behoor namelijk ook tot dat clubje) want als we dat niet hoefde te doen zat jij en ik al lang op een tropisch eiland onder een palmboon aan een cocktail te lurken. Dus niet roomser dan de paus zijn.
      Waar het hier om gaat is dat je als bedrijf goede mensen nodig hebt om kwalitatief goed werk af te leveren. Kun je die niet hier krijgen dan ga je naar het buitenland. Zelf ben ik ook werkzaam geweest in het buitenland omdat ze daar geen goede SAP-ers konden vinden.
      Dat noemen we nu globalisering. En daar kan je over zeuren en bang voor zijn maar je kan ook de kansen grijpen die dat bied.
      Alleen zal niemand je die kansen op een presenteerblaadje aanbieden, die moet je wel zelf grijpen.

      Login om te reageren
    8. arthur schreef:
      31 maart 2007 om 17:46

      Ik denk dat we pas aan het begin staan. We hebben geluk dat Nederlands een taal is die niet zoveel in lage-lonen-landen wordt gesproken en het bij outsourcing toch allemaal niet zo vaart loopt richting India etc. Ik ben zelf heel veel internationaal onderweg, in bijv. Duitsland is er een hele stroom naar het oostblok op gang aan het komen. Niet zo gecompliceerd als bijv. India, zeer goed geschoold en ze spreken Duits. Hetzelfde maak ik in USA mee, waar een stroom naar Azi Mexico en Canada op gang komt.

      Dus: houd je vast en doe je voordeel met deze ontwikkeling.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs