Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

High-techsector Israël naar slagveld

10 oktober 2023 - 15:03ActueelCarrièreWall Street Journal
Alfred Monterie
Alfred Monterie

De techwereld gaat heel snel de impact voelen van de volledige belegering van de Gazastrook. Het Israëlische leger heeft honderdduizenden reservisten opgeroepen waarvan er velen werken in de tech-sector zowel binnen- als buitenland.

Met name startups die grotendeels drijven op it’ers in de dienstplichtige leeftijd, kennen half lege kantoren. Niet alleen ontwikkelaars van de werkvloer maar ook veel directeuren zijn naar het oorlogsgebied getrokken om hun plicht te vervullen.

Israël, dat bekendstaat als de ‘startup nation’, geeft de voorkeur aan herstel van de eigen veiligheid boven economische belangen. Volgens de Wall Street Journal hebben ook directeuren die buiten Israël werkzaam zijn, zich als vrijwilliger aangemeld.

Zelfs op Silicon Valley, waar veel startups banden met Israël hebben, heeft de mobilisatie impact. Investeerders kijken momenteel hoe ze deze jonge bedrijven het beste in de lucht kunnen houden. In sommige gevallen springen ze zelf bij door werk over te nemen.

Lees verder: Oorlog tegen Israël heeft brede impact op tech

Meer over

Startups

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Meer lezen

    AchtergrondInnovatie & Transformatie

    Oorlog tegen Israël heeft brede impact op tech

    6 reacties op “High-techsector Israël naar slagveld”

    1. Jaap van Belkum schreef:
      11 oktober 2023 om 12:33

      Gezien de uitlatingen van de Israëlische regering, ziet het er naar uit dat er een grote grondoperatie komt en dat veel reservisten langere tijd niet meer naar hun normale werkplek kunnen, waaronder ook veel IT’ers. De reservisten moeten eerst of opnieuw getraind worden om oorlog te voeren in stedelijk gebied waar veel burgers zijn (die nauwelijks weg kunnen). Daarna begint een langdurige bloedige grondoperatie waarbij men zodanig moet opereren dat het extra eigen aantal doden en gewonden beperkt kan worden, maar ook onder burgers. Anders weet je zeker dat je uiteindelijk meer verliest dan je wint.

      De Israëlische regering zegt overvallen te zijn. Maar is deze oorlog niet toevallig 50 jaar gestart na de Yom Kippoer oorlog (Ramadanoorlog) van 6 oktober tot 25 oktober 1973. Toen wilde Israël niet onderhandelen over teruggave van in de zesdaagse oorlog veroverde gebieden. Nu gaat het om spanningen in geannexeerde gebieden. Het leven van de Palestijnen in de Gazastrook was al slecht en is in de afgelopen jaren alleen slechter geworden en de nederzettingenpolitiek op de Westelijke Jordaanoever is op extreme wijze doorgegaan. In 1973 was het even stil aan het front omdat er offensieve middelen werden verzameld, net als nu. In 1973 was de verdediging van Israël in het zuiden niet op orde, ondanks de waarschuwingen, want de Israëlische politiek was vooral bezig met onderlinge tegenstellingen. Ook in 1973 gaf de regering aan verrast te zijn. Later werd bekend dat de Israëlische regering meer dan genoeg wist en zelfs al overwogen had om de luchtmachten van de buren preventief aan te vallen.
      Hamas is de operatie Al-Aqsa storm na 50 jaar gestart. Daarbij is Israël weer overvallen op de sabbat. In 1973 ging de aandacht van de Israëlische bevolking naar het het feest na Yom Kippoer (grote verzoendag). Nu ging de aandacht naar het feest van Simchat Thora, na het slotfeest van Soekot. In 1973 zijn tienduizenden soldaten omgekomen, nu zal het om vooral veel burgerdoden gaan, misschien ook wel tienduizenden. Dat had voorkomen kunnen worden. De geschiedenis herhaalt zich niet, maar je kan er veel van leren. Dat hebben de bedenkers van Al-Aqsa storm gedaan. Gezien de door Hamas gevolgde werkwijzen, kon dit wel eens vooral in Teheran gedaan zijn.

      De Israëlisch-Libanese Oorlog van 2006, waar vooral tegen Hezbollahstrijders is gevochten, heeft vele maanden geduurd. Als de oorlog niet verloopt zoals de regering in gedachte heeft, dan worden wellicht nog meer reservisten opgeroepen, al dan niet ter aflossing. Als de helft van je personeel een half of zelfs een heel jaar weg is, dan heb je als bedrijf wel een groot probleem. En bovendien zal een deel van de reservisten sterven, zal een deel gewond raken en zal een deel wegens bijvoorbeeld PTSS (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raken. ICT heeft niet alleen invloed op oorlogen, maar oorlogen hebben ook invloed op ICT.

      Login om te reageren
    2. Een Oudlid schreef:
      11 oktober 2023 om 22:11

      G.B.J. Hilterman zegt dat de doden voorkomen hadden kunnen worden terwijl de Arabische wereld de vernietiging van Israël nastreeft, een staat geboren uit een eerdere oorlog. Leren van de geschiedenis begint bij het begin want na de eerste wereldoorlog werd het Ottomaanse rijk verdeeld in mandaatgebieden. Britse mandaatgebied Palastina werd in 1948 opgedeeld tussen Joden en Arabieren waarna de Arabische wereld de nieuwe staat binnenviel en er door de Joodse milities uit geschopt werd met als gevolg dat nieuwe staat Israël een stuk groter was geworden en het lot van de Palestijnen er niet beter op was geworden. Oja, erkenning van de nieuwe staat door de hele wereld met uitzondering van de Arabische wereld wringt al enige tijd met de geopolitieke verhoudingen.

      Want het artikel gaat niet om een claim op land maar om effect hiervan op een sector die nogal afhankelijk is van een Israëlische know-how. En dat is een interessant vraagstuk want er is nogal wat invloed vanuit vierkante kilometer in Herzliya op Sillicon Valley doordat start-up scene in cybersecurity, datamanagement en nog wat andere opkomende technologieën hier groot is. In de claim van rechten hierop kijken investeerders tenslotte vooral naar het kapitaliseren van kennis want hoewel Silicon Wadi voor mij een verlopen badplaats was bruiste het er. En elk voordeel heb zijn nadeel want het mobiliseren van arbeid gaat uiteindelijk niet om het oproepen van kanonnenvlees, leren van de geschiedenis gaat om een kennisoverdracht.

      Van de zesdaagse oorlog naar een uitputtingsstrijd worden op de Zondagsstraat nog even de resultaten uit het verleden vergeten met recentelijke geschiedenis. Want de Arabische wereld heeft weinig goeds gebracht voor de Palestijnen, regievoering vanuit Teheran gaat om de mobilisatie van 6 miljoen Joden. In een storm die niet zo snel gaat liggen verliest Arabische wereld een eerdere macht door een afnemende afhankelijkheid van olie. Want de know-how om van een woestijn vruchtbare grond te maken is historisch een interessant insteek, water is de nieuwe olie.

      Login om te reageren
    3. Jaap van Belkum schreef:
      12 oktober 2023 om 13:24

      Ewout, op MSN zag ik ook dit stuk contemporaine geschiedenis in een notendop. Maar theoretisch staatsrechtelijke en mensenrechtelijke kanten krijgen vooral van buitenstaanders aandacht. Dat water de nieuwe olie is, dat weten ze in de Gaza en Israël al decennia. Juist hierover is men bij het uitwerken van de Oslo-akkoorden gestruikeld. “Trump’s Middle East peace plan” heeft hier niets aan veranderd, want Netanyahu is een tegenstander van een Palestijnse staat.

      Een oud-collega met een heel goed analytisch en voorspellend vermogen, die afgestudeerd is op de Israëlische oorlogen en een Israëlische buurman die als dienstplichtige tijdens de Yom Kippoer gevochten heeft, kijken anders naar de situatie dan jij. Gereedheid, dat ook in Nederland vaak wordt veronachtzaamd zoals je weet, bleek niet belangrijk genoeg te zijn voor Netanyahu. Die was juist als ‘Mr. Security’ gekozen om het land te leiden. De mensen in de nederzettingen, moesten vaak wel een halve dag op het leger wachten en de soldaten op uitrusting. En zo kon een serie van geweldsincidenten tot een hele grote catastrofe uitgroeien, et cetera.

      De gewone Israëli’s en Palestijnen kijken nu naar wat er onlangs gebeurd is, hoe dit had kunnen gebeuren en vrezen wat er nog moet/zal gaan gebeuren. In piramide van motivatie-theorie van Maslow, zitten ze onderin. Onze beslommeringen en waar de investeerders in Silicon Valley mee bezig zijn, zijn voor hen niet interessant.
      Misschien kan je in de buurtkrant van de Vorenpakker lezen wat de mensen in het Midden Oosten nu bezig houdt na de monsterlijke perverse terroristische aanvallen. Zie: https://www.nd.nl/nieuws/buitenland/1194621/israel-slaat-hard-terug-in-gaza-maar-israelis-zijn-boos-op-falen.

      Login om te reageren
    4. Een Oudlid schreef:
      12 oktober 2023 om 22:17

      Oud-collega die afgestudeerd is op Israëlische oorlogen kon je niet de politiek van het water vertellen? En je Israëlisch buurman die als een dienstplichtige in de Yom Kippoer oorlog gevochten heeft wist je hierin ook niet wijzer te maken? Vreemd, want de echo’s in een contemporaine geschiedenis laten zien dat macht over de kraan al een hele tijd een politieke rol in het stroomgebied van de Tigris en de Eufraat speelt. Het land is nutteloos als het niks opbrengt volgens behoeften hiërarchie van Maslow en de motivatie bij het dichtdraaien van de kraan gaat dan ook om het vergroten van de druk op een vijandelijke regering. Afhankelijkheid van het pressiemiddel maakt het politiek effectief want struikelen erover bij het uitwerken van akkoorden klinkt nogal ongeloofwaardig door alle eeuwen aan kennis, openbaring 16:12.

      Israël is boos maar de wereld kijkt mee omdat we niet meer onze ogen kunnen sluiten voor een vluchtelingenprobleem welke al enige tijd op onze deur staat te kloppen. Het bruist hierin niet van het talent als ik naar het opvangcentrum kijkt want G.B.J. Hilterman informeert ons over een toestand in de wereld op basis van het verleden. Bedrijven zoals Microsoft, Apple, Oracle, HPE, Mellanox, Cisco en andere bedrijven zijn dan ook grotendeels afhankelijk van de ontwikkelingscentra in Silicon Wadi vanwege een grondstof want de tank uit 1973 is als de oude John Deere zonder GPS. De high-tech precisie landbouw levert 40% meer op met een lager verbruik van fossiele brandstoffen waardoor buurtkrantje dus prima informeert over wat de mensen in het Midden-Oosten of Afrika bezig houdt.

      De kuil van een behoeften hiërarchie van Maslow gaat als eerste om de primaire zaken, als motivatie om te leren vissen ontbreekt omdat je een gebakken vis verwacht vanuit je slachtofferrol dan mag je in Nederland op de A12 gaan zitten.

      Login om te reageren
    5. Jaap van Belkum schreef:
      12 oktober 2023 om 23:06

      Ewout, de oud-collega en de dienstplichtige buurman, die hebben niet alleen meer verstand van Israëlische oorlogen en de impact hiervan op het land dan jij, ze kunnen ook meer samenhangend denken, spreken en schrijven dan jij. Mij en vele anderen konden ze dan ook wijzer maken. Bij jou zou elke poging verspilde moeite zijn gezien jouw bovenstaande reactie.

      Heb je overigens wel eens partij Amerikaanse munitie afgevuurd die tussen andere munitie lag en je afgevraagd hoe die daar kwam?

      Login om te reageren
    6. Een Oudlid schreef:
      13 oktober 2023 om 12:50

      Wat betreft een verstand van Israëlische oorlogen stel ik voor dat je buurman en je oud-collega zich vrijwillig bij IDF aanmelden om het lang slepende conflict nu eens een keer op te lossen. We hebben het tenslotte over een erfenis uit 1973 waarmee al een derde generatie belast wordt want de impact van conflicten in het Midden-Oosten zijn niet alleen de vluchtelingenstromingen die voor politieke pressie gebruikt worden zoals de contemporaine geschiedenis van na de tweede wereldoorlog laat zien. Vergeet niet de Nederlandse slachtoffers die vielen door een religieuze incompabiteit waardoor sommige overtuigingen niet vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan:

      https://www.4en5mei.nl/app/uploads/bis-images/9665/hc20130422-com45-0052-edit-3840×9999.jpg

      Misschien begrijp ik de onsamenhangende vraag niet maar incompabiliteit heb je ook in wapensystemen hoewel ik het niet over klasse 5 had want dat Amerikaanse wapensystemen gevoed worden met munitie van Amerikaanse makelij is niet zo vreemd. En ja, ik heb dus partijen aan Amerikaanse munitie afgevuurd omdat we niet bewapend zijn met de van waterleidingen gemaakte raketten van HAMAS.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs