De bodem is bereikt en er zijn tekenen van licht herstel, meent Hans van Waayenburg, directeur van het brandnieuwe Sogeti, het samenspel van Iquip Informatica, G&D en Twinsoft. Er zijn nog tal van kansen, bijvoorbeeld in de agrarische sector. "We moeten elkaar niet de put in praten!"
![]() | |
|
Vier jaar geleden veel geld uitgegeven om met succes de naam Iquip in de hoofden te krijgen en nu weer?
"We hebben daar lang over nagedacht", reageren Van Waayenburg en Van Dijk. "Iquip heeft een gevestigde naam en dat wil je niet zo maar weggooien. Uiteindelijk hebben we toch besloten met de naamgeving een signaal af te geven dat we iets nieuws beginnen. We willen het gevoel vermijden dat het grotere Iquip de andere twee heeft overgenomen, want dat is geenszins het geval. Onze medewerkers zijn ons kapitaal, de kern van het bedrijf. Een nieuwe naam betekent dat we met elkaar iets nieuws beginnen: een nieuwe onderneming met dertig jaar ervaring. We hebben ook nieuwe teams gemaakt, waarbij mensen van de drie fusiepartners bij elkaar zijn geplaatst. We willen zo snel mogelijk van het bloedgroepen-idee af. Overigens blijven alle mensen die bij klanten zijn gedetacheerd gewoon op hun plek."
Is de fusie een gevolg van bezuinigingsdrift?
"Integendeel. G&D en Iquip zijn de twee best renderende onderdelen van Cap Gemini, hoewel ik dat niet met cijfers kan staven, omdat we die niet publiceren. We kwamen elkaar vorig jaar zomer weer eens tegen en bespraken toen dat het wellicht nuttig zou zijn om samen verder te gaan. Dan zouden we beide sterker in de markt staan. G&D, gespecialiseerd in beheer van applicaties en infrastructuur, was met zijn vierhonderd mensen eigenlijk te klein om piekopdrachten aan te nemen. Iquip, met 1600 mensen, was sterk in het testen van applicaties en het uitvoeren van projecten voor de bouw van toepassingen. Beheer zou daar mooi op aansluiten. Daarom hadden we vorig jaar zomer al besloten samen te gaan. Toen kwam 11 september. We zaten al in een krimpende markt, maar dat paste gewoon in het geijkte patroon van vette en magere jaren. Na 11 september ging het echter ongewoon snel bergafwaarts. We besloten ons voornemen uit te stellen."
"In januari nam de raad van bestuur van Cap Gemini in Parijs het besluit wereldwijd twee merklijnen neer te zetten: Cap Gemini Ernst & Young en Sogeti. Onder de naam Sogeti is de onderneming trouwens ooit in Frankrijk begonnen. Die beslissing heeft ons weer op het spoor gezet de fusieplannen door te zetten. Eind mei waren we met de ondernemingsraden zo ver dat we de plannen konden gaan uitvoeren per 1 augustus. Vervolgens heeft Twinsoft, gespecialiseerd in continu beheer van applicaties als het betalingsverkeer, aangehaakt. Ook deze Cap Gemini-dochter wilde in een ruimer jasje opereren. Gedrieën bieden we een compleet aanbod."
Vint Het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologieën van het vroegere Iquip blijft bestaan en dezelfde rol vervullen. De medewerkers zijn dagelijks in de weer met het testen en implementeren van bestaande informatietechnologie, maar als organisatie wil Sogeti ook weten wat de technologie van morgen is. Daar is een club mensen voor nodig die zich daarop kunnen concentreren. De bevindingen worden vervolgens binnen de organisatie en met de klanten gedeeld "We willen laten zien dat we weten waarmee we bezig zijn", aldus Van Waayenburg en Van Dijk. Overigens werkt Vint nauw samen met Forrester Research en zijn we in gesprek met de Britse analist Martin Butler." |
Waarin onderscheidt Sogeti zich van CGE&Y?
"Er zijn drie categorieën ict-dienstverleners actief in de markt. De capaciteitsleveranciers kunnen snel mensen te leveren, vaak voor een lage prijs. Voorbeelden zijn Randstad en andere op uitzendbureaus lijkende softwarehuizen. De tweede groep omvat ondernemingen die management en bedrijfsadvies bieden; de groep die met klanten praat over bedrijfsstrategieën en mogelijke inzet van informatietechnologie om die doelen te bereiken. Accenture is een voorbeeld en nu Atos Origin een deel van Kpmg heeft gekocht, schat ik in dat ze dezelfde kant opgaan. Cap Gemini Ernst & Young hoort in dat rijtje. Ten slotte is er de categorie die ict-vakmanschap inbrengt. In dat plaatje past Sogeti. Je moet niet bij ons aankloppen om bedrijfsadviseur in te huren, om veranderingsprocessen te ondersteunen. Je moet bij dit bedrijf zijn als je weet wat je met ict wilt en het gerealiseerd wilt hebben; we werken natuurlijk wel vanuit het besef dat je met automatisering de bedrijfsactiviteiten wilt ondersteunen. Wij opereren ongeveer hetzelfde als Ordina en Pink Roccade. CMG heeft het ook wel, maar veel breder. Het verschil met CGE&Y is dus dat zij veel meer aan de consultancykant zitten en wij de doeners leveren."
"Er is nog een onderscheid. Bij CGE&Y heerst een gecentraliseerde organisatiecultuur. Beleid wordt op centraal niveau bepaald en vervolgens wereldwijd uitgevoerd. Wij geven de lokale organisaties veel vrijheid, waardoor we dichter op de klant zitten. Wel scheppen we voorwaarden zodat alle Sogeti’s wereldwijd van elkaars kennis kunnen profiteren."
Op welke markten gaat Sogeti zich richten?
De keus voor de gezondheidszorg had Iquip twee jaar geleden al gemaakt. Bij de overheid verwachten we een stagnerende markt. Het nieuwe kabinet wil flink bezuinigen. Betwijfeld mag worden of de overheid als afnemer zo goed blijft presteren. We blijven actief in de financiële sector, waar we zelfs herstel zien. De banken kunnen hun legacy-problemen namelijk niet eeuwig vooruit blijven schuiven. We zien groei bij de energiebranche en we gaan ons richten op de agrosector. Met de nieuwe regelgeving en de noodzaak tot ketenbeheersing (weten waar dat lapje vlees vandaan komt) is er veel behoefte aan informatietechnologie. En we hebben onlangs besloten actief te worden in de ingebedde systemen. Daar deden we al wat in via onze testgroepen, maar dat willen we uitbreiden. Eigenlijk is in Nederland op dat vlak alleen ICT Embedded uit Eindhoven actief. Wij denken dat er op de markt ruimte is voor meer spelers."
"De markt is niet meer zo riant als twee jaar geleden, maar er wordt nog steeds geïnvesteerd en de behoefte aan ict neemt alleen maar toe. Er valt nog steeds een goed belegde boterham te verdienen in deze sector."
Teus Molenaar