Sun wil gebruiksduur van Windows 95-pc's verlengen

Strijd om desktop-OS ontbrandt

Met Java Desktop van Sun en Ximian van Novell begint Microsoft de hete adem van Linux op de kantoor-pc te voelen. Sun mikt op Windows-95 gebruikers die geen nieuwe hardware willen kopen om een modernere versie van Windows te kunnen draaien.

Gezondheid
De Britse gezondheidsdienst start een reeks proeven met de Linux-desktop van Sun Microsystems. De dienst spreekt van een mogelijke besparing van miljoenen ponden. Die fondsen zouden dan gebruikt worden voor verbetering van de gezondheidszorg zelf en eventueel ten gunste van de belastingbetalers. "Dit houdt de belofte in dat een groter deel van ons budget direct besteed kan worden aan patiëntenzorg, terwijl we tegelijkertijd moderne en innovatieve softwaretechnologie benutten", aldus ict-directeur Richard Granger van de National Health Service.
De Britse dienst, met ongeveer een miljoen medewerkers, gaat nu het Java Desktop System van Unix-serverleverancier Sun evalueren. Deze software omvat Linux-distributie Suse, webbrowser Mozilla, desktop-interface Ximian, e-mailclient Evolution en applicatiepakket Staroffice.
Een half jaar geleden nog repte onderzoeksbureau Gartner van een hype rond Linux op de desktop en stelde een aantal, zelf benoemde, mythen aan de kaak. Bijvoorbeeld dat Linux kan zorgen voor een langere gebruiksduur van hardware. Analist Michael Silver erkent dat een pc van vier, vijf jaar oud niet zwaar genoeg is om Windows XP en Office XP te draaien, maar wel uitstekend uit de voeten kan met Java Desktop in combinatie met de (gratis bijgeleverde) Staroffice-suite. "Maar een onderneming moet dan toch extra geld reserveren om die oudere pc's te onderhouden."
Toch is dit aspect precies de reden waarom een groot Europees bedrijf (de naam wil Sun nog niet vrijgeven) met 225.000 werknemers ervoor kiest om de Java Desktop te gaan gebruiken. Peder Ulander, marketingdirecteur van Desktop Solutions Group bij Sun: "Ongeveer 80 procent van die medewerkers werkt nog met Windows95; overgaan op een nieuwe Windows-versie betekent tegelijk vervanging van duizenden apparaten. Met Java Desktop is dat niet nodig en besparen ze heel wat geld."
Overigens betekent de overstap naar Linux op de pc en het benutten van Staroffice niet dat een organisatie niet in de buidel hoeft te tasten. De licentiekosten, zeker met de speciale introductieprijs tot 2 juni 2004, zijn wel beduidend lager dan de combinatie Windows en Office, maar er komen wel migratiekosten bij, zoals het omzetten van alle Word-macro's naar het Staroffice-pakket en het (de)ïnstalleren van de besturingssystemen. Natuurlijk zijn er ook migratiekosten bij de ene Windows- naar de andere Windows-versie en dat geldt ook voor Office.
Op dit vlak heeft Sun een goede afspraak met EDS gemaakt. Deze dienstverlener heeft de migratiehulp in zijn portfolio opgenomen. Sun werkt hard aan uitbreiding van dergelijke overeenkomsten.

Tijd is rijp

De introductie van Java Desktop was een van de veelbesproken nieuwtjes op de Sun Network-conferentie in Berlijn, begin december. Vooral het akkoord met de China Standard Software Company om de Java Desktop als standaard pc-besturingssysteem te gebruiken, liet een stevige indruk achter. "Een proefneming begint in China al met een half miljoen systemen", glunderde ceo Scott McNealy. Ook is een contract gesloten met de Britse overheid die een test gaat nemen in de gezondheidszorg.
Ulander zegt dat de tijd nu rijp is voor Linux op de desktop. "Microsoft stopt met de ondersteuning van Windows 95 en IBM biedt geen ondersteuning meer aan voor OS2. Organisaties zijn dan gedwongen over te gaan naar een recentere versie, die vervolgens zwaardere hardware vereist."
Tegelijk speelt de grotere volwassenheid van Linux een rol. "Drie jaar geleden hebben Dell en IBM geprobeerd Linux op de desktop te slijten, maar dat is toen mislukt. Er waren toen nog niet genoeg drivers en er was te weinig integratie met applicaties."
Ulander benadrukt dat het beveiligingsaspect eveneens in zijn voordeel werkt. "Er zijn geen Java-virussen. Theoretisch is het natuurlijk wel mogelijk, maar Linux is ontworpen met veiligheid in het achterhoofd en Windows met bruikbaarheid als belangrijkste aspect."
IDC ziet in elk geval veel in het pinguïn-alternatief voor de bureaucomputers. Het schat een groei van betaalde licenties van 3,4 miljoen naar 10,4 miljoen in 2007. Over de periode 2002-2007 is dat een jaarlijkse aanwas van 25 procent.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-12-19T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.