Sun offreert eigen open-source-licentie

Solaris 10 komt niet uit onder GPL

Sun Microsystems stelt een eigen open-source-licentie op om zijn Unix-variant Solaris 10 onder te scharen. De serverleverancier brengt zijn besturingssysteem waarschijnlijk niet uit onder de GPL (General Public License).

Sun heeft zijn Common Development and Distribution License (Cddl) voor goedkeuring ingediend bij het Open Source Initiative (OSI). Die non-profit organisatie bepaalt of de licentie open source is of niet. Suns nieuwe licentie is niet compatibel met de GPL, waar onder meer Linux onder valt. "Het bevat namelijk vereisten die niet in de GPL zijn opgenomen", verklaart Claire Giordano van Sun.
Zij heeft de Cddl ingediend bij het OSI en legt uit dat Suns licentie is afgeleid van versie 1.1 van de Mozilla Public License (MPL). Die open licentie is opgezet om de broncode van de Netscape-afgeleide webbrowser te distribueren. De MPL staat combinatie met bedrijfseigen code in beperkte mate toe en dwingt openheid dus niet af, zoals de GPL wel doet. Dit zogeheten copyleft is in de licenties voor de BSD Unix-varianten niet aanwezig en in de GPL en LGPL (Lesser GPL) wel.

Veranderingen delen

De Cddl van Sun vereist wel dat veranderingen in de code gedeeld worden met de gemeenschap. De BSD-licenties staan ontwikkelaars toe hun wijzigingen voor zichzelf te houden om die commercieel uit te kunnen baten. Ondanks de grotere mate van openheid sluit de Cddl niet aan op de GPL. "Code die onder de Cddl uitkomt kan dus waarschijnlijk niet gecombineerd worden met software die onder de GPL valt", concludeert Giordano.
Critici menen in de beperkingen van de Cddl zelfs overeenkomsten te bespeuren met Microsofts shared source-initiatief. Dat laat belangstellenden naar broncode kijken, maar verbiedt aanpassingen - laat staan distributie daarvan. De Cddl staat wijzigingen en de verspreiding daarvan toe, mits dat eveneens onder die licentie gebeurt. Suns licentie bevat wel clausules die patentenclaims aan banden moeten leggen.< BR> 
Cddl: http://www.sun.com/cddl/

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.