Dure stroom drijft prijs op

Gefuseerde datacentrumuitbaters Redbus en Telecity willen samen beter inkopen

Dit artikel delen:

De aanbieders van beveiligde computerruimtes Redbus en Telecity gaan fuseren. Afnemers kunnen de komende jaren op een flinke stijging van de prijzen rekenen.

  
De Europese termijnhandel voor stroom Endex heeft het afgelopen jaar een forse stijging van stroom gekend door de hoge olieprijs. Redbus-Telecity directeur Mike Tobin schat dat de stroom in Europa het afgelopen jaar tussen de 20 en 50 procent duurder is geworden. Voor het komende jaar verwacht hij opnieuw een prijsstijging tussen de 20 en 30 procent. Een groot deel van deze stijging zal doorberekend worden in de prijzen voor klanten.
Een sterkere positie bij de inkoop van stroom en goedkopere telecomvoorzieningen plus minder personeel. Dat zijn de voornaamste pluspunten van de fusie tussen Redbus en Telecity die Mike Tobin, de nieuwe directeur van de combinatie, in een telefonische reactie aanwijst. "Redbus-Telecity wordt door het samengaan de grootste aanbieder van beveiligde computerruimtes in de belangrijkste Europese steden Londen, Parijs, Frankfurt en Amsterdam. Deze voorname positie is hard nodig bijvoorbeeld voor een goede inkoop nu de stroomprijzen dit jaar verdubbeld zijn", aldus Tobin.
Onder de technische banen - 80 procent van de kleine driehonderd werknemers - zullen geen ontslagen vallen. Bij het management en administratieve functies zullen wel arbeidsplaatsen verdwijnen. De nieuwe combinatie wil alle 16 datacentra in Europa open houden. In Amsterdam beschikken Telecity en Redbus over drie locaties die 12 duizend vierkante meter omvatten. De bezettingsgraad van deze centra ligt tussen de 60 en 70 procent. In december komt er meer duidelijkheid wie de Nederlandse organisatie gaat leiden.

Consolidatie

Tobin geeft toe dat de combinatie door zijn sterkere positie ook zelf een hogere prijs voor zijn diensten kan vragen. "Tot nu toe is er door de onbalans tussen vraag en aanbod sprake geweest van niet vol te houden lage prijzen voor hosting van serversystemen. Dat draait bij nu er minder spelers zijn. Dat is op termijn ook goed voor klanten: zij zijn definitief verzekerd van ons voortbestaan." De fusie vindt nu plaats omdat aandeelhouders door het positieve resultaat eindelijk een goede prijs voor hun papieren kunnen krijgen. Hij verwacht dat er meer overnames in deze sector zullen volgen. Kleinere spelers als Interxion en IX Europe zullen het volgens hem lastig krijgen. Daarnaast ziet Tobin het Amerikaanse Equinex, dat in de VS een groot aantal datacentra in bezit heeft, met nieuwe belangstelling naar Europa kijken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-11T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.