IBM mikt lager met Linux-op-Power

Server draait alleen open source-besturingssysteem

IBM zet eind deze maand een nieuwe serverreeks met zijn Power-processoren in de markt die als besturingssysteem alleen Linux draaien. Dit zijn de distributies van Red Hat en Novell (Suse).

  
IBM brengt varianten van zijn Power-servers uit die alleen Linux als besturingssysteem draaien. De Power-machines waren tot op heden de twee productlijnen p5 (voorheen pSeries en oorspronkelijk RS/6000) en i5 (tot voor kort iSeries en van oorsprong AS/400).
De nieuwe servers, Open Power geheten, zijn uitgerust met vier stuks van de 64-bit Power5-processoren, die draaien op 1,5 of 1,65 GHz. Dit kunnen zowel de enkelkern als de dubbelkern uitvoeringen van de Power5 zijn. In het eerste kwartaal van 2005 verschijnt een tweeweg-uitvoering. IBM biedt voor de vierweg-configuratie ook zijn virtualisatie-technologie waarmee meerdere servers zijn te consolideren naar virtuele servers die draaien op een enkele machine.

Versus x86

De leverancier mikt met zijn nieuwe Linux-computers op een lager segment van de markt, onder het reguliere bereik van de krachtige Power-servers. Die machines draaien normaliter IBM's Unix-variant AIX en diens i5/OS (van oorsprong OS/400). IBM wil hiermee de concurrentie aangaan met de normaliter goedkopere Linux- en x86-servers (Xeon en Opteron), zoals die van HP en Sun. De prijzen van de Open Power-systemen zijn dan ook fors lager dan die van de reguliere Power-machines. Volgens onderzoeksbureau IDC zijn er vorig jaar 4,7 miljoen x86-servers verkocht en slechts 118.000 Power-servers.
Analist Nathan Brookwood van marktmeter Insight64 is gematigd positief over dit initiatief. "IBM heeft duidelijk de visie dat de Power-architectuur een industriestandaard kan worden en dan een vervanging kan zijn voor al die sjofele servers met x86-, Itanium- en Opteron-processoren." IBM gebruikt hiervoor Linux als universeel bindend middel, dat migratie moet vereenvoudigen.

Kernels

Klanten hebben voor de Open Power-servers de keuze uit Red Hat en Suse. De serveruitvoering van de eerstgenoemde is gebaseerd op versie 2.4 van de Linux-kernel, terwijl Suse al op het zwaardere 2.6 zit. Red Hat heeft echter enkele geavanceerde eigenschappen van kernel 2.6 opgenomen in de - naar Red Hats zeggen - stabielere kernel 2.4.
De Linux-distributeur laat zich hierbij ook voorstaan op een eigen technologie waarbij het op x86-systemen twee keer 4 GB geheugen kan gebruiken middels split-functionaliteit. "Red Hat Enterprise Linux 3 ondersteunt dus meer fysiek geheugen en grotere applicaties dan Linux 2.6", meldt het bedrijf. Deze functionaliteit wordt nu geëvalueerd voor adoptie in een toekomstige Linux-kernel. Het bestandssysteem van Rhel 3 is echter beperkt tot 1 TB.
Verder heeft IBM zijn processorarchitectuur aangepast om efficiënter te draaien onder Linux. Dit omvat hardware-matige controle van de cache-coherentie, synchronisatie en andere functionaliteit. "We hebben de hoofd-onderhouders van Linux gevraagd wat we kunnen doen in de Power5-, Power5 Plus- en uiteindelijk de Power6-architectuur om het prestatieniveau van Linux te verhogen", zegt vice-president Brian Connors.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.