Sun nadert Niagara

Prototype multikern-processor draait in prototype server

Sun Microsystems heeft een werkend prototype van zijn multikern-processor Niagara. Dit meldde Sun-president Jonathan Schwarz eerder deze maand in zijn blog. Daarnaast komt de serverleverancier nog dit jaar met een open source-uitvoering van zijn Unix-variant Solaris.

  
Sun-president Jonathan Schwarz meldt verheugd dat zijn bedrijf een werkend prototype heeft van een Niagara-processor met acht chipkernen.
Schwarz onthulde in zijn weblog, draaiend op Suns domein, dat zijn bedrijf een Niagara-prototype gereed heeft met acht kernen, die elk vier programmadraden (threads) aankunnen. Deze multikern-processor functioneert al in een prototype-server (genaamd Fireball) en draait Suns besturingssysteem Solaris. Het is echter nog niet bekend wanneer de severleverancier dergelijke systemen op de markt brengt. Begin dit jaar was de prognose voor Niagara nog dat die gespecialiseerde chips eind 2006 verschijnen.
In dat jaar verschijnen eerst de APL-systemen (Advanced Product Line), die voortkomen uit de hechte samenwerking tussen Sun en Sparc-partner Fujitsu. Laatstgenoemde ontwerpt en levert voortaan de processoren voor algemene servers. Sun, de oorspronkelijke Sparc-schepper, concentreert zich op geavanceerde multikern-chips, zoals Niagara en Rock.

Open source

Ondertussen werkt Sun ook gestaag aan het openen van de broncode van de aanstaande Solaris versie 10. Het volgt daarbij het model dat Apple al sinds 2000 hanteert voor zijn besturingssysteem Mac OS X, dat is gebaseerd op de kern van Unix-afgeleide Free BSD. Daarbij is de onderliggende besturingssoftware, genaamd Darwin, vrijelijk beschikbaar als onder een door Apple opgestelde semi-open licentie. Sun zou ook elementen gebruiken van Red Hats aanpak voor Fedora. Die afgesplitste Linux-desktopdistributie is voorzien van de nieuwste snufjes, die Red Hats eigen bedrijfsdistributie pas later en geleidelijk krijgt.

  
Prototype van een Niagara-processor.
Sun test zijn open source-programma nu in samenwerking met enkele grote klanten. Het verwacht het programma en het besturingssysteem zelf nog voor het einde van dit jaar te lanceren. Dit zegt vice-president Mark McClain, verantwoordelijk voor softwaremarketing. Het open source-programma omvat zowel de uitvoering voor Suns eigen Ultrasparc-processoren als die voor x86-processoren van Intel en AMD.

x86-64

Topman Schwartz laat weten dat uitvoerend vice-president John Loiacono hem heeft gemeld dat Solaris-x86 nu ook draait op Intel Xeon-processoren met de Nocona-chipkern. Die Nocona-chips zijn voorzien van 64-bit AMD-compatibele extensies van de 32-bit instructieset. Intel noemt dit Extended Memory Technology (EMT) en volgt daarmee het voorbeeld van AMD's Opteron-processoren (x86-64).
"Onze samenwerking met AMD verloopt fantastisch. Met al het werk dat we samen met hun hebben verzet voor Solaris was het relatief makkelijk om op Nocona te draaien", aldus Schwartz. "Het is goed om te zien dat Intel zich zo netjes houdt aan industriestandaarden", concludeert de flamboyante topman.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.