Gartner sceptisch over Linux op de desktop

Marktonderzoeker Gartner is sceptisch over de kansen van besturingssysteem Linux op de zakelijke desktop. Het marktaandeel onder zakelijke gebruikers ligt volgens Gartner net boven de 1 procent en zal volgens het onderzoeksbureau in 2008 oplopen tot 3,2 procent.

Gartner maakt deze schattingen op basis van de antwoorden van deelnemers aan een tweetal symposia in Florida en Cannes (Frankrijk). "Voor de meeste ondernemingen zijn de kosten gemoeid met een migratie te hoog en wegen die zwaarder dan de mogelijke voordelen", zegt Michael Silver, onderzoeks-vp van de Client Platforms-groep van Gartner. "De meeste bedrijven hebben honderden, zo niet duizenden applicaties in gebruik en de kosten om die op Linux te laten draaien of ze vanaf Linux te benaderen zijn hoog".
De openbare sector is volgens Gartner waarschijnlijk meer geïnteresseerd in Linux en in open source officeproducten, maar zelfs daar valt weinig beweging op te tekenen. De overheid betrekt de politieke agenda en de bevordering van de eigen economie mee in de overwegingen, waardoor de uitkomst van de afweging anders uitpakt dan in het bedrijfsleven.

Slakkengangetje

Zelfs in de opkomende markten gaat de groei van Linux op de desktop met een slakkengangetje. Naast de hoge migratiekosten speelt daar ook de piraterij van Microsoft-producten een belangrijke rol. "Dat is hele goedkope concurrentie voor Linux", aldus Gartner.
Jeremy White van het Desktop Linux Consortium noemt het ontbreken van ondersteuning van bepaalde hardware, met name voor 'gadgets' als mp3-spelers als belangrijkste barrière voor consumentenvertrouwen in de Linux-desktop.
Een tweede obstakel schuilt in het gebrek aan steun voor het platform van softwareleveranciers als Adobe Systems en Macromedia, die overtuigde supporters zijn van Windows en Mac OS X. Ze vertrouwen op de inspanningen van derde partijen om hun software op Linux te laten draaien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-19T00:00:00.000Z René Rippen