Top BEA loopt weg na zwakke cijfers

Gartner adviseert koopstop

De een na de andere topmanager bij BEA loopt weg. Afgelopen week waren het Adam Bosworth, hoofd van de ontwikkelafdeling, en Scott Dietzen, cto. Eerder vertrokken bij de middleware-fabrikant het hoofd van de productdivisie en de directeur marketing.

Begin deze week kwam ict-onderzoeksbureau Gartner met een uitzonderlijk advies. "Er dreigt geen onmiddellijk gevaar, maar klanten doen er goed aan te wachten met grote aankopen." De waarschuwing is ingegeven door het vertrek van de twee topmannen.
Het bedrijf zit ook financieel in zwaar weer. Afgelopen week kondigde het bedrijf aan dat het de eerder ingeschatte omzet- en winstcijfers niet zou halen. Dat overkwam het ook in het eerste kwartaal. Toen was de omzet van applicatieserver Weblogic en webservice-ontwikkelplatform Weblogic Workshop minder dan verwacht.

Afstand verkleind

De reorganisatie van de top lijkt een poging om iets te doen aan de toenemende concurrentie. Zowel IBM (dat wereldwijd de meeste applicatieservers levert) als Oracle (de nummer drie) hebben concurrerende producten, die ze meeleveren met de applicaties. BEA, nog steeds de nummer twee, levert alleen de middleware.
Het valt het bedrijf steeds moeilijker om de anderen voor te blijven op technologisch gebied. Open source applicatieservers, zoals Tomcat en Jboss, verkleinen stap voor stap BEA's afzetmarkt. Afgelopen najaar deed marketeer Europa Marko Saarinen tegenover dit blad die open-source-concurrenten nog af als 'ongeschikt voor bedrijfskritische' toepassingen. De afstand is in de tussenliggende maanden blijkbaar flink verkleind: afgelopen week kondigde netwerksoftwarefabrikant en Linux-distribiteur Novell aan de eigen applicatieserver om te wisselen voor Jboss. Behalve de stand der techniek zal ook de prijs van deze open-source-concurrenten BEA flink dwarszitten; het bedrijf vraagt zelf tienduizend dollar per cpu voor de applicatieserver.
De wisselingen aan de top wijzen er ook op dat het bedrijf iets probeert te doen aan de bedrijfsstructuur. Computergram citeert een (anonieme) partner die de schuld geeft aan de wanordelijke bedrijfsstructuur. "Ze komen afspraken niet goed na." < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-13T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.