Longhorn-uitstel versterkt XP Reloaded

Microsoft hevelt ontwikkelaars over voor huidige Windows-versie

De volgende Windows-generatie, codenaam Longhorn, loopt verder uitstel op doordat producent Microsoft ontwikkelaars afhaalt van dat project. De programmeurs zijn ingezet voor de huidige Windows-generatie, wat ook de komende 'tussenversie', codenaam XP Reloaded, omvat.

"Vanwege de gebeurtenissen van het afgelopen jaar op het gebied van beveiliging hebben we kritisch gekeken naar Windows en hebben we bronnen (mensen, red.) verschoven van de Longhorn-ontwikkeling naar Windows XP Service Pack 2. Dat heeft een lichte invloed gehad op het bèta-schema voor Longhorn", zegt Windows-hoofdproductmanager Greg Sullivan.
Hierdoor komt de bètaversie van Longhorn niet deze zomer uit, maar pas begin volgend jaar. Sullivan stelt echter dat de gevolgen voor de lange termijn verwaarloosbaar zijn. "We zitten nu in de eindfase voor het afleveren van SP2 en sommige van die anders toegewezen bronnen richten zich alweer op Longhorn."
Analisten zien het niet zo rooskleurig in; zij schatten nu dat die volgende generatie Windows pas in 2006 verschijnt. Die verwachting is eind vorige maand versterkt door Microsoft-topman Bill Gates. Hij verklaarde op een bijeenkomst van onderzoeksbureau Gartner: "Mensen speculeren dat we ergens in 2006 met Longhorn uitkomen. Dat is waarschijnlijk een valide speculatie, maar dit is geen versie die datum-gedreven is." Ook Bob Muglia, senior vice-president van de Windows Server-divisie, spreekt van 2006.

Doorladen

Dit alles geeft het XP Reloaded-project, waarvan Microsoft ontkent dat het een tussenversie is, meer gewicht. Die interim Windows-versie moet volgend jaar op de markt verschijnen. Een lancering van Longhorn in hetzelfde jaar zou wat betreft zowel ontwikkelwerk als marketing niet bepaald eenvoudig zijn. Analisten concluderen dat Longhorn dus opschuift.
"Ik zie niet hoe Microsoft serieus ontwikkelwerk aan Longhorn kan verrichten tot het Yukon en Whidbey uitbrengt. Dus als we aannemen dat de Longhorn-bèta gereed is rond de tijd dat die twee producten uitkomen, dan is 2006 nogal krap", zegt analist Joe Wilcox van onderzoeksbureau Jupiter. Begin vorige maand werd bekend dat de volgende versies van Microsofts databank SQL Server (codenaam Yukon) en ontwikkelpakket Visual Studio (codenaam Whidbey) pas in de eerste helft van 2005 uitkomen. Dat was oorspronkelijk eind dit jaar.

Ontwikkelwerk

XP Reloaded is een samenvoeging van reeds verschenen lapmiddelen, verbeteringen en uitbreidingen met het aanstaande Service Pack 2 en andere nieuwe functionaliteit. Gates schetste vorige week in een lijvige openbare mail aan gebruikers een reeks ontwikkelingen waar zijn bedrijf aan werkt.
De topman noemt dit 'active protection technologies'. Die omvatten dynamische wijziging van de 'defensiestaat' van de computer op basis van variabelen als de netwerkomgeving en nieuw geïnstalleerde applicaties. Daarnaast is er blokkering van verdacht gedrag van software, wat dus virussen of de werking ervan moet smoren. Ook komt er een verder verbeterde firewall die instellingen kent voor verschillende applicaties en die ook indringers weert. Microsofts huidige firewall is veel primitiever.
Dit alles staat los van de functionaliteit in SP2, zoals een strenger ingestelde firewall, ander geheugenbeheer, een striktere webbrowser en betere bijlage-afhandeling in mail en chat. In de tweede helft van dit jaar komt Service Pack 1 voor Windows Server 2003, wat dan de server-tegenhangers bevat van de functionaliteit in XP SP2. Microsoft heeft dus nogal wat ontwikkelwerk te doen.
Het bedrijf staat tevens onder druk om nieuwe producten de deur uit te krijgen, met het oog op zowel aandeelhouders als klanten die getekend hebben voor het omstreden software-abonnement Software Assurance. Daarbij hebben gebruikers gedurende de duur van het contract recht op alle nieuwe versies van Microsoft-producten die uitkomen. Dit jaar lijkt echter een mager jaar te worden. De softwareproducent heeft onlangs dan ook gratis trainingen en andere extra's toegevoegd aan Software Assurance.

Mogelijk beperkt

Windows-productmanager Greg Sullivan erkent dat het mogelijk is bepaalde functionaliteit in Longhorn te beperken of te laten vallen vanwege de tijdplanning. Dat is echter strijdig met opmerkingen van diverse Microsoft-topmensen, onderwie Gates, dat Longhorn - net zoals eerder Windows 2000 en Server 2003 - pas uitkomt wanneer het echt af is en niet op een bepaalde datum.
"Sommige specifieke functies kunnen teruggeschaald worden, maar de visie die we afgelopen herfst op de PDC omschreven, is wat we zullen leveren", sust Sullivan. Op de Professional Developers Conference in San Francisco verstrekte Microsoft details over Longhorn. Dat besturingssysteem bestaat uit een algemene ondergrond, die ook functionaliteit voor stabiliteit en beveiliging bevat, waar bovenop grafisch subsysteem Avalon, databank-bestandssysteem WinFS en communicatie- en webdiensten-subsysteem Indigo draaien.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.