Managed hosting door True

Rechtszaken mes in de rug van http://Lindows.com.

Pinguïn nestelt zich op bureaus

Onderzoek van IDC wijst uit dat het marktaandeel van het besturingssysteem Linux op de desktop ongeveer gelijk is aan dat van de Macintosh. En dus is het een speler om rekening mee te houden. Michael Robertson, 36, de oud-man van MP3.COM, doorzag de potentie en startte met eigen geld het bedrijf Lindows.com. Terwijl zijn dekstop steeds breder wordt geaccepteerd, vormt een loopgravenoorlog met Microsoft een bedreiging voor het bedrijf. De strijd in Nederland lijkt het heetst.

  
Lindows.com-ceo Michael Robertson: "Naast Amerika en Canada doen we het vooral goed in de lage-lonenlanden. Dat is logisch, want in Mexico ligt het inkomen vaak op 800 dollar per maand en dus is er geen geld voor dure software."
Vorig jaar maakte de topman van Linux-leverancier Red Hat bekend geen heil te zien in Linux op de desktop en zich vooral op de server te gaan richten. Lindows.com zag die specifieke rol voor het open-broncode besturingssysteem wel en werkte aan comptabiliteit met het MS Windows platform, functionaliteit en vooral ondersteuning van veel verschillende hardware. Het bedrijf maakt handig gebruik van de forse verbetering in functionaliteit van de Linux-desktop en de bijbehorende open-broncode applicaties. Ceo Michael Robertson verwacht dan ook goed te verkopen, zodat zijn twee jaar oude bedrijf dit jaar winstgevend wordt: "In de afgelopen twee jaar is vooral gewerkt aan de ondersteuning van hardware en het op niveau krijgen van de desktop functionaliteit. Nu is het vooral zaak de kanalen voor verkoop te realiseren en dat lukt aardig."

Onorthodoxe verkoop

De aanpak van Robertson om de distributie een succes te maken is onorthodox voor de it-industrie, maar heeft wat aanpak betreft veel weg van de prijsvechters in de luchtvaart. Zijn enige kans om marktaandeel te verkrijgen is opvallen en een beduidend lagere tco te bieden. En opvallen doet het bedrijf, want zo was de website msfreepc.com in de VS veel besproken. Hier konden burgers van Californië Lindows OS bestellen, dat betaald zou worden met geld van Microsoft uit een antitrust-schikking. Microsoft vond echter dat dit soort zaken niet via het web horen te gaan en haalde zijn gelijk bij de rechter. Lindows.com kon vervolgens fluiten naar het monopoliegeld.
Maar in de reguliere handel werkt het bedrijf ook anders dan anders. Natuurlijk wordt het besturingssysteem traditioneel via een website, op cd of voorgeïnstalleerd op een computer geleverd. Maar onconventioneler is het gebruik van het p2p-netwerk Bit Torrent, netzo als de distributie op Baracuda-harde-schijven van Seagate, zodat bij de bouw van een pc meteen een besturingssysteem voor handen is. Volgens dezelfde gedachte zit de cd/rom ook bij de moederborden van Albatron. "Op deze manieren bereiken we de oem-systeem bouwer die mooi aan de ijzeren greep van Microsoft ontkomt. De klant is de lachende derde want zijn licentiekosten gaan fors naar beneden.", legt Robertson uit.
Kosten en eenvoud zijn dan ook de centrale thema's om de klant te te behagen. Want uiteindelijk is dat het aller belangrijkste voor Robertson, die dan ook 'serve the consumer and win' als credo verkondigt. Om die reden bracht hij als eerste Linux-leverancier een Linux-versie speciaal voor de laptop uit, iets wat als gevolg had dat hardware leveranciers opeens hun hardware gecertificeerd wilden zien. Volgens Robertson is dat een cruciale verandering in de markt: "Inmiddels hebben wij bijna 40 laptops in het lab om te certificeren. Vroeger moest de Linux-gemeenschap vragen om hardware-ondersteuning, nu vraagt de fabrikant om Linux-ondersteuning. De spelregels zijn anders. Dit is 'market pull', geen 'market push'."

Onstuimige groei

De groei van Lindows.com typeert Robertson als onstuimig: "Naast Amerika en Canada doen we het vooral goed in de lage-lonenlanden. Dat is logisch, want in Mexico ligt het inkomen vaak op 800 dollar per maand en dus is er geen geld voor dure software. Microsoft zag dat ook en kwam niet zomaar met Windows XP Lite uit." Maar Robertson denkt ook dat dezelfde groei hem nu parten aan het spelen is in zijn verbeten strijd met Microsoft, die sinds december 2001 speelt. Volgens Microsoft gaat het om de naam van Lindows.com, die te veel zou lijken op Windows en daarmee een flagrante schending van het merkenrecht is. Volgens Robertson is Windows gewoon een Engels woord, dat in de it al gebruikt werd voordat Microsoft het zich eigen maakte. "Er zijn veel producten met Windows of Win in de naam en daar zegt Microsoft niets van. Nee, wij zijn een serieuze dreiging voor Microsoft, die zijn monopolie probeert te redden. De rechtszaak is dan ook een stok om mee te slaan."

Regen aan rechtszaken

Het recht lijkt in Amerika aan de kant van Robertson te staan, die zich met succes wist te verdedigen in een kortgeding. "Iedere keer zie ik een leger advocaten binnenkomen en teleurgesteld afdruipen." In aanloop naar de jurybehandeling bepaalde de rechter dat moet worden gekeken naar de situatie van 1985 toen MS Windows werd geïntroduceerd, waardoor de 1,2 miljard dollar marketing niet langer een argument is. Voor Microsoft betekent dit dat zijn hele merk opeens ter discussie staat en dat de kans op winst gering is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het bedrijf keer op keer om uitstel vraagt. "In de onderzoeksfase werden de meest vreemde documenten gevraagd. Zo wilde Microsoft de documenten van de communicatie met SCO zien. Wat heeft dat nou met Windows te maken?", vraagt Robertson zich af.
Tijdens het wachten begon Microsoft ondertussen Nederlandse dealers te benaderen, maar zag daar weer vanaf toen de media er lucht van kregen. Robertson reageerde met het opzetten van een fonds ter verdediging (choicepc.com), dat inmiddels al 250.000 dollar heeft opgehaald. Wel klaagt Microsoft Lindows.com in allerlei landen in de wereld aan. En zo is de verkoop van Lindows OS tijdelijk verboden in Zweden en Finland, waar geen wederhoor hoeft te worden toegepast, maar ook in de Benelux. In de Benelux wordt de software onder de naam Lind---s (uit te spreken als lindash - http://www.lin---s.com) verkocht. Ook in Spanje, Frankrijk en Canada is de marktleider naar de rechter gestapt.

'Monopolistisch gedrag'

Robertson is geïntrigeerd dat Microsoft is begonnen met het uitstapje naar Nederland. Wat hem opvalt is de trouw van de dealers en hun strijdlust. Hij denkt dat de zaak in essentie op krampachtige verdediging van een monopolist aan komt: "Microsoft heeft geen haast met de zaak in Amerika en begint over de hele wereld rechtszaken in de hoop dat wij omvallen." Of Robertson gelijk heeft zal de tijd uitwijzen, maar dat Microsoft niet gecharmeerd is van Linux staat vast. Vorige week werd bekend dat het bedrijf meer dan 86 miljoen dollar in SCO heeft gestoken in verband met zijn Linux-strijd. Terwijl de Amerikaanse beursautoriteiten dat onderzoeken, zwijgt het bedrijf over zaken 'die nog onder rechter zijn.'< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-19T00:00:00.000Z Brenno de Winter
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.