Transmeta vergroot terrein

Energiezuinige Crusoe-chips voor ingebedde apparaten

Transmeta wil met zijn energiezuinige processoren buiten het terrein van de pc treden. De processorontwerper kondigde deze maand voor ingebedde apparatuur nieuwe, kleinere uitvoeringen aan van zijn Crusoe-chips.

Niet Efficeon
Transmeta's nieuwe Crusoe-chips (TM5700 en TM5900) zijn gebaseerd op het huidige ontwerp en niet op de geavanceerde Efficeon-kern. Het bedrijf onthulde in oktober op het Microprocessor Forum al de specificaties voor zijn gloednieuwe Efficeon-processor. Dat chipontwerp omvat een 256-bit Vliw-kern en een verbeterde x86-emulatie (code-morphing) die ook moderne software en instructieset-uitbreidingen, zoals SSE2, omvat.
Daarnaast krijgt de geplande eerste Efficeon-chip ook een AGP 4x-interface, ondersteuning voor DDR400-geheugen en een aansluiting voor Hypertransport. Deze chip wordt op 130 nanometer geproduceerd en moet in de eerste helft van dit jaar op de markt komen. Een verbeterde uitvoering, op een productieproces van 90 nanometer, verschijnt in de tweede helft.
Daarnaast lanceerde het bedrijf een software-ontwikkelkit (sdk) voor zijn huidige TM5800-processor. Ontwikkelaars kunnen daarmee applicaties maken die draaien op Microsofts besturingssystemen Windows CE.Net en Windows XP Embedded. Het ontwikkelpakket biedt hulp voor systeemontwerp, prestatieverhoging en efficiënter stroomgebruik. De software gebruikt Transmeta's energiebeheertechnologie Long Run die voltage en kloksnelheid aanpast naar gebruik, waardoor het systeem minder energie verbruikt.
De nieuwe processoren, TM5700 en TM5900, zijn afgeleid van de 5800. Ze gebruiken alledrie Transmeta's 128-bit Vliw-kern (very long instruction word). Die is middels code-emulatie compatibel met de x86-instructieset zoals Intel en AMD die gebruiken. De twee nieuwe Crusoe-chips zijn 50 procent kleiner dan het 5800-model.
De 5700 en 5900 draaien op een kloksnelheid van maximaal 1 GHz en hebben 256 of 512 kilobyte cache-geheugen. De ontwerper produceert nu de eerste proefexemplaren en verwacht dat de productie deze maand nog op gang komt. Vervolgens zouden mini-ITX-moederborden voor deze chips in het eerste kwartaal van dit jaar op de markt moeten verschijnen.

Intel toch ook

"Het verkleinen van de processoromvang en het wederom verlagen van het stroomverbruik geeft Transmeta een troef in handen om deze chip een de facto standaard te maken voor stille pc's en ingebedde systemen. Denk daarbij aan kassa's en pinautomaten. Intel ziet niet dat ventilatorloos daar van belang is." Dit zegt medeoprichter Chris Hipp van RLX Technologies. Die serverspecialist gebruikt Crusoe-chips voor serverbladen die weinig stroom verbruiken en weinig hitte veroorzaken.
Intel lijkt dat nu echter gedeeltelijk wel in te zien. Topman Paul Otellini kondigde op de Consumer Electronics Show in Las Vegas aan dat Intel zijn energiezuinige Centrino-processor wil inzetten voor consumentenelektronica, te beginnen met handcomputers, met Microsoft Windows CE-afstammeling Pocket PC. Ook opzetkastjes, stereotorens, dvd-spelers en mogelijk televisiesets staan op de planning.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-23T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.