Apple zoekt het hogerop

Mac-maker lanceert G5-servers en grids

Apple heeft op de Macworld-beurs in San Francisco nieuwe servers gelanceerd. Deze 1U-hoge Xserve-machines hebben elk twee 2 GHz G5-processoren die een prestatieniveau van dertig gigaflops halen. Daarnaast onthulde het clustersoftware voor grids.

  
De platte Xserve-server is nu voorzien van G5-processoren.
iPod-geruchten bevestigd
Apple heeft op Macworld naast serverproducten ook nieuwe consumentenproducten onthuld. Het kwam met nieuwe versies van zijn iLife- en Final Cut-applicaties en met een mini-uitvoering van zijn muziekspeler iPod. Geruchten daarover gingen al rond. De iPod mini is zowel qua opslagcapaciteit als qua vorm kleiner: 4 GB in het formaat van een mobiele telefoon. De geruchten maakten gewag van een capaciteit van 1 of mogelijk 2 GB. De iPod mini verschijnt in februari op de Amerikaanse markt en komt in april uit in Europa.
Volgens de producent is de nieuwe Xserve 60 procent sneller dan de voorgaande generatie, die is uitgerust met G4-processoren. Dit dankt het onder meer aan de snelle G5-geheugenbus, die draait op 1 GHz. Het G5-model heeft verder een nieuwe systeemcontroller die maximaal 8 GB ecc (error correcting code) PC3200-geheugen aankan, drie serial-ata harde schijfaansluitingen en optionele hardwarematige raid (redundant array of inexpensive disks). De machine kan maximaal 750 GB opslag bevatten. Daarnaast heeft het twee ingebouwde Gigabit Ethernet-aansluitingen en twee sloten voor 133 MHz PCI-X insteekkaarten.

Clusters en databanken

Apple prijst zijn Xserve aan voor zware toepassingen. De gebruikte G5-processor is immers dezelfde als in zijn Power Mac-desktopmachines die de Amerikaanse Virginia Tech-universiteit gebruikt om supercomputer Big Mac samen te stellen. Dat cluster (door Computable begin september onthuld) bestaat uit elfhonderd gewone desktopcomputers, maar is toch de op twee na snelste supercomputer ter wereld.
Inmiddels heeft de Macintosh-producent ook steun verkregen van software- en hardwareleveranciers. Daaronder bevinden zich databankfabrikant Oracle, die zijn 10g-databank voor grid-gebruik beschikbaar stelt voor Mac OS X, databeheerleverancier Sybase, multimediamaker Macromedia, interconnectleverancier Mellanox en Mathematica-producent Wolfram.

Mac OS X-gebruikers
Het aantal gebruikers van Mac OS X is volgens Apple de negen miljoen gepasseerd. De Macintosh-producent verwacht dit kwartaal nog de tien miljoen te bereiken. Dat aantal is 40 procent van alle Macs die nu in gebruik zijn, aldus marketing-topman Phil Schiller. Daarnaast deelt Apple mee dat er nu tienduizend native programma's zijn voor dit op Unix gebaseerde besturingssysteem.
Naast de Xserve kondigde Apple op de Macworld-beurs in San Francisco ook een nieuw raid-opslagsysteem aan. Deze Xserve Raid, ook een rekmodel, is 3U hoog en vat daarin maximaal veertien hot-swappable ultra-ata schijven. Dit levert een maximale opslagcapaciteit op van 3,5 terabytes. De machine ondersteunt Mac-, Windows- en Linux-omgevingen. Apple zet met zijn keuze voor relatief goedkope ata-schijven - serial in de Xserve en ultra in de Xserve Raid - het prijsniveau voor servers en opslag onder druk.

Grid computing

De computermaker begeeft zich ook op het gebied van grid computing. Het gebruikt hiervoor zijn Rendezvous-technologie voor het automatisch vinden en configureren van randapparatuur. Rendezvous is vergelijkbaar met de - nog altijd niet van de grond gekomen - Jini-technologie van Sun Microsystems. De achterliggende gedachte komt overeen met het doel van webdiensten, waarbij systemen, apparaten en applicaties aan het netwerk melden wat zij te bieden hebben.
Apple introduceerde zijn technologie eind 2002 in de Jaguar-opwaardering (versie 10.2) van Mac OS X. Nu breidt het de functionaliteit uit. Op Macworld gaf het een voorbeschouwing van zijn clusteringtechnologie Xgrid, ontwikkeld door de Advanced Computation Group van het bedrijf. Xgrid detecteert Mac-computers automatisch middels Rendezvous en neemt ze - indien toegestaan - op in het reken-grid. Xgrid voorziet ook in beheer van het gedistribueerde cluster, dat zich natuurlijk ook fysiek in één en hetzelfde rek kan bevinden. De software wordt reeds getest door onder meer de Nasa, Genentech en Virginia Tech.< BR> 
Apple's Advanced Computing Group
http://www.apple.com/acg

 
Microsoft-software
Microsoft onthulde op Macworld in de eerst helft van dit jaar Office 2004 en Virtual PC uit te brengen voor Mac OS X. De Macintosh-uitvoering van applicatiepakket Office telt onder de verbeteringen: Project Center voor informatiebeheer, Scrapbook voor korte teksten, Excel Page Layout voor het wysiwyg-manipuleren (what you see is what you get) van spreadsheets.
De software komt uit in drie varianten: Standaard, Student & Leraar en Professional. Eerstgenoemde omvat Word, Excel, Powerpoint, Entourage en MSN. De tweede is voor speciaal onderwijstarief verkrijgbaar. De derde omvat ook het aanstaande Virtual PC 7.0 voor Mac, dat samen met Windows XP Professional wordt geleverd.
Office 2004 komt dan ook ongeveer tegelijk uit met de nieuwe versie 7.0 van Virtual PC. Die emulatiesoftware is afkomstig van het in februari vorig jaar overgenomen Connectix. Microsoft maakte toen de toezegging de Mac-software niet te laten vallen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.