Suns Java-plannen zijn onduidelijk

Streven naar ‘open source’ moet nog vorm krijgen

Dit artikel delen:

Sun Microsystems laat zich graag voorstaan op zijn os-bloed (open source). Het bedrijf claimt dat het Java nu ook echt open wil maken.

Tijdens de openingstoespraak op de JavaOne-conferentie in San Francisco kondigde ceo Jonathan Schwartz aan dat Sun de broncode van programmeertaal Java onder een os-licentie beschikbaar maakt. Volgens de topman zal distributie van de uitvoerbare code eenvoudiger worden, zodat ook Linux-besturingssystemen de platformonafhankelijke software kunnen uitvoeren. De stap volgt op het vrijgeven van zowel Suns Unix-variant Solaris als het ontwerp van zijn nieuwste UltraSparc-processoren.

De stap is een steun in de rug voor de Linux-gemeenschap, die eerder licentietechnisch niet in staat was Java in uitvoerbare vorm te verspreiden. Het gevolg daarvan is dat slechts enkele commercieel gerichte Linux-distributies de taal standaard ondersteunen en dat gemeenschapsinitiatieven slechts via omwegen klanten konden helpen. Onder de nieuwe regelgeving van Sun komt een eind aan die situatie en wordt distributie vrij toegestaan.


Derde Wereld

Het is nog onduidelijk hoe de vrijgave van Java vorm gaat krijgen. Het is nog niet bekend of alle onderdelen onder een os-licentie zullen vallen. Ook is niet bekend welke licentie Sun zal hanteren. Bij de vrijgave van Solaris bleek dat de regels vooral gericht waren op Solaris zelf, en dat Linux- en BSD-liefhebbers niet meer dan een kijkje in de keuken van Sun krijgen. Het overnemen van delen van de code naar os-besturingssystemen is niet toegestaan.

Ook het moment waarop Java os moet zijn nog niet bekend. Lang kan Sun niet wachten; diverse Linux-distributies zijn momenteel namelijk hard aan de slag met programmeertaal C#, die een onderdeel is van Microsofts .Net-strategie. Dankzij een os-implementatie is die programmatuur vrij beschikbaar op alle os-platformen. Zelfs Sun-partner Novell maakt veel uitbreidingen op Suse Linux met behulp van C# en levert het resultaat aan Sun in de vorm van de Sun Java Desktop.

Bestuursvoorzitter Scott McNealy, die eerder deze maand aftrad als ceo van Sun Microsystems, riep ontwikkelaars op de os-ambities van zijn bedrijf te ondersteunen. Hij wees erop dat het beschikbaar maken van de Java-technologie mensen in de Derde Wereld verder moet helpen. Hij vroeg de codeschrijvers dan ook wat extra tijd in Java te steken.

@$:

Of Novell de partner voor de toekomst blijft is nog onzeker. Tijdens de toespraak van Schwarz verscheen de oprichter van de Ubuntu-Linux-distributie Mark Suttleworth op het toneel om te praten over Linux op de server, met UltraSparc-ondersteuning.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-26T09:17:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.