9x-tijdperk afgelopen

Ondersteuning voor Windows 98/ME eindigt eerder dan gepland

Dit artikel delen:

Microsoft beëindigt de ondersteuning voor Windows 98 en Windows Millennium Edition, eigenlijk zelfs een maand geleden al.

Softwaregigant Microsoft zag het afgelopen maand niet zitten om een zeer gevaarlijk lek in Windows 98 en Millennium te repareren. Volgens het bedrijf is het lek is zo ingrijpend dat het niet zo maar is op te lossen in die oude software. Het gaat om een lek in de Windows Verkenner waardoor een aanvaller potentieel op afstand een programma kan uitvoeren. Microsoft zegt dat het zeer grote veranderingen in Windows 98 en ME moet aanbrengen om dit beveiligingslek te dichten. Daardoor kan het concern niet garanderen dat alle programma’s die ooit draaiden op deze systemen blijven werken, zo blijkt uit de tekst van het betreffende security bulletin (MS06-015). De softwaregigant raadt gebruikers van Windows 98 en ME aan om alle TCP-verkeer naar poort 139 te blokkeren, zodat ze zonder patch geen last hebben van het lek.

Officieel eindigt de ondersteuning voor Windows 98 en Windows ME op 11 juli 2006. ‘Verouderde besturingssystemen kunnen klanten blootstellen aan beveiligingsrisico’s’, geeft de softwaregigant als reden op. Windows 98 is met 8 jaar ondersteuning tot nu toe het oudste ‘levende’ besturingssysteem van Microsoft.


Mislukking

Automatiseerders en dienstverleners zijn niet rouwig om het einde van beide systemen. “Ze waren niet echt stabiel en veroorzaakten veel gebruikersvragen”, meent Arjan Meesters, directeur van ict-dienstverlener Interpulse uit Leiden. Micha Kersloot van automatiseringsbedrijf Kovoks uit Culemborg: “Windows Millennium was toch een beetje een mislukking, we hebben menig systeem gedowngradet naar Windows 98.”

Ruim twee jaar geleden stond Microsoft op het punt om toen al een eind te maken aan de ondersteuning voor Windows 98/ME. Veel bedrijven en consumenten maakten in die tijd nog volop gebruik van de systemen, zo bleek uit onderzoek van AssetMetrix. Ongeveer 39 procent van de ondernemingen had nog wel ergens een Windows 98/95-desktopmachine staan. Op het laatste moment besloot Microsoft alsnog om de ondersteuning nog minstens twee jaar te verlengen.


Geen uitstel meer

Door de opstelling van Microsoft ten opzichte van het recente lek zit uitstel er nu zeker niet in. Gebruikers kunnen nog wel minstens een jaar lang alle informatie en patches voor beide softwarepakketten vinden op microsoft.com, maar daarna is het zeer waarschijnlijk over en uit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-07T09:17:00.000Z Herwin Lans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.