Back-up en content management versmelten

Dit artikel delen:

Compliance-eisen zorgen ervoor dat back-up, storage management en content management dichter bij elkaar komen te liggen. Was het vroeger vooral zaak om back-ups terug te zetten, nu is het belangrijker om gegevens snel terug te vinden.

Hét probleem van de back-up is altijd de restore geweest. Pas wanneer een systeem-image of bestandssysteem moest worden teruggezet, bleek hoe goed een back-upprocedure daadwerkelijk was. Het adagium luidde altijd: het heeft geen zin om een back-up te maken als je die niet terug kunt zetten.

Mail retention

Tegenwoordig zijn de eisen zwaarder: het heeft geen zin om gegevens te bewaren als je die niet terug kunt vinden. Doel van een mail retention-systeem is niet om alle e-mails te bewaren, maar om daar later berichten in terug te kunnen vinden. In de Verenigde Staten zijn al diverse rechtszaken geweest waarbij mailberichten een belangrijke rol hebben gespeeld. Soms werd een bedrijf veroordeeld tot een boete van miljoenen dollars omdat het de berichten niet had bewaard, of alle belastende berichten had weggegooid. Zo werden de bankiers van Morgan Stanley veroordeeld tot het betalen van bijna anderhalf miljard dollar aan investeerder Ronald Perelman omdat ze niet in staat waren essentiële mailberichten als bewijslast te overleggen.

Mail- en messaging-berichten hebben ook juridische waarde voor het bedrijf zelf en de interne veiligheid. Bij conflicten, juridische vervolging, financiële schade of straffen door porno, racistische uitlatingen of het uitlekken van bedrijfsgeheimen, is het immers belangrijk deze zaken met gearchiveerde berichten te kunnen ondersteunen.

Hoewel ook leveranciers van back-upsoftware steeds meer indexerings- en zoekmogelijkheden integreren, zijn vooral document en content managementspecialisten in deze markt gedoken. Zij richten zich al langer op het ‘organiseren van ongestructureerde informatie’. Prak-tisch gaat het dan om het beheer van alles wat niet in een database past, zoals e-mail. Wat eerder document management heette, heet nu dan ook enterprise content management.

Behalve met opslag en indexering houden deze leveranciers zich ook bezig met alles daaromheen. IBM kondigde de overname van FileNet aan. Dat bedrijf houdt zich naast document management bezig met het aanpalende business process management. Een vergelijkbare overname deed EMC drie jaar geleden met Documentum, dat een belangrijk onderdeel is geworden van EMC’s information lifecycle management-oplossingen. Ook Legato, dat zich richtte op storage management, werd in die periode door EMC opgeslokt. Veritas, ten slotte, werd vorig jaar overgenomen door Symantec. Resterende spelers zijn onder meer Open Text, Inter-woven, Stellent en Vignette. Gezien het toenemende belang van storage management hoeven we niet gek op te kijken van verdere acquisities.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-01T00:00:00.000Z Aad Offerman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.