Managed hosting door True

Dienstenbewaking op bedrijfs-pc’s

Test FireDaemon Trinity 2.0

Dit artikel delen:

Op Windows-pc’s draaien achtergronddiensten. Sommige zijn nuttig, andere niet. Malware draait soms ook als een dienst en wellicht heb je applicaties die eigenlijk beter als dienst zouden draaien. FireDaemon Trinity helpt je dat allemaal te beheren.

De meeste applicaties communiceren, al dan niet via een grafische gebruiksinterface.

Achtergronddiensten doen hun werk grotendeels onzichtbaar voor de gebruiker. Diensten vervullen meestal taken voor het systeem of stellen functies ter beschikking voor applicaties. In Windows noemde Microsoft die achtergronddiensten ‘services’; in Unix en Linux heten ze van oudsher ‘daemons’, een verwijzing naar de Oud-Griekse demonen die vaak slaafjes waren van de goden en ter beschikking stonden om al hun verlangens uit te voeren. In de christelijke mythologie zijn demonen heel wat zelfstandiger, gemener en wachten ze vaak in stilte hun kans af om toe te slaan.

Laat beide interpretaties nu ook van toepassing zijn op de services in Windows! De nuttige diensten wachten in de achtergrond op instructies of omstandigheden die hen aansporen tot het uitvoeren van bepaalde taken (zoals de Oud-Griekse demonen), maar er bestaan natuurlijk ook malwarediensten die in de achtergrond wachten om u schade te berokkenen (zoals onze huidige demonen).

FireDaemon werd oorspronkelijk geschreven en kreeg zijn naam om de applicatie ‘Formida Fire’ als een dienst (daemon) onder Windows te draaien. FireDaemon werd al vlug verzelfstandigd tot een hulpmiddel om elke applicatie die zonder gebruikersinteractie kan draaien als een dienst onder Windows aan de gang te krijgen. Dat product kun je nog steeds kopen als FireDaemon Pro. Wat we hier bekijken is FireDaemon Trinity: een beheerinstrument om de diensten van alle Windows-pc’s in een organisatie centraal te beheren.


Drievuldigheid

De installatieprocedure biedt mogelijkheid tot beheer op afstand

FireDaemon Trinity bestaat, zoals ook de naam aangeeft, uit drie onderdelen: de beheerconsole (‘Management Console’), de afstandsbeheerwebserver (‘Remote Management Web Server’) en de dienstenmenner (‘Service Runner’). Die dienstenmenner vervult overigens dezelfde functie als het los verkrijgbare product FireDaemon Pro en stelt je dus in staat om elke non-interactieve (en soms ook interactieve) applicatie of script als een service in Windows te installeren en uit te laten voeren.

Het voordeel van een dienst is dat die bewaakt kan worden om zijn goede werking te garanderen. Dit alles kan worden gelogd en opgenomen in rapporten. De eigen beheerwebserver van FireDaemon Trinity laat je vrijwel alle beheertaken via een webbrowser uitvoeren zonder dat je speciale beheersoftware of een client hoeft te installeren. Je kunt een lijst opvragen van alle diensten die aanwezig zijn op de computer waarop die webdienst draait en ze stoppen en starten. Via RSS kun je de dienstenstatus en de Windows-logboeken naar je toe laten sturen. De webserver geeft je een poort naar een lokale machine via https/SOAP of een pure TCP-socket via de centrale beheerconsole. Je kunt vrijwel alle aspecten van de bewaakte computer programmatorisch via de SOAP-laag naar buiten sturen.

Daarnaast gebruik je de centrale-beheerconsole voor het echt grondige werk in verband met achtergronddiensten. Die geeft je namelijk de volledige controle over alle Windows-services, op voorwaarde dat je over beheerrechten beschikt. Je kunt FireDaemon en andere diensten aanmaken, activeren en beheren. Ook is het mogelijk eigen plugins te maken in de .NET-taal van je keuze.


Dienstenbeheer

De Trinity beheerconscole in actie

Het meeste werk gebeurt in de gebruiksvriendelijke en overzichtelijke beheerconsole. Je kunt de diensten via RPC tonen en beheren (starten, stoppen, herstarten en de instellingen wijzigen), daaronder de desktop-op-afstand tonen via RDP, http of SOAP en daaronder nog eens de webdiensttoegang van FireDaemon als die op die computer geïnstalleerd is. Je kunt zelf uiteraard beslissen welke informatie je wel of niet wilt zien.

Veel van de functionaliteit kun je natuurlijk ook wel doen als je via RDP de desktop van de andere computer oproept. De beheerconsole van FireDaemon Trinity maakt het echter veel gemakkelijker, reageert veel sneller en werkt ook bij pc’s die een eigen firewall actief hebben of achter een firewall staan die RDP/RDC blokkeert, al moet je dan wel eerst handmatig de FireDaemon-diensten op die computers installeren.


Conclusie

De Trinity webdienst

FireDaemon Trinity is een handig beheerinstrument als je een overzichtelijke en vrij grondige controle wenst over alle Windows-services die in het netwerk draaien. Dat je interessante hulpprogramma’s of scripts tot services kunt omvormen is op zichzelf al erg nuttig.


Productinfo

Product: FireDaemon Trinity 2.0 GA

Producent & Leverancier: FireDaemon Technologies., UK; www.firedaemon.com

Adviesprijs (excl. BTW): basislicentie 55 euro/computer; $995 OEM-herverdelingslicentie; $1995 enterprise-licentie met jaarlijks onderhoud $295

Systeemvereisten: Windows 2000 ofwel 32-bit of 64-bit Windows XP/2003/Vista; Pentium 4 1,4 GHz of AMD Athlon XP1700+ of beter; 512 MiB RAM, 40 MB vrije harde-schijfruimte; Microsoft .NET 2.0 of 3.0 framework* FireDaemon Trinity biedt een doortastend beheer van de Windows-services in het bedrijfsnetwerk.

* Je kunt ook op afstand nieuwe services in een systeem integreren en applicaties of scripts tot services omvormen.

Firedaemon_Trinity_mc.png:


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-14T00:00:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.