Managed hosting door True

Windows-gebaseerd beheer voor mkb-netwerken

Microsoft System Center Essentials 2007

Dit artikel delen:

Microsoft vernieuwt en integreert vrijwel alles wat met beveiliging en beheer te maken heeft. Alles qua beveiliging valt voortaan onder Forefront, en System Center overkoepelt alles wat met beheer te maken heeft. System Center bestaat uit twaalf verschillende producten die samenwerken voor een totaalbeheer van grote netwerken.

Netwerken in middelgrote en kleine bedrijven (mkb) hebben iets compacters nodig. Daarvoor is er System Center Essentials (SCE): geen gestripte versie, maar een afzonderlijk product.

Hoewel System Center Essentials 2007 erg compact is in vergelijking met de volledige System Center, moet je de systeemvereisten niet onderschatten. Zo ontbreekt SQL Server 2005 met Reporting Services in de lijst systeemvereisten, nodig als je de volledige rapportagemogelijkheden wilt gebruiken. Op zichzelf is SCE één geconcentreerd softwarepakket. Er zou geen beginnen aan geweest zijn om de twaalf modules van System Center in te krimpen en in één pakket te gieten en dus heeft Microsoft een volledig nieuw product ontworpen. SCE draagt de naam van zijn grote broer, maar buiten een gelijkende interface is hij heel verschillend.

Functionaliteit

Microsoft gebruikt drie kernwoorden om de functionaliteit van SCE2007 te omschrijven: verenigde ervaring, proactief beheer en verhoogde efficiëntie. Dat zijn natuurlijk marketingtermen, maar er zitten enkele interessante kenmerken achter. Die verenigde ervaring slaat op het scharen van vrijwel alle Microsoft systeem- en netwerksoftware achter eenzelfde interface. Zo gebruikt alle Microsoft-software de SQL 2005 rapportagemotor en dus lijken al die rapporten op elkaar en kun je ze ook consolideren (nieuwe rapporten die informatie van diverse producten verenigen).

SCE2007 heeft circa dertig voorgedefinieerde rapporten en je kunt er nog meer verzinnen. De voorgedefinieerde omvatten de meest voorkomende zaken zoals activa-inventaris, it-omgevingsstatus, capaciteitsplanning, software-implementatie en updatenaleving. Uiteraard kun je elke morgen een samenvattend statusrapport laten mailen.

Microsoft is natuurlijk de aangewezen informatiebron voor alles wat te maken heeft met Active Directory, Office, Exchange, SQL en IIS. Helaas ontbreekt elke verwijzing naar het beheer van alternatieven. Als je bijvoorbeeld beslist Apache te gebruiken in plaats van IIS, verlies je alle webserverexpertise binnen SCE omdat die alleen maar slaat op IIS. Hetzelfde geldt als je alternatieve mailservers, kantoorsuites of databaseservers wilt gebruiken. Die eenkennigheid vinden we ook terug bij de beheerinterface (zie verderop). Microsoft gebruikt over verschillende van zijn producten heen gestructureerde gebruikersinterfaces die allemaal op elkaar lijken en taken op dezelfde manier uitvoeren.

Het proactief beheer gaat over zoveel mogelijk zelfbeherende systemen met een geïntegreerde probleemopsporing, veiligheidssystemen die up-to-date zijn, en activa die zichtbaar en geïnventariseerd zijn en worden. De verhoogde efficiëntie vloeit dan uit het voorgaande voort.br>

Gebruik

Zoals we van Microsoft gewend zijn, werkt alles met wizards. Toch biedt ook SCE een lijst vereisten waarbij aangegeven staat wat er ontbreekt of fout is, zonder hulp om ontbrekende onderdelen te vergaren of verkeerde instellingen te corrigeren. Als Microsoft dát nog weet aan te pakken, zijn we pas echt tevreden over de installatieprocedure.

Voor het dagelijkse gebruik werk je met een bedieningsconsole. Die is ruwweg in drie functiepanelen verdeeld. Links is er een menu van rubriekkeuzebalken. In het middenpaneel zie je een overzichtscherm met statusinformatie en hulp. Je ziet wat er bijvoorbeeld nog geconfigureerd moet worden, de status van alle beheerde computers en een overzicht van rapportagemogelijkheden. Uiterst rechts is er een takenpaneel dat je de mogelijkheid geeft specifieke taken uit te voeren met de computer die via het middenpaneel geselecteerd is. Die taken kunnen zijn: waarschuwingen bekijken, relevante of populaire opdrachten uitvoeren, extra hulp vragen, en nog veel meer.

Helemaal links vinden we een rubriekenmenu dat uitklapt in een bedieningsboom voor de gekozen rubriek. Er zijn vijf rubrieken: Computers, Monitoring, Updates, Software en Reporting. De computers die je beheert worden onderverdeeld in computergroepen. Standaard biedt Microsoft groepen voor ‘alle computers’, ‘alle servers’ en ‘alle clients’ (desktopsystemen), maar je kunt er groepen bijmaken en bestaande wijzigen. Je kunt hardware- en software-inventarissen samenstellen en raadplegen en software en updates individueel of in groep uitrollen.

Conclusie

System Center Essentials 2007 is handig voor het dagelijkse beheer van een mkb-netwerk, maar er ontbreken elementen om dieper onder de motorkap te gaan. Zo kun je van beheerde computers geen lijst van actieve diensten opvragen, of diensten stoppen of (her)starten. Dat soort functionaliteit moet Microsoft toch nog toevoegen, zoniet ben je toch weer verplicht naar andere software uit te kijken.

Productinfo

Product: System Center Essentials 2007
Producent: Microsoft, www.microsoft.com
Leverancier: Microsoft Nederland, www.microsoft.nl
Adviesprijs (excl. btw): niet gegeven, alle System Center-producten werken op abonnementsbasis en vereisen dus het aanschaffen van een gebruiker/toestelabonnementslicentie (USL) of een dienstenabonnementslicentie (SSL
Systeemvereisten: Microsoft Windows Server 2003 SP1 of R2, Standard of Enterprise-editie (met IIS 6.0 en BITS 2.0); Small Business Server 2003 SP 1 (met IIS 6.0 en BITS 2.0); 12 GB of vrije schijfruimte (20 GB om updates lokaal te bewaren); cpu: x86 or x64-gebaseerd en 2.0 GHz of beter; 1 GiB RAM (2 GiB aanbevolen); Microsoft Data Access Components 2.80.1022.0 of later; .NET Framework 2.0 & 3.0; beheerde computers Win2000SP4 of hoger, ook virtuele omgevingen.

De kern

* System Center Essentials 2007 beheert een park van Windows-gebaseerde servers en desktops (ook virtuele).

* Het is bedoeld voor middelgrote en kleine bedrijven en dus vrij compact gehouden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.