Managed hosting door True

Double-Take Server Recovery Option & Double-Take Shadowcaster

Test: Volledig systeem realtime beschermen

Shadowcaster

Double-Take Server Recovery Option en Double-Take Shadowcaster bieden dankzij nieuwe technologie realtime-bescherming van volledige computersystemen. Het eerstgenoemde product is bedoeld voor grotere bedrijven, terwijl Shadowcaster het snelle herstel van bedrijfskritieke systemen nu ook binnen het bereik van mkb’s brengt

Double-Take kennen we als producent van datareplicatieoplossingen. Met de technologie achter Server Recovery Option en Shadowcaster combineert je datareplicatie met snapshotimages (een momentopname van een computersysteem in de vorm van een beeldkopie). De voor grotere bedrijven bedoelde Server Recovery Option is een uitbreiding op de standaard replicatiesoftware van Double-Take. Shadowcaster is een zelfstandig product bedoeld voor mkb's die Windows 2003 Small Business Server draaien.

Server Recovery Option

Shadowcaster

Servers zijn in te stellen voor verschillende rollen.

Je installeert een Double-Take-client op de computer die je wilt beveiligen en de software repliceert dan het hele systeem op een Double-Take server. Het is overigens mogelijk om client en server op dezelfde machine te installeren. Als de twee systemen identiek zijn, kun je een failover-systeem organiseren. Daarbij neemt het tweede systeem alle taken van het eerste over als dat mocht uitvallen.

Het tweede systeem kan in elk geval als back-up van het eerste dienen, omdat je de client kunt vragen zijn eigen systeem weer identiek te maken aan de hand van de data op de server. Je kunt ervoor kiezen de twee systemen elkaars mirror te maken en te houden, of een beperkte keuze aan bestanden en directory's te repliceren. Standaard zal Double-Take zowel spiegelen als repliceren.

Gebruiksvriendelijk

Het systeem is erg gebruiksvriendelijk. Een kleine softwaremodule draait op elke bron- en elke doelserver. Die machines hoeven dus geen gelijke platformen te zijn. Je bepaalt welke data gerepliceerd zal worden en waar de kopieën bewaard worden. Dit gebeurt in realtime. De initiële mirror kan natuurlijk omvangrijk zijn, maar die kan plaatsvinden terwijl de bronservers actief zijn. Bovendien kun je instellen hoeveel systeem- en netwerkbronnen besteed mogen worden aan het mirroringproces.

De failover-module draait op de doelserver en bewaakt de bronserver(s) continu. Zodra er wat fout loopt met een bronserver, kan de doelserver de netwerknaam en het ip-adres van die bronserver overnemen en scripts starten om de applicaties van die server te draaien. Enkele seconden later kunnen gebruikers met de doelserver verder werken alsof het de uitgevallen bronserver zelf was. Daardoor heb je als beheerder de tijd om die bronserver weer in orde te maken.

Het Double-Take replicatiesysteem is erg krachtig, maar werkt ook gebruiksvriendelijk. Voor bedrijfskritische servers is een dergelijk softwarepakket zeker een aanwinst. De Server Recovery Option of kortweg SRO is een uitbreiding voor dit replicatiepakket. In de bedieningsconsoles verschijnen extra opties om met serverimages te werken. Dat werkt overigens op basis van Microsofts Windows-service Volume Shadow Copy. Double-Take hoefde dus niet op zoek te gaan naar imaging-technologie. Deze images worden dan behandeld alsof het replicatiebronnen en -bestemmingen zijn.

Het werkt allemaal prima, maar voor noodherstel moet je wel eerst Windows herinstalleren en dan de Double-Take software. Dan pas kun je het noodherstel uitvoeren. Hier moet Double-Take nog een oplossing voor vinden, zodat we helemaal tevreden zijn.

Shadowcaster

Shadowcaster

Shadowcaster moet je wel installeren op elke machine die je wilt beschermen.

Bij bedrijfskritische systemen wordt zelden of nooit aan mkb's gedacht, maar ook - en misschien vooral - daar is snel noodherstel van groot belang. Middelgrote en kleine ondernemingen die Windows 2003 Small Business Server (SBS2003) gebruiken hebben normaliter meerdere diensten op één server draaien. Denk aan de mail-, web- en database-server, en wellicht nog meer. Valt die server uit, dan ligt het bedrijf op computergebied volledig plat.

Het is dus duidelijk dat mkb's behoefte hebben aan een hoge beschikbaarheid van hun ict-systemen. Double-Take brengt daarom speciaal voor SBS2003 Shadowcaster op de markt. Dat product combineert replicatie met bescherming van de systeemstatus. Op die manier is met niet al te veel extra kosten een volledige server-failover mogelijk.

Reservesysteem

De replicatie en failover werkt tussen SBS2003 en een reservesysteem, maar als je niet wilt investeren in een vrijwel identieke server kan de beveiliging ook gebeuren met een ander Windows-systeem. Dan mag er wel slechts 10 procent afwijking zijn voor hardware en software. Shadowcaster controleert dit vantevoren.

Gezien de relatief lage prijs van hardware tegenwoordig ligt het dus voor de hand om wel degelijk te kiezen voor een reserve-server die de diensten van de primaire SBS2003-computer volledig kan overnemen als die laatste zou uitvallen. De reserve-server hoeft niet identiek te zijn aan de primaire, maar hij moet natuurlijk wel in staat zijn alle diensten te draaien.

Helaas blijkt het niet mogelijk Shadowcaster te laten samenwerken met een standaard Double-Take replicatiesysteem. De andere computer moet namelijk ook voorzien zijn van Shadowcaster.

Het hele systeem werkt eenvoudig genoeg en de fail-over werkt ook hier prima. Het is wel jammer dat je serverherstel vanaf een kale computer (barebone) vereist dat je eerst SBS2003 herinstalleert en dan ook nog Shadowcaster. Pas daarna kun je het eigenlijke herstel van de replicatie en systeemstatus doen. Double-Take zou eigenlijk moeten voorzien in een echte barebone-oplossing zodat volledig noodherstel mogelijk wordt zonder herinstallatie van SBS2003.

Conclusie

Double-Take gebruikt replicatie als basis voor noodherstelprocedures. Dat werkt goed, maar voor echte failover moet je toch een reserve-server hebben draaien. Bovendien is het dan nog altijd lastig dat bij een volledig noodherstel geen barebone-reconstructie mogelijk is. Je moet eerst Windows herinstalleren en daarna de software van Double-Take. Pas als de leveranciers daar iets aan doet, zijn we helemaal tevreden. De failover met een reserve-server werkt prima, ook voor mkb's die dan Shadowcaster kunnen gebruiken.

Productinfo

Product: Server Recovery Option / Shadowcaster
Producent: Double-Take Inc., USA; www.double-take.com
Leveranciers: Fairbanks, SLTN, Dell, IBM, Stratus, NEC, Enterpise IT solutions, Qurius, Comparex, Getronics, Unit4Agresso, Inter Acces, ITAA, e.a.
Adviesprijs (excl. BTW): 595 euro bovenop 159 euro/licentie voor Double-Take / 1495 euro (dit is voor een bundelpakket met zowel een bestemmingslicentie als een licentie specifiek voor de toepassing op de SBS-computer)
Systeemvereisten: SRO vereist Double-Take 4.5 replicatiesoftware; SC vereist Windows 2003 Small Business Server

De Kern

  • Een onbruikbaar geworden server of kritiek werkstation moet zo snel mogelijk hersteld worden en daarvoor gebruiken we back-ups, images en replicatie.
  • Essentieel daarbij is een noodherstel dat direct kan werken vanaf een computer met lege harde schijf, maar bij Double-Take is dat helaas niet het geval. Fail-over kan echter wel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-18T09:24:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.