Ingezonden artikel

Analyze this! IT-managers nemen relevante beslissingen

Dit artikel delen:

Organisaties in de hele wereld vertrouwen elke dag weer op hun it-managers om beslissingen te nemen op basis van feiten, ervaring en opgedane kennis. Maar hoe kan een it-manager er zeker van zijn dat een beslissing relevant en gunstig voor de organisatie is?

Een solide strategie voor assetmanagement is voor een it-afdeling essentieel als deze wil voldoen aan alle wetten, regelgeving en licentievoorwaarden. Uiteindelijk levert dit ook een betere it-dienstverlening op. Met behulp van software voor it-assetmanagement kunnen it-voorzieningen automatisch worden geïnventariseerd en gecontroleerd, zodat de bedrijfskosten beheersbaar blijven. Daarnaast stellen een goede strategie en goede software organisaties in staat om de juiste prioriteiten toe te kennen binnen projecten. Dit levert uiteraard concreet voordeel op.

Inzicht

It-managers zijn verantwoordelijk voor de prestaties, kosten en conformiteit van de it-voorzieningen, wat met goed it-assetmanagement een stuk eenvoudiger wordt. Het kan veel tijd en geld kosten om een totaaloverzicht van de organisatie te creëren en de betreffende it-middelen te beheren. Omdat het daarbij vaak om zeer grote hoeveelheden gegevens gaat, is het niet eenvoudig om daadwerkelijk inzicht te verkrijgen.

De meeste beslissingen op het gebied van it worden genomen op basis van standaardrapporten die antwoord geven op vooraf bepaalde vragen, met weinig tot geen input van degene die de beslissingen neemt.

Sommige it-managers nemen genoegen met eenvoudige rapportages, hoewel die meestal meer vragen opleveren dan beantwoorden. Het wordt steeds duidelijker dat het voor bedrijven van essentieel belang is om voor een benadering te kiezen waarbinnen niet alleen de besluitvorming zelf een rol speelt, maar ook wordt gelet op trends binnen de organisatie. Zonder geschikte oplossing lopen bedrijven het risico de controle te verliezen, tijd en geld te verspillen en ongefundeerde beslissingen te nemen met betrekking tot hun it-infrastructuur.

Voor it-managers die met minder tijd en middelen toch de informatie willen analyseren die van belang is voor het beheer van een moderne it-infrastructuur, is software voor it-analyse de beste oplossing. De achterliggende gedachte is heel eenvoudig: een oplossing bieden waarmee gebruikers de waarde kunnen maximaliseren van de gegevens in hun huidige systeem voor assetmanagement, door gebruik te maken van meerdimensionale analyse en robuuste grafische functies.

Het voornaamste doel is gebruikers in staat te stellen grote hoeveelheden gegevens en systemen in het kader van assetmanagement te onderzoeken, zonder uitgebreide kennis van databases of rapportagetools, zodat ze snel, gemakkelijk en effectief hun eigen vragen kunnen stellen en beantwoorden. Op die manier wordt het voor it-afdelingen mogelijk om op basis van de reeds aanwezige gegevens snel en gemakkelijk antwoord te krijgen op al hun vragen.

Met een dergelijke oplossing hebben it-managers veel makkelijker toegang tot hun it-gegevens. Dit maakt het makkelijker om goed onderbouwde strategische beslissingen te nemen voor de organisatie. Zo'n oplossing zorgt ervoor dat de it-voorzieningen voortdurend op de behoeftes worden afgestemd en dat wetten en regels worden gevolgd. De softwarekosten worden teruggebracht en de mogelijkheden worden beter benut.

Zo kunnen it-managers op een geheel nieuwe manier it-gegevens bekijken en onderzoeken. Binnen de organisatie wordt toekomstgericht denken en positieve verandering gestimuleerd in plaats van het behoud van de status quo. Vanaf nu is het mogelijk om aan de hand van analyse van historische gegevens trends in de veranderingen op it-gebied te herkennen. Tevens kunnen managers proactieve, goed onderbouwde strategische beslissingen nemen voor de organisatie.

Door trends te herkennen kunnen flexibele bedrijven het besluitvormingsproces versnellen en de juiste mensen op tijd van de nodige informatie voorzien.

Conclusie

It-managers zijn verantwoordelijk voor het nemen van optimale beslissingen op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Zonder snelle toegang tot gegevens op een manier die verder gaat dan standaardrapporten, kan de besluitvorming voor de it-vertraging oplopen, of wordt deze gebaseerd op inschattingen in plaats van feiten.

Met meer mogelijkheden om gegevens te analyseren en te transformeren tot bruikbare informatie gaat ook de kwaliteit van de besluitvorming erop vooruit. Tools en oplossingen zijn nodig om de voornaamste drijvende krachten achter een bedrijf te identificeren, de kosten te verlagen, de omzet te vergroten en de naleving van wetten en regels te verbeteren; allemaal punten die bevorderlijk zijn voor de concurrentiepositie.

Humphrey Christian, consultant assetmanagement bij Altiris (nu onderdeel van Symantec)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-07T16:07:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.