Managed hosting door True

Tips Besturingssystemen

Dit artikel delen:

Hieronder vind je allerlei tips op het gebied van Besturingssystemen. Heb je ook tips? Stuur dan een e-mail met toelichting naar lezers@computable.nl.

Neem afscheid van de oude

Bart Mellink, Loek Bakker
Senior adviseurs it-strategie en infrastructuur
Gartner
"Zowel op de server als op de desktop zullen de tijden van een monolithisch, general-purpose operating system dat iedere 3 à 4 jaar een upgrade krijgt, vrij snel voorbij zijn. Het toekomstige operating system zal modulair zijn, specifiek gemaakt voor een bepaalde toepassing, incrementeel geüpdatet worden en virtueel en gedistribueerd zijn. Technieken en trends zoals applicatie-virtualisatie en Software as a Service (SaaS) maken modulaire en specifieke (lichtgewicht) besturingssystemen bruikbaarder. Eerder al heeft Gartner de voorspelling gedaan dat Windows Vista de laatste versie is van Windows zoals we het kennen. Neem daarom afscheid van de oude "OS als monoliet"-gedachte."

Zorg voor een gecontroleerde desktopomgeving

Bart Mellink, Loek Bakker
Senior adviseurs it-strategie en infrastructuur
Gartner

"Een gecontroleerde desktopomgeving, dat wil zeggen een pc-omgeving waar eindgebruikers geen Administrator-rechten hebben en alle pc's centraal en via tools beheerd worden, kent tot 30% lagere migratiekosten dan een gedeeltelijk of niet-gecontroleerde desktopomgeving. Dit hangt vooral samen met het hogere aantal applicaties per pc in een niet-gecontroleerde omgeving, waar eindgebruikers als Administrator zelf toepassingen kunnen installeren. Ook voor een eventuele migratie naar open source office-suites of een volledig open source desktop zijn er lagere kosten te verwachten in een gecontroleerde desktopomgeving.
Investeer daarom in richtlijnen en processen en bijbehorende tooling om de desktopomgeving beter beheersbaar te maken."

Koppel een migratie naar Vista aan de verversing van pc-hardware

Bart Mellink, Loek Bakker
Senior adviseurs it-strategie en infrastructuur
Gartner
"De kosten voor een Windows-migratie vallen uiteen in twee componenten: de kosten voor het testen van applicaties, voor opleiding en voorbereiding van de migratie, en de kosten om het nieuwe besturingssysteem te installeren, inclusief het opslaan en terugzetten van applicaties, data en instellingen. De laatstgenoemde kosten worden hoe dan ook gemaakt zodra een gebruiker een nieuwe pc krijgt. Door nu een migratie naar Windows Vista gelijk te laten lopen met het moment waarop hardware ververst wordt, kunnen de totale migratiekosten met 40% tot 60% gereduceerd worden. Hiertegenover staan weliswaar extra kosten voor het (tijdelijk) naast elkaar beheren van meerdere OS-versies maar de besparingen wegen meestal ruimschoots op tegen deze extra kosten."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zorg voor een gecontroleerde desktopomgeving

Ik vind dit toch wel een heel eenzijdige en te algemene benadering, hier wordt uitgegaan van kostenbesparing, terwijl helemaal niet afgevraagd wordt of dit voor de gebruiker wel de beste oplossing is. Je hebt niks aan een labtop die niet voldoet aan de eisen de specifieke IT kennis en behoefte van de gebruiker. Vooral voor Lab-Top gebruikers die professioneel geregeld applicaties moeten gebruiken of testen onder verschillende besturingssystemen hebben grote problemen met deze stelling.

Een oplossing gezocht in virtuele systemen zouden echter wel een oplossing kunnen zijn, mits de labtop van voldoende schijfruimte, geheugen en processors is voorzien.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.