ASI BeAnywhere Remote Access

Test: Toegang op afstand dankzij USB-stick

Dit artikel delen:
BeAnywhere

Soms is het nodig een desktop- of server-pc op afstand te kunnen besturen of er een paar bestanden mee uit te wisselen. Als er dan geen 'remote access'-software is geïnstalleerd, wordt het moeilijk. BeAnywhere lost dit probleem op met een usb-stick.

Bedrijfsoplossingen voor toegang op afstand ('remote access') werken meestal met een specifieke softwareclient. Die moet zijn geïnstalleerd om op afstand toegang te krijgen. Een en ander is strikt beveiligd. Dat is niet altijd even praktisch. Op pc's in een hotel of een internetcafé kun je doorgaans niet zomaar eigen software installeren. De Engelse firma ASI (Ability Software International) lost dit probleem op met een portable client op een usb-stickje of via het web.

Met de standaardlicentie kun je tot drie computers op afstand bedienen. Dat kan met de portable client. Je draagt die met je mee op een usb-stick. Je kunt ook naar de speciale website surfen. Dat laatste vereist wel Internet Explorer, want het werkt via een ActiveX-control. Wat ons betreft een gemiste kans, aangezien het juist erg interessant zou zijn om Windows-pc's op afstand te kunnen bedienen vanaf Mac of Linux.

Veiligheid boven alles

Alle toegang verloopt via https en is dus beveiligd met ssl-encryptie. De draagbare applicatie op de usb-stick wordt niet geïnstalleerd op de gast-pc en laat dus geen sporen na. Alle communicatie wordt versleuteld via een digitale handtekening. Die wordt ook gebruikt voor de authenticatie. ASI claimt dat dit systeem heel veilig is. Alle pc's die je op afstand zou willen bedienen, kunnen aparte wachtwoorden krijgen. Behalve de inlog moet nog een meesterwachtwood worden opgegeven om controle over een pc te krijgen.

De toegang op afstand bestaat uit zes mogelijke taken. Eerst en vooral is er de bediening op afstand van het bureaublad. Dit werkt niet via het remote desktop protocol (rdp) van Microsoft. Het is dus niet nodig poorten open te zetten in de bedrijfs-firewall. De bediening werkt ook als het externe bureaublad zou staan uitgeschakeld in de systeemeigenschappen van Windows XP of Vista.

De andere taken zijn het overdragen van bestanden tussen de twee pc's (de lokale en die op afstand), het met derden delen van bestanden zonder dat je ze moet uploaden, het synchroniseren van bestanden en mappen tussen de twee computers en het uitnodigen van gasten om de desktop te delen of bestanden uit te wisselen. Tot slot kun je de usb-stick ook nog gebruiken als een opslagmedium (er is 1 GB vrije ruimte).

Dienst onder Windows

Op elke pc die je op afstand wilt gebruiken, moet je de serversoftware BeAnywhere Personal Edition installeren. Dat kan vanaf de usb-stick. Elke pc moet worden geregistreerd op de servers van Ability (via beanywhere.com). De software spreekt meerdere talen, waaronder Nederlands, Frans en Duits. Uitzondering is de ActiveX control voor de bediening op afstand: die is eentalig Engels.

De serversoftware installeert zich als een dienst in Windows. Je kunt ze via een menu op de statusbalk uitschakelen. Er is een vrij uitgebreide configuratie om de afstandsdienst op jouw wensen af te stemmen. Zo kun je instellen dat een schermbeveiliging niet start als de pc op afstand wordt bediend. Ook is het mogelijk te verhinderen dat de pc 'in slaap valt'.

Je kunt ook de verbinding optimaliseren door het aantal kleuren te beperken of de achtergrond van het bureaublad niet mee te sturen. De verbinding kan lopen over een eigen poort, die dan wellicht in een firewall moet worden opengezet, of over http/https-poorten waarvoor dat niet hoeft. Voor dat laatste kun je dan desgewenst ook een proxyserver inzetten. Er zijn ook enkele beveiligingsinstellingen, zoals wat er moet gebeuren met de lokale console (toetsenbord, muis en scherm) als er een sessie op afstand start. Je kunt die dan blokkeren met of zonder zwartmaken van het lokale scherm, of toegankelijk laten.

Op afstand

Je kunt in de client een overzicht opvragen van alle op afstand bedienbare computers die online zijn. Het werken met een volledige desktop gaat prima, al is de grafische opbouw en bijwerking van de desktop natuurlijk trager dan wat je lokaal gewend bent. Het is echter niet storend.

De portable client doet het prima, maar de op ActiveX-gebaseerde webinterface deed onze Windows XP desktop herhaaldelijk crashen als we een tijdje niets uitvoerden. Dat is een beveiliging: na twee minuten inactiviteit verbreekt de webinterface de verbinding. Onder Internet Explorer (IE) 7 en XP leidde dit bij ons echter steeds tot een crash. Omdat IE deel uitmaakt van de desktop van Windows, neemt hij dan meteen de hele desktop mee.

We hebben het op twee verschillende systemen geprobeerd en het probleem trad bij beide op. We raden dus aan de ActiveX-gebaseerde webinterface alleen in noodgevallen te gebruiken. Je kunt ook de time-out verlengen, zodat de crashes minder vaak optreden.

Conclusie

BeAnywhere werkt prima, maar de webinterface heeft een storende bug, die gelukkig wel redelijk omzeild kan worden. Het product is prettig geprijsd, maar werkt alleen met Windows-pc's.

Productinfo

Product: BeAnywhere

Producent: Ability Software International Ltd., UK, www.ASIability.com

Leverancier: Ability Benelux, www.ASIability.nl

Adviesprijs (excl. BTW): 49,95 euro/jaar (3 pc's per licentie)

Systeemvereisten: Windows XP of Vista, Server 2003 of 2008.

De kern

* ASI BeAnywhere geeft je beveiligde toegang tot Windows-pc's vanaf elke locatie wereldwijd.

* Zodra je internettoegang hebt en Internet Explorer kunt starten, kun je overal op afstand op je pc.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De prijs voor het eerste jaar is: 49,95 (incl. BTW).
De prijs voor het verlengen van een jaar kost : 39,95 (incl. BTW).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-25T16:19:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.