Managed hosting door True

Serie: Project Portfolio Management

Microsoft Office Enterprise Project Management

Deel 4

Werkplek

Microsoft Office Enterprise Project Management of kortweg EPM is zoals gebruikelijk gebaseerd op een Microsoftplatform: Windows en Office. Teamleden van een project moeten volgens Microsoft kunnen werken waar ze maar willen.

Het Microsofts SharePoint platform dient dan om samenwerking mogelijk te maken. Het PPM-aanbod bouwt daarop voort om strategische planning te voorzien vanaf het hoogste niveau tot de individuele bijdrageleveranciers van een project in de door hun verkozen context. Overigens is SharePoint hierbij niet verplicht: Microsoft EPM kan desgewenst ook met andere omgevingen samenwerken. Een van de evoluties in die richting is het webgebaseerd maken van de EPM-servercomponent.

Voordelen

Microsoft Office Enterprise Project Management

Het spreekt vanzelf dat in een Microsoft-, Windows- en Office-centrische omgeving EPM een logische volgende stap is. Het portefeuillebeheer is sterk uitgewerkt en voorziet top-downstructuren waardoor managers naar wens dieper kunnen doordringen in de data, waar ze ook optimalisaties kunnen uitvoeren. Klanten noemen met name de werkschemaondersteuning als een van de sterke punten, omdat dit hen toestaat de EPM-instanties af te stemmen op hun projectomgevingen en -processen, in plaats van omgekeerd. Hier komt ook het voordeel van het gebruik van SharePoint voor de samenwerking naar voren, omdat Microsoft SharePoints integratie met EPM voortdurend verbetert en uitbreidt. Werkschema's en documentenbeheer zijn hierbij de aandachtspunten. Integraties met andere applicaties en eigen productontwikkelingen die integreren met EPM komen tot stand via het Microsoft Visual Studio Team System (VSTS) en Team Foundation Server (TFTS). Zoals u weet is Visual Studio bij vrijwel alle Microsoft-platformen en omgevingen inzetbaar als ontwikkelingsplatform. Op die manier kunt u alles met alles integreren. Ook koppelingen met cloudsystemen zoals Microsoft Azure zijn mogelijk.

Kritiek

Ook bij dit PPM-pakket krijgen de rapportagemogelijkheden de zwaarste kritiek. De voornaamste storende elementen zijn teleurstellende voorgedefineerde rapporten, de eis om SQL Reporting Services te gebruiken en de onmogelijkheid om zelfontwikkelde PPM-rapporten voor eindgebruikers te maken zonder ondersteuning door een specialist. Bij Project Server 2007 was de integratie met Portfolio Server 2007 niet naadloos. Dat zou sterk verbeterd moeten zijn bij de versie 2010 die dit jaar op de markt komt. Eén van de dingen die niet mogelijk waren had te maken met het niet kunnen gebruiken van data van de Portfolio Server voor bepaalde rapporten die aangemaakt worden vanuit Project Server. Ook het resourcebeheer bleek niet mogelijk op portefeuilleniveau. Rolgebaseerde resources van een project in Portfolio Server konden niet gebruikt worden in een project van Project Server. Zoiets zorgt voor veel frustraties. Microsoft loste een aantal frustraties op met de 2007 SP1-releases van deze software, maar niet alle. Versie 2010 heeft dus een aantal verwachtingen in te lossen.

De serie

Vorige deel: HP PPM Center
Volgende deel: Oracle Primavera

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Even wachten dan maar, tot het af is...

Mooi alternatief is EPM Live (www epmlive com) wat in de VS al twee jaar op rij de EPM Partner award van Microsoft heeft gewonnen. Zit precies tussen de stand-alone en enterprise editie in... enige nadeel is dat het nog onbekend is in Europa, maar dat zal niet lang duren denk ik.

@ Jos, intussen Openworkbench gebruiken.

De rapportage mogelijkheden van EPM zijn zo slecht nog niet. Je moet hiervoor inderdaad SQL Reporting Services gebruiken, maar hieraan zijn geen kosten verbonden. Naast het beschikbare Report Pack 2 hebben wij voor een aantal klanten in een paar dagen tijd de benodigde rapporten ontwikkeld en hen geleerd hoe zij eventuele aanpassingen kunnen doen. Deze rapporten verhogen de acceptatie en het rendement van deze oplossing.
Onze partner EPMLive biedt inderdaad een goed alternatief als er geen complexe planning beheerd moeten worden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-16T08:54:00.000Z Johan Zwiekhorst, Data TestLab
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.