'Interface Windows 8 moet niet op Apple lijken'

Dit artikel delen:

Het gonst van de geruchten over Windows 8. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft komt naar verwachting in eerste instantie beschikbaar voor tablets, maar de kans is groot dat hij er ook voor pc’s komt. Experts van het topic Besturingssystemen staan hier met gemengde gevoelens tegenover. Zij adviseren Microsoft wat wel en wat vooral niet te doen.

‘Er gaan geruchten dat de interface van Windows 8 meer gaat lijken op die van Apple', zegt Danny de Vries, senior consultant Infrastructure Services bij Capgemini Nederland. ‘Dat zou ik een minder goede ontwikkeling vinden, aangezien gebruikers over het algemeen zijn gewend aan die van Windows. Er is niets vervelender dan te moeten zoeken naar een compleet nieuwe werkwijze binnen het besturingssysteem na een nieuwe release.'

Gezichtsherkenning

De Vries kent de geruchten en hij maakt zich niet alleen zorgen over een veranderende interface in Windows 8. Hij heeft ook vernomen dat Microsoft gebruikers van Windows 8 wil laten inloggen door middel van een webcam en dat het softwarehuis gezichtsherkenning gaat ondersteunen. 

‘Ik vind het persoonlijk zonde van de tijd die in het ontwikkelen ervan wordt gestoken. Vergelijk het bijvoorbeeld met het inloggen door middel van een vingerafdruk. Dit was jaren geleden al op de markt, maar is nooit doorgebroken', aldus De Vries.

Toch zien de experts ook lichtpuntjes bij de introductie van een nieuw Windows-besturingssysteem. Logica-architect Eric Meijer ziet het liefst in versie 8 dat zakelijk gezien Windows net als thuis gaat werken. ‘Het zou prettig zijn als rekenkracht kan worden gecombineerd en het vinden van informatie over een enterprise heen net zo transparant werkt als thuis.'

Verademing

Ook De Vries ziet nieuwe kansen en mogelijkheden voor Windows 8. ‘Een goede ontwikkeling vind ik het reduceren van de opstarttijd, een verbeterd recovery-mechanisme, efficiënter energiemanagement en het beter focussen op de gebruiker.'

Ook meent De Vries dat Microsoft met Windows 8 vooral op het gevoel van de gebruiker moet inspelen. ‘De bèta's van Windows 7 waren al een verademing ten opzichte van Windows Vista. Dat heeft er in mijn geval voor gezorgd dat ik vanaf het eerste uur fan ben geworden. Als Microsoft weer zo'n ervaring kan bewerkstelligen, dan zal dat de acceptatie van Windows 8 helpen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

'Windows 7 is nog niet toe aan vervanging'

Experts adviseren Microsoft over Windows 8

'Microsoft moet aanraakfunctie verbeteren'

'Microsoft redt het wel op tabletmarkt'

'Microsoft met Windows 8 terug op tabletmarkt'

'Microsoft introduceert Windows 8 in juni 2011'

'Windows 8' gaat draaien op ARM-chips

'Microsoft ontwikkelt Windows voor tablet'

Microsoft kondigt 4 versies Windows 8 aan

Windows 8 geschikt voor intelligente systemen

Taakbeheer Windows 8 wordt eenvoudiger

Windows 8 krijgt complete antivirus

Windows 8 biedt clouddiensten

Samsung introduceert Windows 8-PC

'Samsung werkt aan Windows 8-tablet'

Windows 8 ondersteunt desktopvirtualisatie

Windows 8 start in acht seconden op

Microsoft warmt markt op voor Windows 8

Microsoft onthult nieuwe snufjes Windows 8

Microsoft showt Windows 8 quad-core tablet

Windows 8 krijgt online app store

Apple draait recordkwartaal

Microsoft: een tablet is een PC

Windows 8 komt ergens halverwege 2012

'Microsoft ontwikkelt eigen tablet'

Microsoft demonstreert Windows 8 voor tablets

Microsoft komt in 2012 met Windows 8

Apple bouwt aan opslagdienst in de cloud

Microsoft introduceert Windows Thin PC


Reacties

Quote :"Hij heeft ook vernomen dat Microsoft gebruikers van Windows 8 wil laten inloggen door middel van een webcam en dat het softwarehuis gezichtsherkenning gaat ondersteunen.

‘Ik vind het persoonlijk zonde van de tijd die in het ontwikkelen ervan wordt gestoken. Vergelijk het bijvoorbeeld met het inloggen door middel van een vingerafdruk. Dit was jaren geleden al op de markt, maar is nooit doorgebroken', aldus De Vries."

HP ondersteund al lang aanloggen met vingerafdruk en ook aanloggen met gezichtsherkenning. Deze feature zal gecombineerd met de standaard hardware modules dus weinig implementatie tijd kosten.
zie ook: http://h20331.www2.hp.com/hpsub/downloads/Face_Recognition-_Tech_Spotlight.pdf

Zeker als het gaat om tablets denk ik dat de standaard interface van Windows niet erg geschikt is. Vooral voor consumenten is de UI heel belangrijk. Probleem bij verbeteringen in de UI van Windows zitten meer in de applicatie hoek dan de Windows UI zelf. Ik denk dat als Microsoft zich kwaad maakt, ze een no-time een betere ervaring voor tablets neer kunnen zetten. MAAR als je vervolgens een applicatie uit het jaar nul start, dan schiet je er niet zo veel mee op.

Ik zeg niet dat die van Apple geweldig is hoor. Als ik Windows 7 mobile vergelijk met mijn iPhone voelt mijn iPhone toch wel weer wat achterhaald. (Om over Mac OSX maar niet te spreken, dat lijkt op Ubuntu uit 2004) Maar goed, met name de iPhone en iPad hebben geen last van oude applicaties en kunnen daardoor een veel consistentere interface bieden. (Tot de volgende generatie UI's om de hoek komen natuurlijk :) )

Gezichtsherkenning gebeurt met Webcams. Die zitten tegenwoordig al in iedere laptop ingebakken. En met al het geweld rondom social media zullen webcam steeds meer gemeengoed worden.

Ehm

Met de juiste hardware kan je al aanloggen via vinger scanners met windows 7 zie: http://capitalhead.com/articles/enable-logon-using-biometric-fingerprint-reader-in-windows-7-x86--x64.aspx

Kortom, denk na voordat je aan een senior consultant advies vraagt..

Peter,

"Dit was jaren geleden al op de markt, maar is nooit doorgebroken". Kortom, lees eens het hele verhaal.

Met doorgebroken wordt bedoeld dat er geen grootschalige implementatie bij bedrijven is gedaan.

Mij lijkt het juist goed dat Windows 8 meer op het aankomende OS X 10.7 gaat lijken. Met Windows 7 is Microsoft al op deze goede weg ingeslagen en met haar Office 2010 onder windows en Office 2011 pakket onder OS X is ze eveneens aan vervullling van gebruikerswensen toegekomen. Nu is het mijns inziens zaak dat de gebuikersbeleving die van een vlot reagerend en strak georganiseerd OS wordt dat niet al teveel systeembronnen nodig heeft.

Is het niet zo dat Capgemini sofware heeft gemaakt voor het CWI (baliemedewerkers die veel moeten invoeren) waarin ze in een browser moeten werken en veel met de muis moeten werken waardoor er mensen zijn die last krijgen van een muisarm e.d.? Dat de oude DOS variant van het pakket beter werkt dan het nieuwe pakket gebouwd door Capgemini? Dat Capgemini ontzettend veel (belasting-)geld heeft verdient aan het project bij het CWI dat qua usability waardeloos is uitgevoerd? Capgemini gaat nu opmerkingen maken over de GUI? Ik begrijp er niets van!.

Werkelijk waar, als dit is wat ICT-vaklieden de wereld te bieden hebben dan zijn we nog dieper gezonken dan er al gevreesd werd.
Kunnen we ons met echte automatiserings issues bezig houden en niet enkel met de kleurtjes op het beeldscherm.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-25T14:26:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.