Cisco in top vijf x86-servers, HP de grootste

Binnen het domein van de x86-servers in Nederland is HP de meest in het oog springende partij. Onderzoeksbureau Computer Profile heeft de Nederlandse zakelijke markt op dit gebied geïnventariseerd en trof bij 64 procent van de organisaties een systeem van HP. Een nieuwe binnenkomer in de top vijf is Cisco. Dit blijkt uit de circa 5800 interviews die Computer Profile voerde met it-verantwoordelijken van bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers over het gebruik van serversystemen.

Installed base x86-servers

Installed base x86-servers

Binnen het publieke segment, dus overheidsinstellingen, onderwijsinstanties en zorginstellingen, ligt het aandeel HP net onder driekwart van alle x86-servers. Bij bedrijven met vijftig tot 250 medewerkers ligt het aandeel in de installed base (parkaandeel) op circa 62 procent. De concurrentie, met voorop Dell, gevolgd door IBM, Fujitsu en Cisco, weet het grootste aandeel te verwerven bij multinationals en bij national enterprises. Voor het eerst komen ook de serversystemen van Cisco naar voren bij de geïnterviewde doelgroep met een aandeel in de installed base van 1,1 procent.

Dell kent een aandeel in de installed base van bijna een kwart van de x86-servers. Bij de grotere commerciële instellingen kent Dell zijn grootste aandelen in de installed base. IBM is nu nog de nummer drie. Circa 8 procent van alle servers betreft een system-x van Big Blue. Het is deze tak van IBM die, in navolging van de pc-takvan IBM, overgaat naar Lenovo. Het aandeel van Fujitsu beperkt zich binnen de onderzochte groep tot enkele procenten.

De aandelen van de vier grootste leveranciers zijn de afgelopen jaren nauwelijks veranderd. In de periode 2010 tot nu schommelt het aandeel van HP telkens tussen de 64 en 65 procent, van Dell tussen de 22 en 24 procent, van IBM tussen de 7 en 9 procent en van Fujitsu tussen 1,5 en 2,5 procent.

Afname lokale x86-locaties

Penetratie x86-leveranciers

Penetratie x86-leveranciers

De dalende lijn in het aantal locaties dat on premise x86 heeft draaien, blijft doorzetten. In 2011 lag dit percentage met on site x86-servers nog boven de 90 procent. In de afgelopen jaren is dat in snel tempo gedaald. Vorig jaar zagen we nog bij driekwart van de locaties lokaal draaiende servers, in 2014 is dat verder gedaald naar 70 procent. Deze daling is natuurlijk ook terug te zien in de penetratiegraad van de verschillende leveranciers.

De meest voorkomende fabrikant is HP. Op circa 47 procent van de locaties zien we één of meerdere x86-servers van HP. Vorig jaar lag dat circa 10 procentpunt hoger. Deze daling komt mede door de sterke positie van HP in het publiek domein. Juist in het publiek domein is de laatste jaren relatief vaak sprake van consolidaties naar shared service centra.

Segmenten waar HP nu de hoogste penetratiegraad kent zijn de industrie (57 procent), de transportsector (51 procent) en het handelssegment (51 procent). x86-servers van Dell komen voor op één van de vijf locaties. Segmenten waar bovengemiddeld vaak Dell-servers aanwezig zijn, zijn: ict en utilities (29 procent), het onderwijs (27 procent) en de industrie (26 procent). x86-servers van IBM komen bovengemiddeld vaak voor bij handels- (11 procent) en industriële bedrijven (9 procent).

Teruglopende aantallen servers

Gemiddeld aantal x86-servers naar bedrijfsgrootte

Gemiddeld aantal x86-servers naar bedrijfsgrootte

Niet alleen zijn op minder locaties dan voorheen x86-servers te zien, ook het (gemiddeld) aantal servers op de locaties die nog wel gebruik maken van on premise x86-servers loopt langzaam terug. In de periode juni 2010 tot juni 2014 is een daling zichtbaar bij deze locaties van gemiddeld 13,1 x86-servers naar 10,5, oftewel een afname met 20 procent. Het sterkst is de daling geweest bij multinationals waar het gemiddeld aantal servers daalde met bijna 30 procent in deze periode. Juist bij bedrijven in dit segment is op internationale schaal sprake van migraties naar shared service centra en datacentra van externe dienstverleners.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-06-13T09:45:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.