2003 een woelig bi-jaar

Business intelligence-software slaat nieuwe richtingen in

Het jaar 2003 heeft tal van overnames te zien gegeven op de markt voor business intelligence (bi)-software. De markt is niet alleen opgeschud, ook de software zelf slaat nieuwe richtingen in: die van het beheer van bedrijfsprestaties (business performance management).

De business intelligence-markt is een van de weinige sectoren die ogenschijnlijk weinig of niet te lijden heeft gehad onder de recessie. Waar andere it-bedrijven de voorbije jaren het allesbehalve gemakkelijk hadden, konden de meeste bi-leveranciers nog relatief gezonde groeicijfers voorleggen, meestal zelfs dubbele cijfers. "Daar zijn meerdere redenen voor", zegt Bernard Liautaud, algemeen directeur van 's werelds grootste bi-bedrijf Business Objects. "Op de eerste plaats gaat een organisatie in een periode van economische crisis op zoek naar manieren om zijn processen te optimaliseren, en dat betekent in eerste instantie de informatie waarover je beschikt beter gebruiken. En zo kom je vanzelf bij bi-tools terecht. Ten tweede zijn het precies die vrij goedkope tools die je dan ook nog een bijzonder snelle return on investment (roi) garanderen."
Liautaud verwijst daarbij naar een studie van IDC waarin 43 bi-toepassingen onderzocht zijn Daaruit bleek een gemiddelde roi van 431 procent met een gemiddelde terugverdientijd van 1,03 jaren. "Je kan eigenlijk stellen dat business intelligence bestaande investeringen echt herwaardeert waardoor het management beter gefundeerde beslissingen kan nemen en bijgevolg de prestaties van het bedrijf verbeteren", aldus Liautaud.

Consolidatie

Het tweede grote fenomeen op de bi-markt is dat van de consolidatie. Nooit zijn er zoveel overnames gebeurd in dit segment als vorig jaar. De analisten verwachten over het algemeen dat die tendens dit jaar nog zal aanhouden, omdat de sterkste spelers nog marktaandeel en reikwijdte zullen willen toevoegen.
Andreas Bitterer van de Meta Group maakte onlangs een overzicht van de belangrijkste. Business Objects nam Acta (ETL, extract/tanslate/load) en Crystal Decisions (reporting) over, SAS Institute lijfde Dataflux (datakwaliteit), ABC (Activity Based Costing) en Verbind (bank- en verzekeringsproducten) in, Cognos kocht Adaytum op (budgettering), Hyperion nam Brio Software onder de arm (reporting), Actuate kreeg Nimble in zijn greep (Enterprise Information Integration), Spss kocht het Nederlandse DataDistilleries op (analytische toepassingen), en Group 1 nam Sagent over (ETL).
"De lijst is nog veel langer, maar het wordt voor iedereen zo stilaan duidelijk dat er over enkele jaren maar twee of drie grote zullen overblijven, met daaronder een aantal nichespelers", beklemtoont Bitterer. "En dan blijft het nog een open vraag wat de grote softwarejongens als Microsoft en Oracle zullen doen, om van SAP nog maar te zwijgen. Tot op heden laat SAP zich enkel met de infrastructuur in, maar je kan er van op aan dat het bedrijf vroeg of laat zijn schouders ook achter business intelligence zal zetten, en dan kan het een formidabele speler worden!".

Meer integratie

Bitterer wijst overigens nog op een derde grote tendens die zich in de bi-markt aftekent, namelijk de vraag van de eindgebruikers naar geïntegreerde information supply chains, totaaloplossingen dus van ETL ,data warehousing, bi en analytische toepassingen. "Voor een deel heeft dat te maken met de consolidatie onder de leveranciers, maar voor een ander deel ook met de uitbreiding van het bi-platform op zich. Zo wordt steeds meer aandacht besteed aan de kwaliteit van de data, want slechte druiven geven slechte wijn, en dus moet aan de bron de informatie al betrouwbaar zijn. Ook enterprise information integration voor het aanleveren van real-time operationele gegevens wordt steeds belangrijker, net zoals business activity monitoring voor het volgen van wat er precies met de informatie gebeurt. En niet te vergeten: business performance management, zeg maar de volgende fase van business intelligence waar elke leverancier nu al aan werkt", aldus Bitterer.

Blijven groeien

Over één zaak zijn alle analisten het in elk geval eens: voorlopig komt er nog geen neerwaartse knik in de groeicurve van de bi-markt. Waar IDC midden vorig jaar nog een wereldwijde groei van gemiddeld 4,1 procent voorspelde tot 4,5 miljard dollar in 2007, spreekt de Gartner Group nu specifiek voor Europa (dat nog altijd achterloopt op de VS op dit vlak) van een gemiddelde jaarlijkse groei van 8,2 procent.

Management summary

  • De markt voor business intelligence software is door tal van overnames overzichtelijker geworden.
  • Er is een tendens naar een geïntegreerde aanpak om zingeving aan data te ontlokken; onder de naam business performance management.
  • De behoefte aan bi-gereedschap neemt toe in economisch zwakke tijden.
Belangrijk is daarbij dat de marktonderzoeker bi als aanvulling voor erp-systemen of databases sneller ziet groeien dan zelfstandige bi-systemen, niet zo'n goed nieuws dus voor de traditionele bi-leveranciers. Groot-Brittannië blijft de grootste bi-markt in Europa, gevolgd door Duitsland (waar SAP zich steeds meer op het bi-vlak begint te roeren) en Frankrijk.

Bang voor bi

Gartner heeft een aantal stimulansen en remmingen voor de bi-markt gedefinieerd. Zo zullen de nieuwe regelingen rond corporate governance (behoorlijk ondernemingsbestuur) bedrijven dwingen sneller betere informatie ter beschikking te hebben. Heel wat organisaties hebben de voorbije jaren met schade en schande moeten vaststellen dat de informatie die uit hun erp-systemen komt, allesbehalve toereikend of duidelijk is en dat bi-tools hier meer dan op hun plaats zijn.
En de explosie van data zorgt ervoor dat alleen computersystemen nog in staat zullen zijn alles naar zinvolle informatie te vertalen. Gartner schat dat de bedrijven in 2012 dertig keer meer data te verwerken zullen krijgen dan in 2002. Voeg daar nog de immer stijgende concurrentiedruk aan toe die ondernemingen verplicht sneller en beter te reageren op alles wat op hen afkomt, en het is duidelijk dat de bi-markt nog gouden tijden tegemoet gaat.
Maar er zijn ook remmingen. Zo is het risico niet denkbeeldig dat sommige managers de introductie van bi vertragen omdat hun machtspositie wankelt als iedereen kan beschikken over de juiste gegevens. Ook de toepassing van te veel losstaande bi-initiatieven kan problemen opleveren voor een geïntegreerde, ondernemingsbrede ontplooiing van bi. Terwijl bi-implementaties op korte termijn aanzienlijke besparingen kunnen opleveren, kunnen ze ook even snel verborgen kosten aan het oppervlak brengen - en dat kan sommige managers aanzetten om bi-initiatieven te fnuiken.
Ten slotte heeft een grootschalige bi-toepassing onmiskenbaar een groot impact op het bedrijfsbeleid, en lang niet iedereen kan met de wijzigingen omgaan die zo'n toepassing onvermijdelijk meebrengt. Desondanks staat volgens Gartner de doorbraak van bi-toepassingen als een paal boven water.< BR>
 
Frans Godden, Inter Active

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-14T00:00:00.000Z Frans Godden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.