'Consolidatie leveranciers bedrijfsintelligentie'

De markt voor analysesoftware gaat consolideren. Dat verwacht Maurizio Carli, de Italiaanse directeur voor de Europese divisie van Business Objects. De Franse leverancier van analysesoftware onderbouwde die voorspelling met de eerder al aangekondigde overname van het Canadese Crystal Decisions, die zij vorige maand afrondde.

"Het toepassen van bedrijfsintelligentie (business intelligence) software wordt normaal" begint Carli. Volgens hem wordt de software niet langer alleen gebruikt door academische specialisten. Zo kunnen techneuten van France Telecom het gereedschap gebruiken als ze bij klanten op bezoek zijn.
"Bedrijven willen daarnaast de adminstratie- en licentiekosten en het aantal toeleveranciers verminderen. Ze zoeken tevens naar een oplossing die ze in al hun bedrijfsonderdelen kunnen toepassen. Het gevolg voor ons is consolidatie. Over een aantal jaren zijn er alleen nog grote softwareleveranciers over, bedrijven met een jaaromzet van een miljard euro of meer."
Carli sprak eind vorig jaar in Amsterdam op de gebruikersbijeenkomst van de softwareleverancier. Het krimpen van het aantal leveranciers gaat hand in hand met groeiende omzetcijfers, betoogde Carli. "Onze omzet gedurende de eerste negen maanden van vorig jaar lag 15 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder", aldus de directeur Europa. "En we zijn vol vertrouwen over het vierde kwartaal."
De inzet van statistische, analyserende en voorspellende software is volgens hem de volgende logische stap in een proces dat zo'n tien jaar geleden begon met de introductie van de relationele database. "Daarop installeerden we erp en crm-toepassingen. Nu gaan bedrijven weer een stap verder: bedrijfsintelligentie."

Verdubbeling

In twee weken tijd bezocht de Carli tien Europese gebruikerbijeenkomsten. Zijn voornaamste doel was om nog eens duidelijk te maken wat de gevolgen zouden zijn van de overname van de Amerikaanse concullega Crystal Decisions.
Weliswaar is met 49 procent van de totale omzet Europa van aanzienlijk belang voor het bedrijf; groei verwacht het echter vooral in Noord-Amerika, nu goed voor 43 procent. "Europa zou eigenlijk 30 tot 40 procent van de omzet moeten genereren."
Met Crystal erbij is het bedrijf ineens twee keer zo groot en telt het vierduizend medewerkers, waarvan zo'n duizend ontwikkelaars. "Crystal is onbekend in Europa, maar het heeft een enorm klantenbestand elders in de wereld." Volgens Carli is Business Objects nu zonder twijfel de grootste leverancier van analysesoftware.
De directeur Europa stelde in Amsterdam dat de productlijnen van de twee voorlopig nog naast elkaar blijven bestaan. "Uiteindelijk krijgt men onder de motorkap dezelfde motor, hetzelfde gereedschap voor beheer, beveiliging. Klanten behouden de toegang zoals ze dat nu al doen, via onze interface of via die van Crystal." < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-09T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.