Oracle sluit OpenWorld 2010 af: een overzicht

Dit artikel delen:

Een greep uit de opvallendste aankondigingen op Oracle OpenWorld 2010 in San Francisco: Oracle toont een middlewaremachine voor cloud computing. Het bedrijf komt begin 2011 op de markt met de langverwachte Fusion Apps. De leverancier heeft een eigen Linux-kernel ontwikkeld. Computable zet de belangrijkste aankondigingen op een rijtje.

Softwarebedrijf? Ceo Larry Ellison wil aan de buitenwereld vooral duidelijk maken dat zijn bedrijf met de inlijving van Sun een totaalleverancier is geworden. In zijn filosofie heeft de levering van geïntegreerde hardware en software als voordeel dat het beter configureert dan losse hardware- en softwarecomponenten. 'Het is ontworpen is om samen te werken en gezamenlijk getest.' Critici vinden de stap om ook in hardware te gaan gewaagd voor een softwarereus.

Eindelijk! Tijdens Oracle OpenWorld kondigde de leverancier aan dat de langverwachte Fusion Apps begin 2011 op de markt komen. Het gaat om bedrijfssoftware die is opgebouwd uit componenten van de E-business Suite (erp, crm, bi) en onderdelen van de pakketten van de overgenomen leveranciers JD Edwards, Siebel en Peoplesoft. Het aanbod bestaat uit ongeveer honderd applicaties die gericht zijn op verschillende branches. De ontwikkeling van Fusion, die in 2004 startte, duurde langer dan verwacht. Volgens de leverancier is dit het grootste ontwikkelproject in de bedrijfsgeschiedenis.

Sun en Oracle samen. Ceo Larry Ellison toonde tijdens zijn openingsspeech de Exalogic Elastic Cloud, een geïntegreerd hardware- en softwaresysteem voor het ondersteunen van internetapplicaties. De middleware-machine beschikt over 64-bit X86-processoren. In de manshoge kast draaien dertig servers. Gebruikers kunnen kiezen tussen de besturingssystemen Oracle Linux en Oracle Solaris 11. Daarnaast is de machine geoptimaliseerd voor de integratie met Oracle Database 11g, Oracle Real Application Clusters en de Oracle Exadata-databasemachine. De Exalogic is deels gebaseerd op de Exadata-machine, een combinatie van opslagservers en software van Oracle. Tijdens het congres is de Exadata 2 aangekondigd.

Nieuwe Linux-kernel

De rode hoed gaat af. Oracle heeft voor zijn Linux-versie de kernelcode aangepast. Het wil niet langer afhankelijk zijn van de snelheid waarmee de Red Hat-gemeenschap ontwikkelt en volgens de leverancier is de eigen Kernel aanzienlijk sneller dan die van Red Hat. Ook het opslaan van grote hoeveelheden data zou volgens tests efficiënter verlopen.

Zestien kernen. Oracle kondigde ook een nieuwe server-processor met zestien kernen aan. De Sparc T3-processor is volgens de leverancier de eerste serverprocessor met zestien kernen. De Sparc T3-systemen draaien Oracle Solaris en Oracle VM for Sparc, zijn geïntegreerd met Oracle Database, Oracle Fusion Middleware en Oracle Applications.

Bi op iPad. Oracle introduceert Oracle Business Intelligence Applications versie 7.9.6.2. Volgens de leverancier integreert de software met Oracle's JD Edwards EnterpriseOne en zijn de belangrijkste verbeterpunten updates voor Oracle Project Analytics, Oracle Procurement en Spend Analytics en nieuwe certificering voor Oracle-software en software van derden.

Daarnaast introduceerde het bedrijf Oracle CRM On Demand Release 18. Die software voor klantrelatiebeheer wordt als webdienst geleverd. Op de beursvloer werden verschillende bi-applicaties van Oracle-software op de iPad getoond.

Oracle Nederland

Marktaandeel van SAP afsnoepen. Het managementteam van Oracle Nederland maakte tijdens het congres bekend dat het in het afgelopen kwartaal de beste financiële resultaten ooit behaalde in de Nederlandse markt. Bovendien tekende de leverancier tussen mei en augustus 2010 contracten met TomTom, KPN, Canon Nederland en het Erasmus Medisch Centrum. Daarmee zou het marktaandeel afsnoepen van SAP. Oracle Benelux zegt zich te richten op klanten die hun SAP-systemen vervangen en gebruikers van pakketten van het oude Baan (onderdeel van Infor).

India. Tijdens het evenement maakte de Oracle bekend dat het in samenwerking met de Capgemini-groep een testcentrum in India inricht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-23T10:11:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.