SAP blijft grootste in versnipperde BI-markt

De markt voor business intelligence (bi) is langzaam aan het veranderen. Wel blijft, net als in april 2011, SAP de grootste speler in deze versnipperde markt. Dit blijkt uit analyse van onderzoeksbureau Computer Profile onder zesduizend it-verantwoordelijken van Nederlandse commerciële en publieke instellingen met vijftig of meer medewerkers.

Ontwikkeling bi-leveranciers 2006-2012

Grafische weergave van de ontwikkeling van bi-leverancier

In de zomer van 2012 wordt door 13 procent van de geïnterviewde bedrijven een bi-oplossing van SAP gebruikt. Dat kan een bi-functionaliteit zijn die een onderdeel vormt van de geïntegreerde erp-omgeving van SAP, maar in de meeste gevallen betreft het een Business Objects-oplossing. In nevenstaande figuur is 'met terugwerkende kracht' Business Objects geïntegreerd in de cijfers van SAP. Dat geldt eveneens voor de cijfers over IBM, waarin Cognos is meegenomen, en Oracle, waarin Hyperion is opgenomen. Dit zijn de huidige nummers twee en drie, met respectievelijk een gebruikersgroep die een kleine 11 procent van de bedrijfsvestigingen omvat en een gebruikersgroep van ruim 2 procent van de bedrijfsvestigingen.

Marktsegmenten

Installed base bi-oplossingen per marktsegment

Grafische weergave van de installed base bi-oplossingen per marktsegment

Ieder marktsegment heeft zo zijn eigen voorkeur voor een bi-oplossing. In het Nederlands publieke domein is IBM de meest voorkomende bi-oplossing. Meer dan de helft van de gebruikte bi-oplossingen bij overheids-, onderwijs- en zorginstellingen betreft een IBM-installatie. SAP is in het publieke domein goed voor ruim een kwart van de installaties.

Bij bedrijfsvestigingen die een onderdeel vormen van een multinational of een Fortune 500-organisatie is dat juist andersom. Hier vormt SAP bijna 60 procent van de installaties en is IBM goed voor bijna een kwart van de bi-oplossingen. Segmenten die wel overeenkomen zijn national enterprises en medium sized businesses, respectievelijk organisaties met 250 tot 2500 medewerkers en vijftig tot 250 medewerkers. Deze segmenten maken relatief vaak gebruik van Qliktech, van maatwerkoplossingen (zowel intern als extern ontwikkeld) en van diverse overige bi-oplossingen.

Bedrijfsvestigingen

Ontwikkeling penetratie bi 2009-2012

Grafische weergave van de ontwikkeling van de penetratie bi-oplossingen per sector

Naast de centrale bi-oplossingen, die in gebruik zijn bij de grotere organisaties, richten de leveranciers zich ook steeds meer op de individuele, zakelijke gebruiker, die zelf snel een aantal inzichten wil kunnen creëren in de voor hem relevante bedrijfsinformatie. Wellicht is dat één van de factoren waardoor het gebruik van bi-oplossingen zich blijft uitbreiden over een toenemend aantal bedrijfsvestigingen. Zo ligt de huidige penetratie bi-software bij Nederlandse bedrijfsvestigingen op 30 procent. De afgelopen vier jaar liet telkens een kleine groei zien in dit percentage. Uitzondering op deze regel lijkt de onderwijssector te zijn. In dit segment is het gebruik van bi-oplossingen vanaf 2009 vrijwel gelijk gebleven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bedankt! belangrijke informatie en bevestiging van onze observaties.

Het marktaandeel van SAP BW [een relatief goed, bewezen produkt met 50.000 installaties w.w.] zou groter kunnen zijn, indien de data governance sterker zou zijn.

In mijn ervaring kiezen afdelingen vooral produkten als Qlickview, Cognos en Ora OWB/BIEE ed als ze perse onafhankelijk van centrale data governance willen zijn... Voorbeelden in overheid [niet-FEZ installaties] en enkele in wat minder goede voorbeelden in bedrijfsleven.
NB: Met data eilanden en grote kosten escalaties tot gevolg..
Zie graag reakties en discussie tegemoet!
Ben onafhankelijk BI-EPM architect,

Het bevreemdt me dat SAP/BO maar een aandeel van 13 procent heeft in de ene grafiek en niet onder de 26% komt in de andere grafiek.
Daar lijkt me toch ergens een discrepantie in zitten.
Er zijn kennelijk veel bedrijven onder de 50 werknemers, maar dan lijkt me een marktaandeel hiervan ook interessant voor dit artikel.
Welke cijfers en selecties liggen er ten grondslag aan deze analyses? - of welk BI-pakket? ;-)

Valt Microsoft onder "Other"? in Whisdom of Crowds onderzoek (Howard Dresner) zijn IMB(cognos), SAP (BO), Oracle en Microsoft de 4 "titans".
Ik zou hier ook een aparte rubriek met MS aandeel verwachten.

Gartner heeft er een andere kijk op:
http://www.microstrategy.com/company/gartnerquadrant.asp

Bovendien mist Microsoft BI in dit hele verhaal.

Idd mis ik hier ook Microsoft BI?

Ben msft BI inderdaad in de laatste 12 jaar nergens tegengekomen bij grotere bedrijven en overheids instellingen.
mvg
edgar
onafhankelijk BI architect

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-08-17T13:31:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.