Vifka laat cao voor IT-branche afketsen

Werkgevers zien niets in gelaagde overeenkomst

AMSTERDAM - Na 1,5 jaar onderhandelen zijn de vakbonden en de werkgeversvereniging Vifka er niet in geslaagd een cao voor de hele bedrijfstak automatisering af te sluiten. De opzet om de hele ICK-sector (informatie-, communicatie- en kantoortechnologie-branche) daaronder te laten vallen moet als mislukt worden beschouwd.

In april 1995 werd een principe-akkoord bereikt over een nieuwe cao. Daaronder vielen 20.000 werknemers, voornamelijk in de hardware-sfeer. Het streven was de werkingssfeer uit te breiden tot de 80.000 werknemers die in de hele automatiseringssector werkzaam zijn. Verreweg de meeste werknemers in de software-hoek en bij computerdienstverlening moeten het zonder cao stellen. Enkele bedrijven zoals de Roccade Groep en Raet hebben een eigen cao.
Werkgevers en bonden zouden elkaar een jaar de tijd gunnen om deze cao de beoogde brede werkingssfeer te geven. De bonden probeerden in de slecht georganiseerde automatiseringsbranche voet aan de grond te krijgen door een 'gelaagde' raam-cao voor te stellen. De ondernemingsraden zouden bij de precieze invulling van de arbeidsvoorwaarden een stevige vinger in de pap krijgen. Algemene richtlijnen zouden zich beperken tot hoofdpunten als werktijden.
Maar de werkgevers weigerden centrale afspraken te maken over zaken als overwerk en arbeidsduurverkorting. Ze voelden niets voor het door de bonden gewenste 'flexibele systeem' waarbij werknemers zelf een keuze kunnen maken tussen vrije tijd, extra beloning of hogere pensioenaanspraken.

Flexibiliteit

De bonden betoonden zich teleurgesteld over het fiasco, temeer daar ze bereid waren de werkgevers tegemoet te komen op punten als langere werkdagen (mits gecompenseerd) en werken op zaterdag. Ook ten aanzien van de lonen hoeft er geen strak keurslijf te komen.
Partijen zouden elkaar op vrijwel alle punten zijn genaderd, maar het voorstel van de bonden om tot een zogenoemd flexibel systeem te komen bleek een te groot struikelblok. Volgens de bonden hebben de besprekingen tussen Vifka (hardware) en Fenit over een samengaan het cao-overleg doorkruist. De bonden hebben de stellige indruk dat de Vifka momenteel bang is de Fenit tegen de haren in te strijken, nu het fusie-overleg in een zo cruciaal stadium is beland. Ook beschuldigden de bonden hun opponenten van een 'traditionele' opstelling. Ze vonden het vreemd dat juist in een technisch geavanceerde sector als de automatisering weerstanden bestaan tegen een modern pakket arbeidsvoorwaarden.
De bonden zullen met het Sectoraal overleg Ondernemingsraden IT-branche (SOI) bespreken wat de komende tijd moet gaan gebeuren. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-11T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.