Angsthazen

"Ongetwijfeld zullen er kinderziektes optreden bij uitbesteding naar lagelonenlanden, maar net zoals de Japanners inmiddels volwassen producten maken, zo zullen ook de lagelonenlanden op een gegeven moment het westerse kwaliteitspeil voorbij streven", stelt Pieter Mol.

In de Computable van 2 juli 2004 lees ik een aantal negatieve verhalen over uitbesteding naar India, een trend die ik her en der op internet ook bespeur. Uit die verhalen ontstaat bij mij vaak de indruk dat de tegenargumenten voortkomen uit logische redenaties en niet uit praktijkervaringen, net zoals men eerder in de geschiedenis allerlei doemscenario's de revue liet passeren om nieuwe trends in een kwaad daglicht te stellen, zoals de mechanisatie ten tijde van de Industriële Revolutie.
Zelf heb ik, als manager softwareontwikkeling, nog niets naar het buitenland uitbesteedt, maar in de grote organisatie waarin ik werk is wel de it-ondersteuning onlangs uitbesteed naar India, na enkele jaren in Ierland vertoefd te hebben. Daar heb ik als eindgebruiker mee te maken gehad, en ik moet zeggen: in positieve zin. Toen de ondersteuning nog intern was, duurde het lang voordat problemen opgelost werden, als het al zover kwam. Logisch, want als stafafdeling gedroeg de it-ondersteuning zich meer als een groepje onwillige ambtenaren. Vanaf dag één dat de ondersteuning uitbesteed werd aan Ierland, merkte ik dat problemen snel en kordaat opgelost werden.
Nu de ondersteuning naar India verhuisd is, is de kwaliteit ervan alleen maar beter geworden. In de eerste week had ik een probleem met de (custom) configuratie van Symantec Antivirus. De Indiase medewerkster belde mij binnen vijf minuten na de aanmaak van de case op ons intranet terug, en wist mij doeltreffend te vertellen waar het programma dat ik diende te starten stond. Probleem verholpen! Zo kan ik legio voorbeelden geven van vakkundige hulpverlening door mensen in India.
Als privé-persoon beheer ik enige websites die ik laat hosten door een Maleisisch bedrijf dat gerund wordt door Chinezen die servers hebben staan in Colorado. Voor 7,65 dollar per maand heb ik een goed werkend 'shared-hosting account' met allerlei toeters en bellen (onder andere php/My SQL). Als er iets mis is, mail ik en heb ik vaak binnen tien minuten antwoord met een oplossing. Dat werkt nu al meer dan een jaar naar volle tevredenheid.
Ongetwijfeld zullen er kinderziektes optreden bij uitbesteding naar lagelonenlanden, maar net zoals de Japanners inmiddels volwassen producten maken, zo zullen ook de lagelonenlanden op een gegeven moment het westerse kwaliteitspeil voorbij streven. Laat de angsthazen maar lullen.< BR>
 
Pieter Mol

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-01T00:00:00.000Z Pieter Mol
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.