Nederland is laag opgeleid

'Weinig behoefte tot presteren'

Nederland heeft minder hoger opgeleiden dan andere Europese landen. Amper 5 procent van de studenten volgt een bèta of technische opleiding. Daarmee staat het met Italië onderaan. Nederland is de afgelopen twintig jaar een land geworden waar een zesje genoeg is.

  
Burgemeester van Zoetermeer, Van Leeuwen, reikt de eerste 28 studenten van de nieuwe Academie voor ict een pocket pc uit. De studenten kunnen met de bruikleencomputers draadloos internetten en hun agenda beheren. "Een uitstekend hulpmiddel in het onderwijs. Bijvoorbeeld voor het doorgeven van roosterwijzigingen." De academie is opgericht door onder meer de Hogescholen Haaglanden en Rijnstreek en de gemeente Zoetermeer.
Innovatie is te meten door te kijken naar de omzet uit nieuwe producten en diensten. Nederland scoort slecht, zo concludeert denktank Kennisland. De timing was perfect. Daags na de installatie van Balkenende's innovatieplatform komt de denktank (voorzitter Frans Nauta is tevens secretaris van het platform) met hun 'Kenniseconomiemonitor'.
Het is droevig gesteld met het opleidingenniveau in Nederland, aldus de denktank. Het algemene opleidingenniveau is matig. Er zijn vooral onder inwoners tussen 24 en 35 jaar oud minder hoger opgeleiden dan in andere Europese landen. 'Dramatisch' is de achterstand wat betreft aantallen afgestudeerden in bèta en techniek. "Er zijn meer jongeren met hooguit een vmbo-diploma." Opvallend is ook het geringe aantal vrouwelijke wetenschappers. Nederland heeft maar weinig onderzoekers, telt de denktank. "Gemeten per duizend inwoners bevinden we ons aan de onderkant van de EU, samen met Griekenland, Italië en Spanje."
 

Presteren is stom

Typisch een onderwerp voor Bram Steijn, universitair hoofddocent Algemene Sociologie bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In zijn boek "Werken in de informatiemaatschappij', dat verscheen in 2001, beschrijft hij de geleidelijke veranderingen die ict veroorzaakt in arbeid.
Vergeleken met andere landen, gaan er hier niet veel mensen naar de universiteit. "Hoe kan dat? Om te beginnen, noemen ze wellicht elders iets een universiteit terwijl het dat voor ons niet is. Tegelijkertijd heeft in dit land een hogere opleiding een slecht imago. Dat is gedeeltelijk het gevolg van twee decennia van desinvestering door de overheid. Twintig jaar geleden zaten we aan de top. Nu bevinden we ons aan de onderkant van de middenmoot."
"Toen ik begon was het werken aan de universiteit riant. Dat kon inderdaad best wat minder. De onderwijsdruk was niet zo zwaar, je had veel tijd om onderzoek te doen en kon ook nog een boek lezen. Maar nu! Er zijn veel studenten, er is weinig tijd en de publicatiedruk is enorm hoog."
"De behoefte om te presteren is afgenomen. In Portugal stromen er meer leerlingen door naar de universiteiten. Daar stimuleren ouders hun kinderen om zo hoog mogelijk opgeleid te raken. Die druk is hier niet. We zijn inderdaad een land van zesjes geworden. 'Een zes is voldoende', die mentaliteit zie je bij veel studenten. Veel anderen denken 'Ach, Havo is ook leuk'."
Ondernemerschap staat hier evenmin in hoog aanzien, zo meldt de Kennismonitor. Nederland staat in het rijtje van landen waar de algemene mening is 'begin er maar niet aan'. In Ierland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk geldt 'Probeer het nog eens'.
Steijn: "Die mentaliteit verander je niet zomaar. Men wil wellicht dat het hier wat meer aan toegaat zoals in de VS. Je moet je afvragen of dat beter is dan wat we hebben. Daarnaast lopen we risico ergens tussenin te belanden: dan hebben we vlees noch vis."

Carrièremogelijkheden

Het innovatieplatform onder leiding van Balkende moet volgens Steijn niet alleen werken aan meer techniek of meer geld. "Ze moet ook kijken naar de organisatie van de arbeid.
Techneuten hebben hier maar een beperkt aantal carrièremogelijkheden. Wil je een schaal verder komen, dan zul je bijvoorbeeld de managementkant op moeten."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-19T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.