OR zet kanttekeningen bij plannen Compaq-Digital

Sales- en serviceafdeling verliest 82 functies

De ondernemingsraad van de sales- en serviceafdeling van Digital in Utrecht plaatst kanttekeningen bij de integratieplannen van de directie. De overname van Digital door Compaq heeft een verlies van 82 functies op deze afdeling tot gevolg. Volgens het overlegorgaan moet een lager aantal mogelijk zijn.

De ondernemingsraad dient nog advies te geven over de inrichting van de nieuwe organisatie van Compaq en Digital. Het werknemersorgaan laat een externe deskundige de voorgestelde organisatie onder de loep nemen. Voorzitter Klaas Nienhuis zal ook kritisch kijken naar het banenverlies. Door de integratie van de sales- en serviceorganisatie van de twee bedrijven verdwijnen 89 functies. Aangezien er zeven vacatures zijn, gaat het uiteindelijk om 82 functies. Dit wil volgens een woordvoerster van Compaq niet zeggen dat het ook om 82 personen gaat.
Het is nog niet bekend welke functies verdwijnen. Wel is duidelijk dat een aantal dubbele functies vervalt en dat de gevolgen ook op managementniveau merkbaar zullen zijn. Nienhuis denkt dat een verlies van minder dan 82 functies mogelijk is. Ook twijfelt hij of de organisatie na het schrappen van de functies al het werk aankan.

Gedwongen ontslagen

Compaq en Digital verklaarden te streven naar een uitstroom van werknemers zonder gedwongen ontslagen. Ze kunnen deze maatregelen echter niet volledig uitsluiten. Compaq werkt momenteel met de bonden aan een 'werk voor werk-regeling', waarbij ze zich verplichten mensen die hun functie verliezen te helpen bij het zoeken naar een nieuwe baan - binnen of buiten de organisatie. In 1994 richtte Digital met de vakbonden de stichting Transfer op. Deze organisatie moest de slachtoffers van de toenmalige reorganisatie ondersteunen bij hun zoektocht naar nieuw werk. De betrokken partijen kunnen eventueel deze stichting nieuw leven inblazen. FNV Bondgenoten waarschuwt alvast dat de vakbond niet akkoord gaat met gedwongen ontslagen. "Ik kan me best voorstellen dat er functies verdwijnen. Dit moet in de huidige markt echter eenvoudig op te lossen zijn. Compaq kan het niet maken mensen te ontslaan", zegt bestuurder Ans van Uffelen. Ook zij sluit niet uit dat het verlies aan functies binnen de sales- en serviceorganisatie uiteindelijk lager zal zijn.

Europees management

Waarschijnlijk blijft het niet bij het gemelde banenverlies in de sales -en serviceorganisatie van Digital in Utrecht. De overname zal eveneens banen kosten in andere afdelingen. In de Utrechtse vestiging van Digital werkt een aantal internationale mensen. Zij vallen onder het Europese management. Ook het Europees distributiecentrum van Digital in Nijmegen wordt geleid door de Europese directie. Dit team heeft nog geen besluiten genomen over de integratie en eventueel banenverlies. Omtrent de internationale functies en de werknemers in het distributiecentrum van Digital bestaat dus nog onduidelijkheid. Betrokkenen verwachten dat de overname in Nijmegen zal leiden tot ontslagen. Het Europees management zal pas in het najaar besluiten nemen. Ondertussen bevestigt vakbondsvrouw Van Uffelen de geluiden dat een aantal werknemers in Nijmegen de besluitvorming niet afwacht en al is vertrokken.
De betrokkenen gaan ook de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden bespreken. Op dit moment bestaan er drie pakketten: die van Tandem, Compaq en Digital. De partijen zullen zeker het Cafetaria-model bespreken. In dit model kunnen werknemers zelf een aantal keuzes maken en bijvoorbeeld vrije dagen kopen of verkopen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-11T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.