Openheid over salarissen trekt IT'ers

Publicatie loonschalen op Internet levert duizenden reacties op

Openheid over salarissen spreekt Nederlandse automatiseerders aan. Zo ontving IT-bedrijf Knowledge Base honderden sollicitatiebrieven nadat het de te verdienen salarissen op internet publiceerde. Ook Solvision, dat openheid betracht over de lonen, heeft geen problemen nieuwe werknemers aan te trekken.

De calvinistische volksaard die Nederland zo kenmerkt, brengt een vaak overdreven geheimzinnigheid over salarissen met zich mee. Het is hier te lande onbeleefd om de gesprekspartner naar de inhoud van diens loonzakje te vragen. Een aantal automatiseringsbedrijven heeft lak aan deze tradities en kiest voor opvallende openheid over de salarissen die werknemers kunnen verdienen.
De Haagse onderneming Knowledge Base publiceerde op 5 juli zijn Salariswijzer op internet. Potentiële sollicitanten kunnen hiermee berekenen welk salaris ze bij dit bedrijf gaan verdienen na een succesvolle sollicitatie. Inmiddels hebben al zeventienduizend mensen een salarisberekening uitgevoerd en stuurden ruim tweehonderd belangstellenden hun curriculum vitae op. "De Salariswijzer is een duidelijke publiekstrekker", concludeert directeur Mark van der Snel dan ook.

Nog verder

Het bedrijf Solvision, onderdeel van The Vision Web, gaat nog verder. Bij deze IT-consultant krijgen werknemers niet alleen inzicht in het salaris van collega's, ze stellen zelfs hun eigen loon samen. "Als iemand vindt dat hij duizend gulden meer moet verdienen, dan kan hij de administratie bellen en dan gebeurt dit ook", aldus Eddy Vermeire, directeur van The Vision Web.
De medewerkers bepalen niet alleen hun eigen loon, ze stellen ook hun overige arbeidsvoorwaarden samen. De werknemers kopen hun opleidingen in, kiezen hun eigen werktijden en sluiten zelf een pensioenvoorziening af. Deze vrijheid valt kennelijk in goede aarde bij automatiseerders. The Vision Web heeft ondanks de krappe arbeidsmarkt naar eigen zeggen geen enkele moeite om aan voldoende werknemers te komen. "Wij hebben nog nooit een personeelsadvertentie geplaatst", zegt Vermeire.

Micro-ondernemingen

De keuzevrijheid en openheid over arbeidsvoorwaarden bij Solvision vloeit voort uit de filosofie van het moederbedrijf The Vision Web. Groepen werknemers vormen binnen deze organisatie eigen entiteiten, zogenaamde micro-ondernemingen. "Wij beschikken niet over secretaresses of personeelsmanagers. Deze groepen gaan zelfstandig de markt op en onze professionals nemen zelf alle beslissingen. Op deze manier kunnen de micro-ondernemingen snel en innovatief werken. Wij geloven niet in bedrijfsstructuren. Onze medewerkers moeten sneller leren dan onze klanten. Dat gebeurt door samenwerking en kennisuitwisseling. Structuren werken alleen maar belemmerend binnen kennisintensieve bedrijven", zet Vermeire uiteen.

Sociale controle

De groepsleden overleggen dan ook over elkaars loon en werktijd. Doordat iedereen elkaar kan aanspreken over de hoogte van het salaris, ontstaat er sociale controle. "Als een micro-onderneming van start gaat, zullen de werknemers in de aanloopfase terughoudendheid betrachten in hun salariswensen. Zij weten dat de omgeving meekijkt", aldus de directeur.
De werknemers hebben zelf geen problemen met deze openheid. "Ik voel me er wel prettig bij", zegt Peter Geelen, werkzaam bij Solvision. "Iedereen mag mijn salaris weten, want de hoogte is terecht." Volgens Geelen ontstaan er geen scheve gezichten als de ene collega meer verdient dan de andere. "De groepen trekken ook zelf nieuwe werknemers aan. Als wij vinden dat iemand veel waarde toevoegt aan onze organisatie, dan hebben wij er geen enkel probleem mee om een hoog salaris te bieden. Deze collega verdient wel meer, maar wij profiteren als aandeelhouders natuurlijk mee."

Navolging

De openheid over salarissen zal volgens Van der Snel van Knowledge Base navolging krijgen. "Als andere ondernemingen zien wat de resultaten zijn op de arbeidsmarkt, zullen zij ongetwijfeld kijken wat mogelijk is." De directeur onderkent het gevaar dat het publiceren van de loonschalen ook geldwolven lokt. "Wij openbaren de salarissen, zodat kandidaten weten waar ze aan toe zijn. Dan kunnen wij tijdens de sollicitatiegesprekken praten over belangrijkere zaken als opleidingen. Uiteraard krijgen we ook reacties van mensen, waarvan we merken dat ze voornamelijk in geld zijn geïnteresseerd. Deze mensen komen niet door de sollicitatieprocedure. Wij willen werknemers voor een lange termijn aan ons binden. Kandidaten die echt alleen maar geïnteresseerd zijn in geld, kunnen beter bij een ander bedrijf gaan werken, waar ze meer verdienen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-20T00:00:00.000Z Michiel Couzy