Grote bedrijven scoren hoog bij IT-starters

CMG, ABN Amro, Philips, KPN en IBM zijn de vijf meest populaire bedrijven voor toekomstige automatiseerders.

Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Interview NSS in opdracht van het weekblad Intermediair. De onderzoeker inventariseerde dit jaar de keuzes van laatstejaars-studenten, afgestudeerden met twee jaar werkervaring en hoger opgeleiden met twee tot zes jaar werkervaring. Deze starters vormen voor het bedrijfsleven de meest interessante doelgroep.

Imago

Volgens de onderzoekers wordt het door de krapte op de arbeidsmarkt steeds belangrijker welk imago een bedrijf heeft bij de toekomstige werknemers: "Om sollicitanten aan zich te binden, moeten bedrijven en organisaties zich steeds beter onderscheiden." De respondenten werd dan ook gevraagd hoe goed men de bedrijven kende, en welke argumenten belangrijk waren voor de keuze. Van de dertien criteria die hen werden voorgelegd, scoorden stimulerend management, open informele cultuur en goede doorgroeimogelijkheden alledrie een acht.

Winstdelingsregeling

Gevraagd naar secundaire arbeidsvoorwaarden die een toekomstig werkgever aantrekkelijk maken, antwoordde 57 procent de mogelijkheid om part-time te werken. Nog aantrekkelijker, stelde 61 procent, zijn een winstdelingsregeling of aandelenopties, dan wel een tegemoetkoming in de studiekosten.
De starters verwachten bij hun eerste werkgever rond de 51.000 gulden bruto per jaar te verdienen. Na zes jaar moet het jaarinkomen zijn toegenomen tot zo'n 89.000 gulden. Beide cijfers zijn iets hoger dan vorig jaar, toen was het startsalaris 48.800 gulden en werd het inkomen na zes jaar ingeschat op 85.500 gulden.
Erna van Bruggen, adjunct directeur arbeidsmarkt, communicatie en recruitment bij CMG is tevreden over het resultaat. "Het geeft voldoening om tussen de andere bekende bedrijven te staan". Het softwarebedrijf ziet de opsteker meer als een erkenning voor de gedane inspanning. "Waar dat zinnig is, zullen we ernaar verwijzen. Maar niet in iedere derde zin."
Philips is niet ontevreden over de derde plaats maar zal proberen het komende jaar op te klimmen naar de tweede positie. Woordvoerder Gert van Doorn: "In vergelijking met softwarebedrijf CMG, zijn we blijkbaar interessant voor de technische IT'ers. En we hebben ook aantrekkelijk werk."   GH

Bedrijven Top-5 voor startende IT'ers (bron Intermediair).

CMG10 procent
ABN Amro9,5 procent
Philips8,4 procent
KPN6,9 procent
IBM6 procent

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-21T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.