Werklozen krijgen kans via IT-stage Zuid-Afrika

HOOFDDORP - Nederlandse werklozen krijgen via een langdurige stage bij een grote IT-leverancier in Zuid-Afrika de kans om de nodige ervaring op te doen. Na terugkeer krijgen zij een vooraf vastgestelde baan.In eerste instantie start een proef met acht mensen, die voor een periode van twee jaar naar het zuidelijkste land van Afrika afreizen. Zij komen in dienst van Qdata Consulting, een bedrijf dat te vergelijken is met Cap Volmac of CMG. In ruil voor de acht trainees stuurt deze Zuidafrikaanse onderneming acht ervaren medewerkers naar Nederland.

De acht Zuidafrikanen worden direct ingezet op de functies, die gereserveerd zijn voor de deelnemende werklozen. Zodoende worden deze vacatures tussentijds niet opgevuld. De eerste acht vinden een plaats bij Magic Benelux, een leverancier van gereedschappen voor het bouwen van toepassingen.

Gratis voor de staat

Deze overeenkomst is het resultaat van een samenwerking tussen de dienst Arbeidsvoorziening, het bureau Chain International Resources, Magic Benelux en Qdata. Het uitwisselingsprogramma kost de Nederlandse staat niets, behalve de twee jaar uitkering voor de deelnemers, aldus directeur Jacques van der Ent van Chain.
Wat zijn de belangen van de deelnemende bedrijven? Chris van den Heever, chief executive officer van Qdata: "Wij willen onze aanwezigheid op de Europese markt vergroten. Via het uitwisselingsprogramma krijgen onze mensen makkelijker een werkvergunning."

Combinatie

Volgens hem is het verkrijgen van zo'n vergunning één van de grootste problemen om in Nederland voet aan land te krijgen. "Aangezien de dienst Arbeidsvoorziening de uitgifte controleert en tevens partner in het programma is, vormt de werkvergunning geen probleem meer."
Behalve de werkvergunning ziet Van den Heever de sterke concurrentie op de Nederlandse markt als belangrijke hindernis om op 'normale' wijze een verantwoorde entrée te maken. "Wellicht is het zelfs mogelijk onze mensen in dienst te krijgen van een CMG of Origin en dus voor deze bedrijven trainees op te leiden in onze eigen cultuur. Zo wordt je concurrent je partner!"
Magic Benelux krijgt via deze constructie de beschikking over acht goed opgeleide mensen, die direct zijn in te zetten. Het snel groeiende bedrijf kampt - evenals vele andere - met het probleem van de toenemend gespannen arbeidsmarkt voor automatiseerders. Bovendien krijgen de Zuidafrikanen zo'n 10 procent minder salaris dan vergelijkbare Nederlanders.
Het commercieel opererende bureau Chain International Resources is gespecialiseerd in het zoeken van arbeidsplaatsen in samenwerking met de dienst Arbeidsvoorziening van het rijk. Directeur Van der Ent verwacht volgend jaar minimaal honderd Nederlandse werklozen op deze wijze naar Zuid-Afrika te kunnen sturen. In dit kader wordt overleg gevoerd met ondermeer de Belastingdienst, de Bank Nederlandse Gemeenten, Roccade en Multihouse over beschikbare vacatures.
Qdata biedt werk aan 2200 mensen en boekte in 1995 een omzet van ruim 510 miljoen rand, zo'n 170 miljoen gulden. Dit vertegenwoordigt een groei van maar liefst 90 procent ten opzichte van 1994. Het bedrijf werd vorig jaar dan ook uitgeroepen als best presterende beursgenoteerde onderneming in Zuid-Afrika. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-03T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.