Sprekers

Onder leiding van Hans Appel, CTO bij Sun Microsystems en lector aan het Instituut voor ICT van de Hanzehogeschool Groningen, discussiëren verschillende sprekers uit het bedrijfsleven en het onderwijs over de steeds veranderende Nederlandse ict-arbeidsmarkt.

Hans Appel

Cto bij Sun Microsystems en lector 'Multidisciplinaire Informatica' aan het Instituut voor ICT van de Hanzehogeschool Groningen

Hans Appel is inmiddels zo'n 35 jaar actief in de automatisering. Na zijn elektonica-studie hield hij zich eind jaren zestig bezig met de bouw en het programmeren van hybride analoge/digitale computersystemen.
Begin zeventiger jaren trad hij in dienst van Sperry UNIVAC, een bedrijf dat zich bezighield met het ontwerp, de bouw en de verkoop van mainframe computersystemen. Na verschillende functies op het gebied van systeemprogrammering te hebben vervuld, deed hij eind zeventiger jaren zijn eerste stappen in de wereld van marketing.
Begin jaren tachtig met de opkomst van de kantoorautomatisering ging Appel werken bij WANG, een bedrijf dat in die tijd zeer innoverend was waar het ging om het gebruik van computers en computertechnologie in een kantooromgeving. Bij WANG vervulde hij een aantal verschillende functies binnen de marketingdiscipline.
Eind tachtiger jaren stapte hij over naar Apple Computer, een bedrijf dat de wereld wilde veranderen. Een bedrijf ook met een zeer eigen visie op het gebruik van computertechnologie door iedereen. Apple was jarenlang een voorbeeld voor continue en grensverleggende innovatie. Ook hier was marketing zijn credo.
Sinds tien jaar werkt Appel als Chief Technology Officer bij Sun Microsystems Nederland B.V. Bovendien is hij lid van het z.g. "Sun Vision Council". Sun is een van de weinige IT-bedrijven waar het ontwerp van silicon tot eindproduct nog binnen dezelfde onderneming plaatsvindt. Het is een bedrijf waar de koppeling mens en technologie een belangrijke plaats inneemt naast het op de markt brengen van zeer professionele IT-technologie.
Naast zijn functie bij Sun Microsystems is hij verantwoordelijk voor het Lectoraat "Multidisciplinaire Informatica" aan de Hanzehogeschool Groningen. Met behulp van multidisciplinaire ontwikkelteams worden onder zijn leiding vernieuwende projecten op een onorthodoxe uitgevoerd. Verder heeft hij op de Hanzehogeschool het "Sun Center of Excellence for Intelligent Sensor Innovation" een engineering test lab voor sensor toepassingen opgezet.
Hij is auteur van vele artikelen en van inmiddels zo'n negen boeken op het gebied van Informatie Technologie en de invloed van deze technologie op de maatschappij om ons heen.
Appel zegt altijd: "Ik heb twee vakken: technologie en marketing. De combinatie van die twee gebieden vormt een geweldige uitdaging. Het "bij" blijven op deze twee dynamische terreinen is een enorme motivator om te excelleren".

Norman Schreiner

Loopbaandeskundige en docent Loopbaanmanagement aan de Erasmus Universiteit

Dr. Norman Schreiner studeerde Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en promoveerde aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht op het proefschrift 'Op zoek naar een loopbaan'.
Sinds tien jaar geeft hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam colleges in het vak Loopbaanmanagement en begeleidt scripties. Voorts houdt hij spreekbeurten over loopbaanvraagstukken, leidt seminars en neemt deel aan forumdiscussies, zowel extracurriculair in de universitaire wereld als voor bedrijven en instellingen.
Daarvoor was hij was acht jaar lang werkzaam in de loopbaanadvieswereld nadat hij gedurende vijftien jaar leidinggevende hrm-functies in het internationale bedrijfsleven had vervuld.
Hij publiceert boeken en artikelen over diverse loopbaanthema’s, waaronder het elektronische naslagwerk '1000 Sollicitatievragen voor hoger-opgeleiden'.

Joep van Nieuwstadt

Algemeen directeur Exin
Joep van Nieuwstadt is algemeen directeur van EXIN, hét exameninstituut voor ICT’ers.
In 1994 werd Joep van Nieuwstadt bij EXIN benoemd tot Hoofd Examenontwikkeling en in 1997 werd hij algemeen directeur. Als Manager bij diverse IT-opleiders, vervult hij sinds eind jaren zeventig een actieve rol bij de ontwikkeling en innovatie van IT-onderwijs en certificering. Ook was hij mede oprichter en voorzitter van de Vereniging van Opleidingsinstituten voor Informatica (VOI). Hij publiceerde diverse artikelen over de kwaliteit van Informatica-onderwijs en is lid van diverse internationale werkgroepen op het gebied van IT-training en certificering.

Loek Bosman

Senior Consultant Hay Group

Loek Bosman werkt met HR managers en lijnmanagement om de bedrijfsvoering te ondersteunen door verbeteringen tot stand te brengen op het gebied van organisatie ontwerp, beloningsmanagement en performance management.
Loek heeft een breed scala aan ondernemingen geadviseerd, vooral gericht op de sectoren industrie, professionele dienstverlening, telecommunicatie en informatietechnologie. Hij heeft gewerkt met ondernemingen als Philips, Friesland Foods, Deloitte, Getronics, Siemens en KPN. “De beste strategie is de strategie die werkt”. Volgens dit motto ondersteunt Loek cliënten in het ontwerp en implementatie van pragmatische en effectieve oplossingen op het gebied van HRM. Na zijn opleiding in Human Resources Management begon Loek zijn professionele loopbaan bij Honeywell Bull, een leverancier van computersystemen. In deze onderneming was hij werkzaam in verschillende HRM functies, waarbij 8 jaar als eindverantwoordelijk Direceur HRM en lid van het management team. Loek is sinds 1997 werkzaam bij Hay Group als Senior Consultant. Gedurende zijn hele loopbaan heeft Loek gewerkt in een internationale omgeving.

Hans van Grieken

Corporate Innovation Officer, Capgemini

Hans van Grieken is vice president bij Capgemini en maakt deel uit van het internationale innovatienetwerk van het bedrijf dat als doel heeft om een bron van nieuwe kennis en inzichten te zijn voor management in de toekomst. In zijn huidige functie heeft Van Grieken praktijkervaring met hedendaagse bedrijfsvoering en it-ontwikkelingen vanuit een internationaal perspectief.
Van Grieken spreekt regelmatig op nationale en internationale conferenties. De onderwerpen waarover hij spreekt zijn onder meer de hypegevoeligheid van it, zakelijke portalen waaronder e-hrm, digitale nomaden en mobiele werknemers, telematica in auto’s, rfid, network centric warfare, biotechnologie en nanotechnologie.
Drs. Hans van Grieken studeerde Taalkunde en Communicatie aan de universiteit van Utrecht. Hij begon zijn carrière als freelance pr-consultant voor een aantal bedrijven zoals Teleac en de NS. Vervolgens wierf hij fondsen voor verschillende Nederlandse goede doelen. Zijn volgende baan was die van perswoordvoerder voor de raad van commissarissen bij Philips, gevolgd door een aanstelling als International Account Director voor technologieklanten bij Publicis/FCB. Het laatste decennium van de vorige eeuw was Van Grieken verantwoordelijk voor de Marketing- en PR-afdeling van Cap Gemini Ernst & Young. De laatste tien jaar doceert hij tevens Marketing, Public Relations en Nieuwe Media aan het commerciële trainingsinstituut Stichting Reclame en Marketing Onderwijs en aan de Europese Universiteit.

Hein van Leeuwen

Corporate Recruitment Manager, Capgemini

Hein van Leeuwen is te kenschetsen als een organisatiestrateeg. Hij begrijpt de gedachten en belangen van uiteenlopende rollen en functies in organisaties. Hij is in staat syntheses te destilleren en vertaalt deze naar doelstellingen die parallel lopen aan de businessdoelstellingen van de organisatie. Hein van Leeuwen heeft na zijn opleiding aan de Academie voor Management gedurende de eerste twaalf jaar ervaring opgebouwd in het werkveld van HRM. De volgende rollen heeft hij in deze periode vervuld: adviseur Executive Search (top-en 1e echelon management), HR Manager voor een divisie van Capgemini Nederland met 1500 medewerkers. In de laatste jaren heeft de heer Van Leeuwen ervaring opgedaan als businessmanager. In deze rol droeg hij de verantwoordelijkheid voor omzet en resultaat van een practice die zich richt op ‘HR Services’ met ongeveer 100 medewerkers. Momenteel is hij verantwoordelijk voor Corporate Recruitment van Capgemini Nederland B.V.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-15T17:39:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.