‘Verandering houdt je fris’

Voortdurend wisselen van collega’s moet wel bij je passen

Veel ict’ers werken voor een langere of kortere periode als gedetacheerde bij een opdrachtgever. De mogelijkheid om bij veel verschillende bedrijven ervaring op te doen, is voor velen een belangrijke reden om voor dit werk te kiezen.

Het werken als gedetacheerde betekent dat je in dienst bent bij een bedrijf, maar dat je ter beschikking wordt gesteld aan andere bedrijven of organisaties. Het gaat vaak om hoger opgeleid personeel dat tijdelijk wordt ingehuurd: meestal gaat het om ondersteuning bij projecten. Niet alleen in de ict komt detachering voor; ook bijvoorbeeld financiële deskundigen, interim-managers of juristen worden op projectbasis of als tijdelijke vervanging ingehuurd.

Alexander is gedetacheerd en werkt voor een grote internationale ict-dienstverlener bij diverse opdrachtgevers. Voor hem was vooral het opdoen van ervaring een belangrijke reden om gedetacheerd te werken. Zo heeft hij onder andere gewerkt voor de belastingdienst, mediabedrijven, de politie en een telecombedrijf.

Alexander: “Verandering van werkomgeving houdt je kijk op de it-wereld fris. Door in diverse bedrijven te functioneren, krijg je meer gevoel voor de effecten van omgevingsfactoren en bedrijfsculturen op de uit te voeren werkzaamheden.”

Alexander doet detacheringswerk op het gebied van projectmanagement, crisismanagement en lijnmanagement. De ervaring die hij opdoet is volgens hem zeer goed voor je loopbaan: “Door de mogelijkheid om op korte termijn in verschillende soorten bedrijven te functioneren, ontwikkel je vooral in de breedte ervaring. Ook krijg je bij detachering vaak de mogelijkheid om op een klus te komen die net een treetje hoger ligt dan de ervaring die je al hebt. Door een senior collega als coach op afstand te hebben, kun je hierdoor sneller groeien in je werkveld.”


Geen verschil

Kees-Jan Kuijer is regiomanager van Randstad Automatiseringsdiensten en detacheert veel ict’ers bij diverse opdrachtgevers. Kuijer merkt op dat er op een aantal punten geen verschil is tussen gedetacheerd werk en een ‘vaste’ baan. De gedetacheerde kan bij het detacheringbureau een vast contract hebben. De arbeidsvoorwaarden zijn goed, soms zelfs beter dan bij een ‘vaste’ baan.

Kuijer: “Het belangrijkste verschil is ook meteen de aantrekkelijkheid om te kiezen voor een detacheringbureau als werkgever: veel bureaus stellen jouw ontwikkeling als professional centraal. Door de afwisselende opdrachten bij diverse bedrijven kom je in relatief korte tijd in allerlei omgevingen voor meerdere uitdagingen te staan. Hierdoor groei je als professional snel in kennis, vaardigheden en inzetbaarheid, waardoor je waarde voor bedrijven toeneemt. Ook investeren diverse detacheringsbureaus fors in de ontwikkeling van de gedetacheerde.”


Nergens bij horen

Rinus van Hoogenhuizen is ict-consultant voor een grote softwareleverancier. Hij begeleidt medewerkers die met nieuwe software moeten werken. Hij heeft al jaren (verschillende) vaste werkgevers en dat bevalt hem prima. Tot tien jaar geleden werkte hij ook gedetacheerd, maar vond het niet helemaal bij hem passen. “Ik merkte dat je minder contacten hebt met je collega’s. Zij weten dat jij gedetacheerd bent en dus over een tijdje weer vertrokken bent. Er ontstaan geen vriendschappen, omdat je collega’s minder bereid zijn in je te investeren. Dat vond ik jammer.”

Automatiseringsdiensten onderkent het probleem dat gedetacheerden het gevoel kunnen krijgen nergens bij te horen. Regiomanager Kuijer: “Je kunt als detacheringsbedrijf geen invloed hebben op de omgeving bij de opdrachtgever. Je moet wel zorgen dat je medewerkers zich bij jou thuis voelen. Het gevoel nergens bij te horen kan ontstaan als je je bij beide niet thuis voelt. Het werken als gedetacheerde vraagt wel om een flexibele geest, maar je moet je thuis voelen bij je werkgever; het detacheringbedrijf. Wij doen daar veel aan. Veel nieuwe medewerkers volgen gezamenlijk een opleiding, ze werken dan 2 à 3 maanden met elkaar en dat creeert zeker een band. Die mensen worden dan je collega’s waarbij je thuis hoort, en het levert ook een mooi colleganetwerk op waar je tijdens een detacheringsopdracht een beroep op kunt doen. Wij doen er ook alles aan om dat collegagevoel te krijgen. Zo hebben we terugkomdagen en kennisuitwisselingsmomenten en gaan soms met alle collega’s iets leuks doen. Zo ontmoet je je collega’s ook in een andere situatie.”

Van Hoogenhuizen: “Voor starters is het heel geschikt om in verschillende omgevingen te werken: je leert veel. Als gedetacheerde kijk je bij veel bedrijven in de keuken, zo kun je voor jezelf goed bepalen welk bedrijf je het leukste vindt om voor te werken. Natuurlijk gebeurt het wel dat een bedrijf waarbij je gedetacheerd bent aan je vraagt of je wilt blijven. Zo ben ik ook van gedetacheerd naar een vaste baan gegaan.”

Gedetacheerd?

Werk jij in de detachering en ben je benieuwd of je daarvoor genoeg betaald krijgt? Ga naar www.computable.nl/loopbaan.jsp?rubriek=1519380.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-22T00:00:00.000Z Bas Broesder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.