‘Deze schaarste zorgt ervoor dat je als vrouw met open armen ontvangen wordt’

Gezocht: ict’er (v/v)

In de ict werken weinig vrouwen. Toch zijn ze er wel te vinden. Computable stelt vrouwen in de ict aan je voor. Deze week Janine Kemmeren.

Wat doe je?

Als enterprise architect bestaat mijn werk uit een grote diversiteit aan werkzaamheden. Op dit moment begeleid ik in de rol van lead architect een outsourcings- en ontwerptraject bij een van de klanten van mijn werkgever (een grote ict-dienstverlener). Dit houdt in dat ik kaders stel en de richting geef aan de verdere inhoudelijke uitwerking van de te ontwerpen infrastructuur. Mijn taak omvat niet de technisch inhoudelijke details, maar zorgen voor overzicht, consistentie en aansluiting op de klantvraag.

Hoe ben je er gekomen?

Na te zijn opgeleid in een ander vakgebied (levensmiddelentechnologie) ben ik via een omscholingstraject in de ict terechtgekomen. In de ruim 10 jaar die ik werkzaam ben in de ict heb ik vele rollen vervuld; voornamelijk als gedetacheerde in de publieke sector. Na een start als technisch specialist heb ik het via project management, interim management en consultancy tot enterprise architectuur gebracht. Uiteraard ondersteund door diverse opleidingen en trainingen. De breedte van mijn praktijkervaring vormt een belangrijke basis voor de uitoefening mijn huidige functie.


Wat is het leukste aan je baan?

Het aangaan van steeds weer nieuwe uitdagingen, het continue leren en de vele sociale contacten zijn de leukste aspecten aan dit werk. Daarnaast is de afwisseling en vrijheid in het werk groot. Het proces waarin je met een team van mensen tot resultaten komt is elke keer anders en daardoor blijft het boeiend.


Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

Uiteraard merk je dat het aantal vrouwen in het vak zeer klein is; je komt relatief weinig vrouwen tegen op de ‘werkvloer’. Zeker niet in de meer technische functies; daar zijn vrouwen een zeldzaamheid. Het is geen afspiegeling van de maatschappij. Deze schaarste brengt wel met zich mee dat je als vrouw altijd met open armen ontvangen wordt. In de samenwerking met mannen of vrouwen merk ik weinig tot geen verschil.


Hoe kunnen er meer vrouwen in de ict komen?

Allereerst geldt hier volgens mij het principe ‘Jong geleerd is oud gedaan’. Meisjes zo jong mogelijk stimuleren en warm maken voor het vakgebied. Een taak die vooral ligt bij de ouders en het onderwijs.

Ik heb wel de indruk dat de participatie van vrouwen in de ict de komende jaren vanzelf zal verbeteren doordat zowel jongens als meisjes al jong met ict in aanraking komen. Tenslotte denk ik dat het probleem in de ict niet anders is dan in andere technische beroepen. Zolang het aantal meisjes dat exact kiest op de middelbare scholen niet stijgt, zal daarin ook niets veranderen.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-27T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.