Gezocht: ict’er (v/v)

In de ict werken weinig vrouwen. Toch zijn ze er wel te vinden. Computable stelt de vrouwen in de ict aan je voor. Deze week Saskia Monsma.

Deze week Saskia Monsma.


Wat doe je?

Ik heb een fulltime baan bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (vroegere HTS). In mijn baan ben ik voor 50 procent docent ‘Technische Informatica/Computertechniek’. Hierin geef ik les in de technische computertechniekvakken, ontwikkel ik onderwijs en begeleid ik studenten bij bijvoorbeeld projecten, stage of afstuderen.

De overige 50 procent werk ik bij het lectoraat Mobiliteitstechnologie waar ik mijn promotieonderzoek uitvoer met ondersteuning van Vredestein Banden en in samenwerking met het Laboratorium voor Automotive Engineering van de Technische Universiteit Helsinki. Dit promotieonderzoek gaat over voertuiggedrag, het modelleren van bestuurdersgedrag en hoe autobanden hierin een rol spelen.


Hoe ben je er gekomen?

Ik heb mijn jonge moederschap prima kunnen combineren met een studie Technische Informatie aan de Open Universiteit; ik ben cum laude afgestudeerd. Tijdens mijn afstudeeronderzoek bij ingenieursbureau Witteveen+Bos kwam ik erachter dat ik onderzoek erg leuk vond. Aansluitend ben ik bij Witteveen+Bos in dienst getreden waar ik vervolgens met veel plezier heb gewerkt als projectleider en groepsleider bij de afdeling Informatietechnologie en Procesautomatisering. In augustus 2005 ben overgestapt naar mijn huidige baan omdat mij hier de mogelijkheid werd geboden om in één baan zowel mijn ‘liefde’ voor onderzoek, mijn opgedane ervaring in projecten, als het werken met mensen te kunnen combineren.


Wat is het leukste aan je baan?

Dat is de afwisseling en de verschillende kanten aan mijn baan. Ik heb veel contact met anderen, natuurlijk veel met studenten, maar ook met collega’s, het bedrijfsleven en (buitenlandse) wetenschappers. Daarnaast vind ik het heerlijk om met techniek en onderzoek bezig te zijn: ergens in te duiken, dingen uit te zoeken. Dit geldt zowel voor het onderzoek als voor het onderwijs: je probeert het toch zo in te richten dat het leerzaam en interessant voor studenten is.


Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

Post ontvang ik nog vaak op dhr. ir. S. Monsma, regelmatig word ik aan de telefoon verward met de secretaresse, maar buiten dat: alleen maar positieve reacties. Mannen vinden het leuk als er ook een technische vrouw in het team zit. Mijn advies is dan ook: niet proberen om ‘one of the guys’ te worden, maar vooral jezelf en dus vrouw(elijk) blijven. Ik weet overigens wel mijn mannetje te staan: zowel op mijn vakgebied als op communicatief gebied, mannen waarderen dat. Ik heb gemerkt dat je als vrouw in een mannenwereld zeker voordeel hebt: als vrouw val je op en daarom heb je snel contact: men is altijd nieuwsgierig hoe je in deze wereld verzeild bent geraakt.


Hoe kunnen er meer vrouwen in de ict komen?

Door aan te geven dat techniek ook ‘mensenwerk’ is. Dat er in de techniek een wereld voor je open ligt, niet alleen op technisch gebied, maar ook in omgang met mensen moet ook vrouwen aanspreken. Dit zou dus veel prominenter naar voren moeten komen, bijvoorbeeld door: rolmodellen, meeloopdagen bij technische vrouwen, meidendagen bij technische opleidingen, etc. Dit kan niet vroeg genoeg beginnen: dus al op de basisschool en in de eerste jaren van de middelbare school. De beste reclame voor vrouwen in de ict zijn de vrouwen in de ict zelf!


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik heb haar meegemaak dat tijdens haar moederschap zij veel studeerde. We hebben regelmatig een bakkie gedaan en af toe samen hardlopen en het huiswerk bleef daardoor wel is liggen. Maar ze heeft het allemaal maar gedaan. Een compliment voor haar doorzettingsvermogen.

Fred Stevens

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-08-04T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.