Gezocht: ict’er (v/v)

In de ict werken weinig vrouwen. Toch zijn ze er wel te vinden. Computable stelt de vrouwen in de ict aan je voor. Deze week Gunilla de Wit.

Wat doe je?

Op dit moment ben ik werkzaam als Oracle systeemontwikkelaar. Het werk wat ik nu doe, is heel veelzijdig: ik maak onder andere analyses van wijzigingsverzoeken, functionele en technische ontwerpen en ik bouw wijzigingen in applicaties. Tevens voer ik systeemtesten uit en begeleid ik gebruikers bij het uitvoeren van acceptatietesten. Verder geef ik advies op het gebied van de bestaande systemen en interfaces. Daarnaast werk ik mensen in op het gebied van de informatievoorziening. Ik werk regelmatig in projecten waar ik bijvoorbeeld bij de aanschaf van een nieuw systeem zorgdraag voor de bouw van interfaces tussen de nieuwe en de bestaande systemen.


Hoe ben je er gekomen?

Door het plezier dat ik had in het schoolvak wiskunde ben ik op zoek gegaan naar een opleiding waarin ik met logica kon werken. Ik kwam uit bij HEAO Accountancy, maar dit bleek niets voor mij. Omdat in de opleiding het vak Informatica mij wel aansprak, heb ik op dezelfde school geïnformeerd naar de opleiding Bedrijfsinformatica. Om mij heen had nog niet iedereen een computer; ik ook niet, waardoor ik twijfelde of dit wel iets voor mij zou zijn, maar dat bleek niet nodig. Wij leerden onder andere werken met de Oracle ontwikkeltools en omdat ik dit heel leuk vond, ben ik een stage gaan zoeken waarin ik ook met deze tools kon werken.


Wat is het leukste aan je baan?

Het leukste aan mijn baan vind ik dat ik het met plezier doe. De ict is zo veelzijdig; je kunt het zelf de richting insturen die je leuk vind. Dat klinkt misschien heel wazig, maar om een goede ‘automatisering’ te hebben, heb je allerlei expertises nodig. Je kunt ervoor kiezen om meer de communicatiekant op te gaan of meer de technische. Ik vind het zelf altijd heel erg leuk om te programmeren, ‘puzzelen’ zoals ik het zelf wel eens noem. Ik vind het heerlijk en een uitdaging om complexe materie tot iets te maken dat eenvoudig te gebruiken is.


Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

Wat ik merk van de ict als een mannenwereld is dat er veel mannen werken! Mijn ervaring is dat je als vrouw in de ict erg welkom bent en ik heb het nog nooit als een nadeel ervaren. Ik denk dat je door het werken met een combinatie van mannen en vrouwen het beste van alles hebt. Wat ik vooral ook erg leuk vind in het werken met mannen in de ict is dat ze vaak een grote dosis aan hele leuke humor hebben.


Hoe zouden er meer vrouwen in de ict moeten komen?

Ik denk dat veel vrouwen geen idee hebben wat er allemaal speelt in de ict-wereld. Als ik aan mezelf denk voordat ik met ict in aanraking kwam, had ik er zelfs nog nooit over nagedacht. Ict is veel meer dan alleen computers en programmeren. Communicatie en informatieanalyse is ook een onmisbaar onderdeel. Ik denk als meisjes/vrouwen meer op de hoogte worden gebracht over de mogelijkheden, bijvoorbeeld in het middelbaar onderwijs, dat zij het dan tenminste ook als een optie kunnen zien om iets in deze richting te gaan studeren.x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-08T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.