‘Ik vind het prettig om in deze mannenwereld te werken’

Gezocht ict’er (v/v)

In de ict werken weinig vrouwen. Toch zijn ze wel te vinden. Computable stelt vrouwen in de ict aan je voor. Deze week Frieda Naaijer.

Welke functie heb je?

Ik ben manager technical communication bij Compuware in Amsterdam. Compuware maakt in het Lab in Amsterdam de applicatieontwikkelomgevingen OptimalJ, Uniface, en Uniface Flow. Ik ben verantwoordelijk voor de documentatie van deze producten.


Hoe ben je er gekomen?

Ik heb de opleidingen HEAO BE en BI gedaan. In eerste instantie koos ik voor een softwarehuis, omdat ik dan aan diverse projecten en bij verschillende klanten kon werken. Toen het laatste project wel erg lang duurde bij dezelfde klant begon het weer te kriebelen. Ik ben toen voor Compuware gaan werken, waar ik inmiddels al vijftien jaar zit.

Ik heb twee jaar bij Compuware Nederland support, training en pre-sales gedaan en ben daarna naar Amerika vertrokken. In eerste instantie als pre-sales in Amerika en Canada en toen in Latijns-Amerika voor het selecteren, opleiden en begeleiden van distributeurs. Van mijn Amerika-avontuur heb ik ontzettend veel geleerd en van genoten. Weer terug in Nederland heb ik de functies van productmanager, productplanner, technical accountmanager bekleed. Toen ik wat meer rust zocht om mijn privé-leven wat beter te kunnen combineren met mijn werk ben ik manager documentation en training geworden. Geen rustig baantje, maar wel op één locatie.


Wat is het leukste aan je baan?

De combinatie van hi-tech en management. Je leert continu omdat er veel nieuwe ontwikkelingen zijn en nieuwe standaarden. Eerst werkte ik alleen met Uniface, en toen kwamen Uniface Flow en OptimalJ erbij. Nou maak je borst maar nat: J2EE, BPM, DAO, EJB, DSML, JMS, JSP om maar eens een paar afkortingen uit onze ‘glossary’ te plukken.

Daarnaast ontwikkelen we documentatie op een zeer moderne manier. Een XML based, single source authoring environment en gestandaardiseerd op DITA. Tja, ook bij het ontwikkelen van documentatie zijn technologie en standaarden belangrijk.

Het leukst van mijn baan vind ik ‘people management’. Wat is er nu leuker dan een bijdrage kunnen leveren aan dat iemand beter en veelzijdiger in zijn werk wordt?


Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld?

Misschien heel merkwaardig, maar ik heb daar persoonlijk eigenlijk weinig van gemerkt. Ook niet bij werkgevers uit mijn verleden. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik me extra moest bewijzen of dat ik anders werd behandeld dan mijn mannelijke collega’s. En om eerlijk te zijn vind ik het ook wel erg prettig om in dit ‘mannenwereldje’ te werken. Vrouwen, en ja hoor ook ik, mekkeren gewoon veel meer. We praten graag om dingen heen en kunnen moeilijker omgaan met kritiek, denk ik. Dat is niet typisch voor de ict.

Ik werk nu al heel lang bij Compuware en dat is altijd al een bedrijf geweest waar veel vrouwen in hogere posities werken.

In Latijns-Amerika merkte ik in de jaren negentig het verschil tussen mannen en vrouwen nog wel. Vooral in Mexico. Als ik met een mannelijke collega, die junior was, naar klanten en prospects ging, voelde ik me een soort tolk. Elke vraag moest ik beantwoorden, maar ze bleven het woord tot mijn mannelijke collega richten. Heel bijzonder.

Hoe kunnen er meer vrouwen in de ict komen?

Dat vind ik eigenlijk een heel moeilijke vraag. Moeten er meer vrouwen in de ict? Moet je niet gewoon datgene kiezen wat je erg leuk vind om te doen? Ik denk dat het verschil in aantal tussen mannen en vrouwen langzamerhand ook wel zal verdwijnen nu ict ook op de basisschool serieuzer wordt opgepakt. Als elk kind op jeugdige leeftijd enthousiast wordt gemaakt voor ict en ziet wat de mogelijkheden daarvan zijn, komt de interesse vanzelf wel denk ik. Verder kun je dat als ouder stimuleren en misschien kunnen meer vrouwen ict-lessen op middelbare scholen geven. Goed voorbeeld doet volgen toch?


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-16T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.