‘Het hele team is verantwoordelijk’

Wat voor werk doe jij?

In de ict bestaan zo’n zestigduizend unieke titels. Zo bleek uit onderzoek van het Britse bureau Marketing Improvement (MI) vorig jaar. Wat doen al deze mensen? En niet onbelangrijk, wat verdienen ze? Computable stelt om de week een it-functie aan u voor. Eline Rinchen Dorjee-Weiman (36) is tester.

Auto, gsm of laptop

Een mooi kerstpakket en we gaan om de twee jaar skieën met het hele bedrijf.

Opleiding en vorige functies

Eind jaren negentig heb ik een stoomcursus ict gedaan met als doel Compuware te versterken om gewapend met testtools ten strijde te trekken tegen de millennium bug. Ik wilde mijn theoretische basis verdiepen en ben vervolgens na drie jaar overgestapt naar het bedrijf achter T-Map, Sogeti. Daar heb ik voornamelijk handmatig getest en als testcoördinator in projecten meegedraaid. De reisafstanden waren voor mij te groot en daarom ben ik op zoek gegaan naar werk dichter bij huis. Planon, waar ik nu werk, is een zeer interessant bedrijf voor testers. Het is innovatief en durft te investeren in kwaliteit. Ook de bijzondere cultuur en informele sfeer spreken mij aan.

Functieomschrijving

Mijn taak is het plannen, specificeren en uitvoeren van testen. Naast het handmatig testen automatiseren wij ook testen op basis van een risicomatrix. Elke avond draaien er geautomatiseerde testen op diverse softwareproducten van Planon en in de ochtend worden de testresultaten direct geanalyseerd. Ik functioneer in een multidisciplinair ontwikkelteam. Wij werken binnen Planon namelijk met de Agile-softwareontwikkelmethode Scrum. Dit houdt in dat het team in een sprint van een maand nieuwe software oplevert die kwalitatief goed is. Het team is zowel verantwoordelijk voor het leveren van de software als voor de kwaliteit. Het aapje ‘kwaliteit’ wat normaal op de schouders van de testers rust, rust nu op die van het gehele team. Dit maakt dat de samenwerking in het team intensief is en dat er geen eilandjes ontstaan. Bij Scrum hoort ook dat elke maand geëvalueerd wordt. De teamleden bespreken de sterke en zwakke punten van de afgelopen sprint en bekijken welke verbeteracties er moeten worden uitgezet.

Dagindeling

‘s Ochtends hebben we de dagelijkse stand-up-meeting. In de stand-up vertelt elk teamlid wat hij gedaan heeft, wat hij gaat doen en welke problemen er getackeld moeten worden. Deze bijeenkomst is vooral bedoeld om elkaar te kunnen volgen en in te spelen op de ontwikkelingen. Hij duurt maximaal 15 minuten en is staand om te voorkomen dat we te veel op de details ingaan. Echte problemen worden dus buiten deze meeting besproken. Voor een tester levert deze meeting zeer waardevolle informatie op. Je krijgt een idee waar de zwakke plekken van de op te leveren software kunnen zitten. Planningsmatig is het natuurlijk ook handig om te weten wat de voortgang van je teamgenoten is. Daarna ga ik openstaande bevindingen hertesten. Vervolgens controleer ik of de geautomatiseerde testen naar verwachting gelopen hebben. Als dat gebeurd is, ga ik verder met mijn taken van de sprint backlog. Dit zijn taken die nieuw op te leveren functionaliteit testen, zoals het specificeren, handmatig testen en het automatiseren van testen.

Het leukste aan je baan

Het leukste van mijn werk vind ik de nauwe samenwerking met de andere disciplines. Vroeger moest ik altijd naar een andere kamer of zelfs naar een ander gebouw toesnellen om de ontwikkelaars of de ontwerpers te spreken. Sinds kort heeft Planon zijn hoofdkantoor flink uitgebreid en zitten we met z’n allen in één ruimte. Iedereen beseft dat we elkaar nodig hebben om een goed product op te leveren. Daarnaast vind ik de veelzijdigheid van mijn testwerkzaamheden het leukst.

Minder leuk

Ik heb redelijk wat acceptatietesten gecoördineerd. Ik mis bij dit bedrijf het contact met de gebruikers van het softwaresysteem.

Carrièreplanning

De veelzijdigheid aan de rol tester binnen Planon geeft mij genoeg plezier om deze rol nog wat jaartjes te blijven vervullen.

Gemiddelde jaarbeloning: 40.811 euro

Gemiddeld jaarsalaris: 32.415 euro

Verdeling man/vrouw: 21 procent is vrouw

Auto van de zaak: 67 procent

Laptop van de zaak: 38 procent

Mobiele telefoon van het bedrijf: 34 procent

Gemiddelde leeftijd: 30 – 34 jaar

Gemiddelde totale werkervaring: 8 jaar

Studeerde: Bedrijfskundige informatica (10%)

Vorige functie: Programmeur

Gegevens: De Breed & Partners


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-17T16:50:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.