‘Ik sta vooral veel in de file’

Wat voor werk doe jij?

In de ict bestaan zo’n zestigduizend unieke titels, zo bleek uit onderzoek van het Britse bureau Marketing Improvement (MI) vorig jaar. Wat doen al deze mensen? En niet onbelangrijk, wat verdienen ze? Computable stelt it-functies aan u voor. Deze week: Martijn van Bunge (35, implementatieadviseur.

Auto, gsm of laptop
Auto, gsm en laptop

Opleiding en vorige functies
Ik heb een opleiding HEAO International Management gedaan en daarna diverse cursussen en een aantal post-HBO-modules. Daarnaast heb ik negen jaar consultancy-ervaring, waarvan vijf bij Exact Software.

Functieomschrijving
Begeleiden van de klant (middelgrote professionele dienstverleners) bij de implementatie van de Maconomy-oplossingen (projectmanagementsoftware). Dit behelst het gehele implementatietraject, vanaf het bespreken van de mogelijkheden en inrichting van de software en de aansluiting bij de bedrijfsprocessen van de klant tot de detailinrichting, de migratie van data, het trainen van de gebruikers en het bouwen van specifieke rapportages/lay-outs.

Dagindeling
Mijn dagen zijn erg wisselend, maar ik heb een aantal werkzaamheden die terugkomen, zoals het bespreken van de inrichting (en mogelijkheden) van de applicatie voor de financiële- en projectadministratie. Dit gebeurt vaak in de vorm van een interactieve sessie bij de klant, waarbij de verschillende modules van de applicatie (in dit geval Maconomy) worden doorlopen aan de hand van de bij dat bedrijf geldende procedures. Het gebruik en de mogelijkheden van de applicatie worden dus toegespitst op het specifieke bedrijf. Als implementatieadviseur heb ik me vooraf verdiept in het bedrijf, de daar geldende procedures en de van te voren aangegeven eisen en wensen. Je moet naast kennis over de werking van de applicatie ook beschikken over boekhoudkundige en bedrijfskundige kennis, weten hoe een financiële administratie wordt gevoerd, et cetera.

Een dergelijke workshop kan meerdere dagen duren. Dit zijn vrij intensieve dagen, waarbij je vaak inventief moet zijn om de bij de klant geldende processen te vertalen naar de applicatie.

Een ander onderdeel dat bij iedere implementatie voorkomt betreft de migratie van data (of conversie). Vaak gaan bedrijven over van een andere applicatie naar Maconomy. Deze overgang gebeurt meestal in een nieuw boekjaar. Veel van de data die in het andere systeem zitten moeten mee worden genomen. De snelste manier om dit in de nieuwe applicatie te krijgen is via een importslag. Ook willen veel bedrijven vaak transactiegegevens uit het verleden meenemen in het nieuwe systeem. Dit is een meer ingewikkelde import. Als implementatieconsultant bespreek ik welke gegevens over zouden moeten gaan en adviseer ik of het verstandig is om veel historische transactiegegevens over te zetten. Met de klant wordt een conversieplan gemaakt over de werkzaamheden die moeten plaatsvinden. De klant moet zelf de betreffende conversiedata voorbereiden en aanleveren. Hier gaat veel tijd inzitten, vooral uitzoektijd, bijvoorbeeld voor het opschonen van de ‘oude' gegevens.
Vervolgens zorgt de implementatieconsultant voor de vertaling van de aangeleverde bestanden naar het juiste importformaat voor Maconomy. Dit vereist wat meer technische kennis en kennis van de verschillende tabellen in de database. Daarnaast wordt er veel met MS Excel gewerkt om de data in het juiste formaat te krijgen. Het conversieproces bevat verder een aantal controleslagen, met geregeld overleg tussendoor met de klant.

Het leukste aan je baan
De diversiteit: je werkt op een breed functioneel administratief vlak, hebt te maken met verschillende disciplines bij klanten (finance management/ it management/ projectmanagement). Daarnaast wordt er vaak aan verschillende projecten tegelijk gewerkt en kom ik bij veel verschillende bedrijven over de vloer.

Minder leuk
Als consultant zit je veel op de weg, vooral in filetijd.

Carrièreplanning
Ik ben net begonnen bij Maconomy, dus voorlopig een aantal jaar deze functie, wellicht in combinatie met projectmanagement en accountmanagementachtige werkzaamheden. Daarna zou ik graag meer richting een leidinggevende functie gaan. Ook sluit ik de mogelijkheid niet uit om in de toekomst zelfstandig aan de slag te gaan.

Wat verdient een implementatieadviseur?

Gemiddelde jaarbeloning: 47.189 euro
Gemiddeld jaarsalaris: 39.134 euro
Auto van de zaak: 62 procent
Laptop van de zaak: 69 procent
Mobiele telefoon van het bedrijf: 54 procent
Gemiddelde leeftijd: 25 tot 29 jaar
Gemiddelde totale werkervaring: 11 jaar
Studeerde: Chemische technologie (8 procent)
Vorige functie: Tester, kwaliteitsmedewerker (23 procent)
Gegevens: onderzoeksbureau De Breed & Partners

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-08T08:02:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.