‘Mijn laptop is mijn gereedschap’

Wat voor werk doe jij?

Dit artikel delen:

In de ict bestaan zo’n zestigduizend unieke titels, zo bleek vorige jaar uit onderzoek van het Britse bureau Marketing Improvement (MI). Wat doen al deze mensen? En niet onbelangrijk, wat verdienen ze? Computable stelt in deze rubriek ict-functies aan je voor. Deze week: Freek Marinus (42), netwerkbeheerder bij BBned.

Auto, gsm of laptop?

Mijn eerste reactie op deze vraag: Lekker belangrijk! Ja, ik heb een mooie auto van de zaak, een mobiele telefoon en een laptop. De auto gebruik ik alleen zakelijk, omdat we thuis nog een auto hebben. Een mobiele telefoon gebruik ik voor de uitoefening van mijn functie. Mijn laptop is voorzien van alle software die ik nodig heb voor mijn werk en is dus gewoon een stukje gereedschap. Net zo goed als een timmerman een hamer en een zaag heeft van de zaak.

Wat ik veel belangrijker vind zijn goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een goede ziektekosten- en pensioenregeling. Daarnaast zorgt BBned voor een fijne werksfeer en tweemaal per jaar voor leuke feesten. Ik vind het ook heel belangrijk om een directie te hebben die aanwezig en betrokken is. Dat is zeker het geval bij BBned.


Opleiding en vorige functies?

Ik ben in ‘datacomland’ een vreemde eend in de bijt. Na mijn opleiding mts werktuigbouwkunde ben ik begonnen met werken op de technische dienst van importeur Brother. Bij Brother heb ik alles gerepareerd waar Brother op staat, van typemachines (zowel mechanische als elektronische) tot printers in alle soorten en maten. Zelfs magnetrons en naai- en breimachines behoorden tot de productgroep.

Na vier jaar binnendienst en zes jaar buitendienst was het tijd voor een nieuwe uitdaging.

Deze uitdaging werd mij geboden bij Getronics op de afdeling Netwerk-Support. Deze afdeling biedt ondersteuning aan field engineers en grotere klanten. De ondersteuning bestaat uit het oplossen van datanetwerkproblemen, reviewen van nieuwe network designs of uitbreidingen op bestaande netwerken. Later heb ik trainingen gevolgd voor de ATM wan-omgeving. Ik heb onder andere een opleiding gehad bij Newbridge in Wales en bij Cisco in San Jose in Amerika.

Met deze opleiding ondersteunde ik onder andere BBned met Cisco-gerelateerde problemen. Toen BBned vroeg of ik daar gedetacheerd wilde worden om de NOC-afdeling te ondersteunen ben ik daar op ingegaan. BBned gaf de indruk een leuke en dynamische organisatie te zijn.


Functieomschrijving?

Bij BBned werk ik op de afdeling Service Assurance. Onze afdeling onderhoudt en controleert het netwerk. We sluiten nieuwe internet service providers aan. We voeren de software-updates en configuratiewijzigingen uit. Verder nemen we deel in projectgroepen waarbij nieuwe netwerkelementen worden toegevoegd. We configureren dan bijvoorbeeld nieuwe apparatuur en zorgen ervoor dat hiervoor onderhoudscontracten worden afgesloten, maar we zorgen er ook voor dat er toezicht gehouden wordt op een nieuw netwerk. Verder draai ik een oncall-dienst met nog drie collega’s. Tijdens deze dienst kun je gebeld worden als er grote storingen zijn in het BBned-netwerk.


Het leukste aan je baan

Het leuke aan deze baan is dat het netwerk van BBned continu verder ontwikkeld wordt. Als service provider zul je met je netwerk de nieuwste ontwikkelingen moeten blijven volgen, anders krijg je geen nieuwe klanten meer. Dit houdt in dat we als techneuten niet stil staan met onze kennis en uitdagingen.

Minder leuk?

Eigenlijk heb ik het prima naar mijn zin. Het minst leuke is het draaien van on-call diensten. Ik word alleen gebeld als er op het BBned-netwerk ernstige storingen plaatsvinden. Wanneer er dan gebeld wordt, kom ik door de adrenaline de eerste twee à drie uur hoe dan ook niet meer in slaap. Maar ach, gelukkig komt het niet vaak voor.


Carrièreplanning

Carrièreplannen heb ik niet. Als ik een managementfunctie had willen hebben dan had ik mijn hts af moeten maken. Maar ik ben een rasechte techneut. Ik heb met deze baan nog voldoende uitdagingen om de komende jaren vooruit te kunnen. Ik ben wel bezig met een training projectmanagement, maar dan wil ik die vaardigheden wel toe kunnen passen binnen mijn huidige afdeling. Verder vind ik het leuk om trainingen te geven en dit ga ik ook zeker weer en meer doen in de toekomst.Wat verdient een netwerkbeheerder?

Gemiddelde jaarbeloning: 39.547 euro

Gemiddeld jaarsalaris: 32.176 euro

Auto van de zaak: 34 procent

Laptop van de zaak: 61 procent

Mobiele telefoon van het bedrijf: 64 procent

Gemiddelde leeftijd: 35-39 jaar

Gemiddelde totale werkervaring: 11 jaar

Studeerde: Bedrijfskundige informatica (2 procent)

Vorige functie: systeembeheerder (18 procent)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-06T16:09:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.