Aantal freelance ict'ers stijgt

Het aantal ict'ers dat kiest voor een freelancerbestaan is met 15 procent gestegen in vergelijking met januari 2006. Tot die conclusie komt de IT-Staffing Groep. Zij zien een flinke toename in het aantal inschrijvingen en het aantal aanvragen om informatie van potentiële zelfstandigen.

Over een gebrek aan opdrachten heeft een freelance ict'er vaak niet te klagen. Op veel plaatsen is er een tekort aan gekwalificeerde werknemers. "Naast ervaring zijn opleiding en certificeringen van freelancers steeds belangrijker voor opdrachtgevers", zegt Fred Nieuwveld van de IT-Staffing Groep.

De belangrijkste redenen om voor een freelancerbestaan te kiezen liggen in de vrijheid en de  verdiensten. "De onzekere toekomst en het bepalen van de marktwaarde van een startende freelancer zijn zaken die men lastig vindt", aldus Nieuwveld. Het bepalen van de marktwaarde is te ondervangen door bijscholing en het behalen van certificeringen op een bepaald specialisme, legt hij uit. "Hierdoor worden freelancers vaker op interessante projecten ingezet."

Afschaffing btw op opleidingen

Aanvankelijk was het de bedoeling dat vanaf 1 april van dit jaar voor alle beroepsopleidingen de mogelijkheid tot het heffen van btw zou verdwijnen. Deze maatregel is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Volgens opleiders zou invoering van deze maatregel betekenen dat zij de btw niet meer kunnen verrekenen met de kosten die ze maken. Het gevolg zou zijn dat opleidingen daardoor aanzienlijk in prijs zouden stijgen.

Opleiders mogen in Nederland kiezen of zij wel of geen btw heffen. De praktijk wijst uit dat de meeste wel btw factureren; ze kunnen dan de belasting voor de kosten die gemaakt worden voor bijvoorbeeld
studiemateriaal, huur en personeel verrekenen met de ontvangen omzetbelasting. Staatssecretaris van Financiën De Jager heeft nog geen nieuwe datum voor invoer van de weinig populaire maatregel bekend gemaakt.

Nieuw diploma:

Sinds het begin van het studiejaar 2006-2007 kent Nederland een nieuw diploma, namelijk het Associate Degree (AD). Ad-programma's zijn tweejarige programma's in het hoger beroepsonderwijs die leiden tot een nieuwe wettelijke graad: de Associate degree. De verwachting is dat Ad-programma's vooral aantrekkelijk zijn voor mbo'ers die aarzelen of zij nog door zullen studeren en voor werkenden.

Een Ad-programma wordt aangeboden door een hogeschool en maakt onderdeel uit van een hbo-bacheloropleiding. De vooropleidingseisen voor deelname aan een Ad-programma zijn identiek aan de eisen voor de betreffende hbo-bacheloropleiding. Een Ad-programma heeft een studielast van in principe 120 ECTS-studiepunten en kan dus binnen twee jaar worden afgerond. Een hogere studielast dan 120 ECTS is mogelijk als dat voor de arbeidsmarktrelevantie van het programma nodig is. De kwaliteitsgarantie van de Ad-programma's is, net als bij de hbo- en wo-opleidingen, in handen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO).

Volgens onderzoek van HBO-I, ECABO en ICT~Office hebben ict-bedrijven interesse in werknemers met een Associate Degree. De Saxion Hogescholen hebben inmiddels twee Associate Degrees voor ict'ers, namelijk bedrijfskundige informatica en ict-beheer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-10T14:57:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.