Curry, tikka of een offshore ICT-training?

Indiase opleider richt zich op westerse ict'er

Ict'ers zijn wel wat gewend als het aankomt op outsourcing naar het buitenland. Waarom ook geen ict-training volgen in India? Computable ging langs bij een offshore trainingscentrum in Delhi.

'Kan ik je helpen bij het kiezen van je gerecht?', vraagt een Australische jongeman in T-shirt en versleten spijkerbroek. Hij herkent de wanhoop in de ogen van mensen die in India voor het eerst bij een fastfoodrestaurant een maaltijd kiezen. De menukaart aan de muur toont zestig onbegrijpelijke gerechten en achter je staat een rij ongeduldige Indiërs. 'Wil je een hete curry, een tikka, een gemengde Chivda of toch een milde schotel uit het zuiden?'

De Australiër blijkt voor een ict-training in Delhi te zijn. Vlak naast het restaurant ligt het trainingscentrum van Koenig Solutions. Dat is een Indiase opleider die westerse ict'ers trainingen biedt voor certificaten van zowat alle grote leveranciers, zoals Cisco, Novell, Red Hat, Microsoft, Oracle en binnenkort IBM en Adobe. Het bedrijf heeft eigen accommodaties, eigen trainingslokalen en eigen docenten en zegt zo de kwaliteit in de gaten te houden.

Retourvlucht

Besparingen zijn het grootste voordeel van zo'n offshore training, legt directeur Rohit Aggarwal uit. Waar een gemiddelde training voor Microsoft Certified Systems Engineer (MCSE) in Europa vijfduizend euro kost, betaal je in India slechts zo'n tweeduizend euro. 'En dat is inclusief de retourvlucht, een veertiendaags verblijf en alle maaltijden', voegt hij snel toe. Cursusgroepen bestaan uit maximaal vijf studenten, maar ook één-op-één trainingen zijn mogelijk. En als je het hete en drukke Delhi niets lijkt, volg je de training in Goa of op rustige plekken in Noord-India.

Het gebeurt niet meer vaak dat Nederlandse ict'ers naar Koenig komen. 'Getronics en ING stuurden regelmatig tien tot vijftien man tegelijk naar ons toe', vertelt Aggarwal. 'Dat kwam stil te liggen toen die bedrijven hun personeelswerving stopzetten.' Voor de recessie kwam de helft van de studenten uit Europa, maar nu is dat hooguit 20 procent. De meesten komen nu uit Nigeria, Australië en de golfstaten.

Profileren

Het trainingscentrum ziet er niet al te modern uit. Het bevindt zich in de kelder en op de derde etage van een oud kantoorgebouw langs een doorgaande weg met toeterende auto's en voordringende tuktuks. Binnen heerst rust. De kleine ruimtes, vaak slechts twintig vierkante meter, liggen aan weerszijden van een smalle gang. Door een raampje in de deuren is te zien dat telkens een paar studenten op notebooks of vaste pc's in de weer zijn.

Philippe Derouard is een van hen. De 49-jarige Fransman zit al drie weken in Delhi en heeft morgen zijn zevende MCSE-examen. Hij verloor zijn baan als ict-manager bij een chemisch bedrijf en hoopt met het Microsoft-certificaat op betere kansen op werk. De veertiger is zo ijverig dat hij zich geen tijd gunt om Delhi te bezichtigen. Ook de Zwitserse freelance ict'er José Tapia doet weinig anders dan blokken voor examens. Hij is 48 en zit al 2,5 maand bij Koenig om zich te profileren op de arbeidsmarkt. Beide heren zijn tevreden over de opleider en vooral over de prijs. Maar het cultuurverschil blijft toch wel groot, zegt Tapia. 'Als je geen geduld heb, ga niet naar India!'

De ruimte waar de examens worden afgenomen, is verboden terrein. 'Er zitten studenten en die willen we niet storen', fluistert een dienstdoende opzichter. De kantine dan maar. Dat is niet meer dan een grote langwerpige tafel met stoeltjes en een koffieautomaat in de hoek. Lunch bestel je namelijk online. Of nog beter: dat haal je in het fastfoodrestaurant van hiernaast.

Koenig Solutions

Is opgericht in 1993 en richt zich sinds 2002 exclusief op westerse ict'ers. Het bedrijf biedt trainingen voor talloze gangbare certificaten, zoals MCSE (Microsoft) en CCIE (Cisco). Die duren vaak drie weken en soms tot wel drie maanden. Naar eigen zeggen zijn vergelijkbare trainingen in Europa vaak meer dan tweemaal duurder dan bij Koenig. Het bedrijf heeft eigen accommodaties van verschillende luxe, altijd Wi-Fi en optioneel volpension. De onderneming telt 250 man personeel, waarvan 120 gespecialiseerde docenten en ongeveer 1500 studenten per jaar. Behalve in Delhi is Koenig gevestigd in drie andere Indiase steden. De omzet bedraagt meer dan vijf miljoen dollar per jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij ING

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-28T08:44:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.